Twee weken geleden kregen we van een fan een berichtje doorgestuurd van Omroep West. “Boerin in Woubrugge zit met 70.000 kilo uien in de maag” kopt het artikel. Het is niet de eerste keer dat  hulpkreten van boeren de media bereiken. Eerder lieten we al de verhalen zien van sperzieboonteler Martin, pompoenteler Sandra en een wortelteler in Swifterbant. Ook dit keer willen wij jullie er meer over vertellen. Dus… op naar Woubrugge!

We spreken boerin Guusta op een druiligere dinsdagochtend in haar uienschuur waar de enorme berg gele uien ligt opgeslagen. Het is moeilijk voor te stellen dat al deze uien straks weggegooid zullen worden als er niets gebeurt.

De markt kent zijn grenzen
Guusta legt ons uit dat het een goed uienjaar voor haar is geweest qua weer. En dat zorgt voor mooie oogst. Echter werkte de afzetmarkt op het moment niet mee. Trouwe klant Senegal beschermt de eigen markt en gooit de grenzen dicht. Ook Brazilië haalt de uien weer dichter bij huis. Dat maakt de markt voor de Nederlandse ui uitdagend. En zie dan maar eens je uienberg te slijten. En zelfs al slaag je erin ze te verkopen, dan nog kost het geld. De uienprijs is inmiddels ver onder de kostprijs gedaald. En dat is frustrerend. De boeren hebben tenslotte veel liefde gestoken in het telen van de lekkerste uien.

Weggooien is voor Guusta dan ook geen optie. Uiteraard kunnen de uien altijd nog naar de Voedselbank worden gebracht. Maar niet voordat alles op alles is gezet om de uien te verkopen.

In 2011 zat de boerin met dezelfde uitdaging. Ook toen zocht ze de media op en met succes: ze kwam van haar uien af. Ook dit keer geeft haar aanpak een zetje in de goede richting. Door de publiciteit is ze inmiddels al veel uien kwijt. Ze rijdt dagelijks met de uien rond naar potententiele afnemers, want iedere zak die haar schuur verlaat is er toch weer eentje. De uien zijn nog zo’n 2 maanden houdbaar, dus dan moeten ze echt opgepeuzeld zijn. En daar helpen wij graag een handje aan mee. Doe je mee?

 

Red mee!
Wil jij de uien van Guusta redden? Scoor jouw zak hier:

Aspergehof Noordam, Boddens Hosangweg 63 in Woubrugge (ma-za tussen 9.00 en 17.00).

P.S. Interesse in grote hoeveelheden? Laat het ons weten, dan brengen wij je in contact.

De foto’s in deze blog zijn gemaakt door Laura Lee Hulsman