Voedselverspilling: facts & figures
Volgens allerlei onderzoeken wordt wereldwijd tussen de 30 en 50% van het voedsel verspild. Ongelooflijk, maar ook moeilijk te bevatten, want wat houdt dat nou precies in? Een korte tour door voedselverspillingsland:
- Wereldwijd verspillen we 1,3 miljard ton voedsel; een derde van de gehele productie (Wereldvoedselorganisatie FAO)
- Ondertussen heeft bijna 1 miljard mensen honger en groeit de wereldbevolking voor 2050 van zeven naar negen miljard (Universiteit Wageningen)
- Het eten wat in de VS verspild wordt is genoeg om al deze mensen met honger te voeden (Tristram Stuart)
- Als op het land dat nu gebruikt wordt om voedsel te verbouwen dat uiteindelijk verspild wordt bomen zouden worden geplant, zou dat alle co2-uitstoot door fossiele brandstoffen compenseren (Tristram Stuart)
- In totaal gooit de Nederlandse consument nu jaarlijks voor 2 tot 2,4 miljard euro aan eten weg. In de keten van oogst tot supermarkt wordt nog eens ca. 2 miljard euro aan voedsel verspild (Universiteit Wageningen)
- Naar schatting 5% tot 10% van het voedsel wordt verspild door strenge eisen aan het uiterlijk van het product. Destijds kon dit deels verklaard worden door EU-regels, maar die wetgeving is in 2009 minder streng geworden. Toch bereiken afwijkende groente en fruit de supermarkten niet (Universiteit Wageningen)
De Nederlandse overheid wil dat consumenten en bedrijven in 2015 de verspilling met 20% hebben verminderd ten opzichte van 2009.
Het Europees Parlement wil voedselverspilling met de helft terugdringen. 2014 is het Europese jaar tegen voedselverspilling.
NO WASTE! Yes please, hoe doe ik dat?
Hoeveel verspil jij zelf eigenlijk? Je kan je ‘score bijhouden’ door de Weggooitest te doen van Milieu Centraal. Uit de test blijkt hoeveel je in kilo’s per jaar weggooit, hoeveel Euro’s dat zijn én hoeveel warme maaltijden je er van zou kunnen koken. Verder zijn er grofweg 3 manieren waarop je zo min mogelijk eten hoeft weg te gooien (bron: Voedingscentrum & Milieu Centraal): slim KOPEN, slim KOKEN en slim BEWAREN
Slim KOPEN
- Kijk wat je nog in huis hebt voordat je boodschappen gaat doen
- Houd bij het boodschappen doen rekening met de houdbaarheid van het product: wanneer ga je het opeten?
- Maak een boodschappenlijstje: zo voorkom je dat je meer koopt dan je nodig hebt
- Koop hoeveelheden die passen bij hoeveel je nodig hebt: als je goedkope, grote verpakking kiest en je gooit een deel weg, dan ben je uiteindelijk toch duurder uit.
- Koop verse producten niet te ver van tevoren, dan zijn ze al bedorven voordat je ze bereidt. Kies anders voor diepvries of groente/fruit uit blik.
- THT is niet hetzelfde als TGT: op kort houdbare producten als vlees(waren), zuivel en eieren staat een TGT-datum (te gebruiken tot). Dat is de uiterste datum waarop je het product mag eten. Gooi na deze datum het product weg. Op minder bederfelijke producten staat een THT-datum (tenminste houdbaar tot). Meestal zijn producten na deze datum nog prima te gebruiken.
Slim KOKEN
- Let op de hoeveelheden die je kookt. Je kunt uitgaan van ca. 2 ons groente per persoon, 1kg aardappelen voor 2-6 personen, 60-100gr rijst per persoon en 50-85gr pasta per persoon. Voor vlees kun je uitgaan van ca. 70-100gr per persoon
- Let ook op je waterverbruik bij het koken. Groente koken kan met weinig water en met de deksel op de pan stomen ze mooi gaar.
- Zorg voor een voorraadje lang houdbare producten (bijv. pasta) in je keuken: die kun je gebruiken om te koken met restjes die je over hebt van eerdere maaltijden. Lekkerrrr!
Slim BEWAREN
- Je producten koel bewaren zorgt ervoor dat ze minder snel bederven. Voor tips voor specifieke producten kan je de Bewaarwijzer checken. Op de verpakking vind je ook vaak bewaartips
- Zet je koelkast op 4 graden, dat is een goede temperatuur om producten te bewaren.
- Bewaar restjes in een goed afgesloten zak op bakje, dan bederven ze minder snel.