Eens in de zoveel tijd dan worden wij hard met ons neus op de feiten gedrukt. En worden we eraan herinnerd waarom we ons zo hard inzetten om voedselverspilling aan te pakken.

Screen Shot 2014-07-01 at 10.55.54

Via twitter kwamen we gisteren in contact met Niels. De schoonvader van Niels teelt winterwortels. Hij vertelde ons dat deze wortelboer op het punt stond 750 ton (750.000 kg!) wortelen weg te gooien. Dat klinkt al als veel, heel veel. Maar als je dan de beelden ziet dan schrik je je pas echt rot. Te Krom voor woorden dat dit gebeurt.

Wat is hier aan de hand? Het is een slecht winterwortel jaar geweest. De oogst was van mindere kwaliteit. Je moet hierbij denken aan wat plekjes. Deze partijen zijn lastiger te verkopen. Door de warme winter is de vraag naar winterwortelen ook veel kleiner geweest dan anders. We aten tenslotte minder hutspot en erwtensoep. Met als resultaat dat de wortelen in de opslag blijven liggen. 750 ton alleen al bij deze boer.

Het nieuwe wortelseizoen staat voor de deur. Niemand wil de overgebleven wortelen meer hebben. De opslag kost de boer veel geld, dus de situatie is niet meer houdbaar. Daarom heeft de boer besloten om nu de wortelen te gaan wassen en naar de fouragehandelaar te brengen. Er wordt dus veevoer van gemaakt.  Je zou zeggen, dan worden ze in elk geval nog opgegeten. Dat is waar. Maar dit waren perfect eetbare wortelen, kwalitatief goed en geproduceerd voor menselijke consumptie. Daarbij lijdt de boer ontzettend veel verlies. Maandenlang heeft hij hard gewerkt om de lekkerste wortelen te telen. Die hij nu in rook ziet opgaan.

Dit verhaal is triest, maar is maar een klein onderdeeltje van het grote geheel. Er zijn veel meer boeren die op dit moment hetzelfde meemaken. Dit kan niet meer. Eten is om op te eten!

Nu vraag je je waarschijnlijk af waarom wij geen soep maken van deze wortelen? Kromkommer zet zich in om gekke en overgebleven groente weer een plek te geven op je bord. Daar horen deze wortelen ook bij. Nu is 750 ton een klein beetje veel voor ons op dit moment. Maar wij werken er hard aan om ook deze wortelen in de toekomst te kunnen redden en te verwerken tot een lekker soepje.

Want Krom is het nieuwe recht!