Dit is een tweelingkiwi. De kans is groot dat je deze schoonheid nog nooit hebt gezien. Een tweelingkiwi is namelijk verboden in Europa. Niet omdat hij niet lekker is of onveilig. Maar simpelweg omdat hij er anders uitziet. 

De tweelingkiwi is het ultieme voorbeeld van fruit dat nu buiten de boot valt door de strenge schoonheidsregels. Platte kiwi’s, ronde kiwi’s en tweelingkiwi’s: een kiwiplant produceert geen eenheidsworst. In het schap liggen echter enkel uniforme, ‘perfecte’ exemplaren. Dat komt doordat de strenge schoonheidsregels bepalen wat wel en niet door de keuring komt.

Twee typen schoonheidsregels
Er bestaan Europese handelsnormen die bepalen hoe producten eruit moeten zien. In de Europese specifieke handelsnorm kiwi’s staat als minimumeis vermeld: “goed gevormd; geen aaneengegroeide vruchten”. Alle meerlingkiwi’s mogen daarom op de Europese markt niet aan de consument verkocht worden. Terwijl deze wel vers, veilig en lekker zijn. De kiwi’s die wel binnen de handelsnormen vallen ondergaan vaak nog een extra keuring van de supermarkt zelf. De supers hanteren namelijk aanvullende kwaliteitseisen die bovenop de wettelijke normen komen.

Wij roepen op tot een eerlijke to-maatschappij
De schoonheidsregels gelden niet alleen voor kiwi’s. Zo’n 10% van alle groenten en fruit wordt verspild omdat het niet mooi genoeg is. Maar waar draait het nu eigenlijk echt om als het gaat om groenten en fruit? Dat alles er ‘perfect’ uitziet? Kromkommer gelooft dat kwaliteit zou moeten staan voor een vers, veilig en vooral heel lekker product. Daarom vinden wij dat het tijd is voor een nieuwe definitie van kwaliteit, waardoor meer groenten en fruit op ons bord belanden. Ook de tweelingkiwi.

Verboden fruit op het Binnenhof
Op 19 april vindt een belangrijk debat over voedsel plaats in de Tweede Kamer. Daarom zorgen wij op 18 april voor een special delivery van verboden fruit* op het Binnenhof. Zo kunnen politici zelf proeven dat ook tweelingkiwi’s een plaats op ons bord verdienen.

UPDATE: vandaag schaart ook de Christen Unie zich achter ons pleidooi in het ND.


Meer lezen over de nieuwe definitie van kwaliteit? Check dit visiedocument voor meer uitleg.

* De prachtige verboden vruchten zijn door onze partners in crime Eosta en Odin voor ons uit Italië gehaald.