We hebben vandaag fantastisch nieuws: vanaf 2021 is ook kromme groente en fruit welkom in het EU-schoolfruitprogramma! Daardoor kunnen nog meer kids in aanraking komen met kromme groente en fruit.

Zo’n 3.000 scholen in Nederland krijgen momenteel groente en fruit in de klas dankzij het EU-schoolfruitprogramma. Echter is één van de eisen om in aanmerking te komen voor een subsidie als leverancier van schoolgroente en -fruit, dat enkel klasse 1 geleverd mag worden. Kromme groente en fruit vallen onder klasse 2 en voldoen daarom niet aan de eisen. Hierdoor krijgen de kromme exemplaren geen plekje in de klas. Maar… dat duurt dus niet lang meer.

Krom in de klas!
Kromkommer zet zich al lang in voor kromme groente en fruit in de klas. Wij denken namelijk dat het EU-schoolfruitprogramma de perfecte gelegenheid is om veel kids in aanraking te brengen met kromme groente en fruit. Zo leren kinderen op jonge leeftijd al dat het uiterlijk van producten niet belangrijk is voor de smaak én dat de natuur geen eenheidsworst maakt. 

Carla Dik-Faber (van de Christen Unie) is het volledig met ons eens en voerde eerder in de Tweede Kamer al een vurig pleidooi voor krom schoolfruit. Ook stelde zij schriftelijke kamervragen over het onderwerp.


Dankzij de inzet van Carla en de bereidheid van minister Carola Schouten krijgt nu dus ook krom een plekje in de klas. De minister heeft toegezegd dat vanaf 2021 de regeling aangepast wordt, zodat leveranciers ook subsidie krijgen als ze kromme groente en fruit leveren. En helemaal tof: de minister gaat zich in EU-verband inzetten zodat het heel duidelijk wordt dat ook kromme groente en fruit welkom zijn in het EU-schoolfruitprogramma in andere landen. Whoohoo!

Het hele antwoord van de minister op de schriftelijke vragen kun je hier vinden.