Zo’n 10 procent van het groente en fruit wordt verspild omdat het niet mooi genoeg is, terwijl er met de smaak niets mis is. Dat is toch krom? Om kinderen te leren dat deze ‘kromme’ groenten en fruit net zo lekker zijn als de rechte exemplaren, lanceren we vandaag ons lespakket ‘Red de Krommies’.
Het nieuwe lesmateriaal voor groep 5 en 6 leert kinderen op een speelse manier waarom kromme groenten en fruit niet altijd in de supermarkt liggen, terwijl ze wel vers, veilig en lekker zijn.
Op onderzoek met De Krommies
Waarom groeit een komkommer krom? En hoe komt een wortel aan twee benen? En willen mensen eigenlijk wel kromme groente en fruit kopen? Deze en andere vragen staan centraal in het lespakket dat ontwikkeld is door Kromkommer samen met het Wetenschapsknooppunt van Universiteit Utrecht.
In een spannende race gaan de leerlingen in groepjes aan de slag om Meneer Tweebeenpeen, Karel Appel, Keesje Krom en Thea Tomatenhart te redden van de afvalbak. In twee uur tijd leren de kinderen met behulp van een video, lesmaterialen en een digitale tool over de oorzaak van het probleem en bedenken ze mogelijke oplossingen om de verspilling van kromme groente en fruit tegen te gaan.
Veranderen van de kwaliteitsperceptie
Voedselverspilling is een enorm probleem. Een derde van al het voedsel in de wereld wordt verspild. Groente en fruit maakt het grootste deel uit van deze verspilling. Dit wordt gedeeltelijk veroorzaakt door de strenge kwaliteitseisen voor groente en fruit. Deze eisen zijn vaak gericht op het uiterlijk, terwijl dit meestal niet belangrijkrijk is voor een vers, veilig en lekker product.
Consumenten zijn er echter door het aanbod aan gewend geraakt dat groente en fruit er ‘perfect’ en uniform uitziet. Maar de natuur maakt geen eenheidsworst en zorgt juist voor diversiteit. Door kinderen al jong te leren dat kromme groente en fruit net zo lekker is, willen wij de kwaliteitsperceptie te veranderen. Met als gevolg dat de kromme producten wel een kans maken op een plek in het schap en niet meer verspild worden.
‘Red de Krommies’ is ontwikkeld met financiële steun van Stichting Albron, Stichting Cherry en Stimuleringsfonds Rabobank Utrecht. Het lesmateriaal is vanaf vandaag kosteloos te downloaden door docenten op www.reddekrommies.nl.