Samen met de Krommunity hebben we in twee weken tijd maar liefst 3250 kilo gekke groente en fruit gered van verspilling! We zijn nog een beetje overrompeld door het succes van de Pop-Op Shop in Hoog Catharijne in Utrecht. Twee weken lang hebben we ons kantoor verruild voor een heuse gekke groente winkel. Wij maken de balans op en kijken met een big smile terug. Wat was het leuk :-)

Wij zijn open!
Maandag 18 mei was het eindelijk zover! De dansende wortels knippen het lintje door en de Pop-Op Shop vol gekke groente is officieel geopend. Het stroomt al snel vol met nieuwsgierige bezoekers, want wat zijn eigenlijk gekke groente en hoe kun je die redden? Gelukkig staat er een enthousiast team van Krommies dat dat precies kan vertellen.

Recht en Krom
Langs een speciaal uitgestippelde route kun je ontdekken hoe de groenteketen in elkaar steekt en hoe verspilling ontstaat. Bij binnenkomst waan je je bij de teler tussen de groenteplanten. Hier ontdek je dat krom en recht gewoon door elkaar groeien en dat de smaak hetzelfde is. Om dat te demonstreren plukt Chantal een rijpe puntpaprika en laat iedereen een stukje proeven. Ineens lopen de bezoekers rood aan en blijkt de puntpaprika een hete peper te zijn! De yoghurt is niet aan te slepen, maar gelukkig is de brand snel geblust. Volgende keer eerst even testen voordat we je weer in vuur en vlam zetten ;-)

Verspilling
Eén van de favorieten (bij klein én groot), is de ballenbak vol rode ballen. Door een duik te nemen kun je zelf ervaren hoeveel tomaten er per dag, per teler in Nederland worden verspild vanwege hun looks of overproductie. Op een leuke manier een confronterende boodschap overbrengen is daarmee  gelukt. De reacties waren kostelijk en de foto’s des te meer. Zelfs Kamerlid Carla Dik-Faber durfde het aan (al is ze lastig te herkennen geven we toe).

Kromkommer Pop-Op Shop

Gekke trek
Na alle ballenbakactie is het tijd voor lunch. Ook daar is aan gedacht in de Kromkommer Pop-Op Shop. Het eten van een kom warme soep, een belegd broodje van Rechtstreex of een gezonde slowjuice maakt je meteen een held. Al het lekkers is namelijk gemaakt van gekke groente.

Kromkommer Pop-Op Shop

Programma
Zelfs de stoel waarop je zit kun je redden van verspilling en is net als de rest van het meubilair afkomstig van Het Goed. Wel moest je nog even geduld hebben om je pronkstuk op te halen, want het meubilair gebruiken we voor een te gek avondprogramma.

Zo kwamen Albert Heijn en Plus Supermarkt naar de Pop-Op Shop om hun visie op voedselverspilling met ons te delen. Het redden van gekke groente kunnen wij niet alleen, maar juist door samenwerkingen aan te gaan kunnen we onze krachten bundelen en anderen inspireren. We hebben aandachtig zitten luisteren en vinden het super tof dat Plus Supermarkt en Hutten nu ook soep maken van geredde tomaten!

Verder richtten we de schijnwerpers op de lancering van onze nieuwe gekke groente soep; Koele soep met kromme komkommer en gekke snoeptomaatjes. Komkommer teler René Welles legt in zijn presentatie uit hoe kromme komkommers ontstaan. Eindelijk mag iedereen proeven. Jum!

Koele soep is een tijdelijk soepie en is alleen tijdens de zomermaanden verkrijgbaar. Bekijk hier de verkooppunten bij jou in de buurt.

koele soep

Gekke groente
De hoofdrol in de Pop-Op Shop is natuurlijk weggelegd voor gekke groente en fruit. Met veel liefde en zorg geteeld door de telers uit de krommunity. Echt een feestje om naar te kijken! Midden in de winkel liggen tweelingtomaten, flesvormige peren en nog veel meer gekke groente en fruit te shinen in de schappen. Ze liggen te wachten om gered te worden. Gelukkig gebeurt dat massaal. Bezoekers reageren verrast wanneer ze zien hoe mooi de producten eruit zien. Een veel gestelde vraag is waarom de producten afgekeurd zijn voor de supermarkt. Dat vragen wij ons ook nog steeds af…. Met de gekke groente winkel laten we zien dat consumenten wel degelijk gekke groente in de schappen willen. Eenheidsworst is saaaaaaai. De rijen in de winkel lieten dit nog eens extra mooi zien.

gekke groente

Tasje ebij?
De rij voor de kassa reikt regelmatig tot ver achterin de winkel (ok toegeven, soms was dat omdat onze PIN het weer eens niet deed). Fronsende wenkbrauwen verschijnen wanneer gekke groente en gadgets in een plastic tasje van Dr. Oetker verdwijnen. Toch past het helemaal in het Pop-Op Shop concept, want de tasjes zijn ook gered van verspilling en zouden anders weggegooid worden. Zonde toch?

Kromkommer Pop-Op Shop

Impact
Aan iedereen die gekke groente heeft gered, hebben we gevraagd een berichtje achter te laten op een rol papier. ‘Ik wil deze winkel voor altijd, niks mis met krommies!’ is vrijwel de strekking van de berichten. Ook vraagt iedereen ons waar de volgende winkel geopend wordt. Herhaling sluiten we zeker niet uit maar het echte winkelierschap laten we toch liever over aan de supermarkten. Zij kunnen dat tenslotte veel beter dan wij. Maar wat zijn we blij om te horen dat de consument het met ons eens is; krom hoort in de schappen! Bekijk hier de onthulling van de grote rol papier met daarop alle gekke groente redders.

Kromkommer Pop-Op Shop

Wij gaan sluiten!
Met de Kromkommer Pop-Op Shop hebben we laten zien dat gekke groente en fruit in het schap horen en dat er wel degelijk een markt voor is. Niet voor niets hebben we 3250 kilo gered! Vaak waren tweebenige wortels als eerste weg, werden hartvormige aardappels met veel liefde ingeslagen en viel een plekje op de ui niet eens op.

Het succes van de Pop-Op Shop hebben we te danken aan onze Krommunity. We willen onze telers, partners, vrijwilligers en fans nog eens enorm bedanken voor hun hulp en enthousiasme. In het bijzonder Hoog Catharijne voor een geweldige locatie en stichting DOEN die ervoor zorgt dat we nog meer groente kunnen redden. We hopen dat iedereen net zoveel heeft genoten als wij.

Wij genieten nog even na van het grote succes en zakken onderuit bij het bekijken van de foto’s voor we weer verder gaan met het volgende gekke groente project. Wij werken inmiddels hard aan de aftermovie, dus stay tuned!