Een mooie hartjesaardappel? Die komt het schap van de supermarkt niet in. Een stoere tweelingkiwi? Die mag in Nederland niet eens verkocht worden. Discriminatie op uiterlijke kenmerken is bij mensen ongepast. Bij groenten en fruit gebeurt het echter dagelijks. Daarom roept Kromkommer samen met 43 partners op tot een eerlijke to-maatschappij.

Gelijke rechten voor al het groente en fruit. Dat klinkt misschien een beetje vreemd, maar wat ons betreft is het dat zeker niet. Zo’n tien procent van alle groenten en fruit wordt verspild omdat het niet voldoet aan bepaalde schoonheidsregels. Hierdoor vallen lekkere en gezonde producten buiten de boot, simpelweg omdat ze niet ‘mooi’ genoeg zijn.

Verschillende typen schoonheidsregels
Er zijn twee typen schoonheidsregels die bepalen hoe groenten en fruit eruit moeten zien. De eerste zijn de Europese handelsnormen. Er bestaan algemene handelsnormen, die van belang zijn om een vers, veilig en lekker product te garanderen. Belangrijk dus. Maar er zijn ook specifieke handelsnormen die gelden voor elf soorten groenten en fruit (o.a. tomaten, paprika en kiwi). Deze specifieke handelsnormen dragen vooral bij aan de focus op uiterlijke perfectie.
Naast de Europese handelsnormen zijn er aanvullende kwaliteitseisen van supermarkten. Deze zijn met name gericht op uiterlijke kenmerken zoals maat, vorm en glans. Deze kwaliteitseisen zijn niet bij wet bepaald en komen bovenop de wettelijke handelsnormen. Ze zijn daarom extra beperkend voor wat telers wel en niet kunnen leveren aan supermarkten.

Een nieuwe definitie van kwaliteit
Maar waar draait het nu eigenlijk echt om als het gaat om groenten en fruit? Dat alles er ‘perfect’ uitziet? Kromkommer gelooft dat kwaliteit zou moeten staan voor een vers, veilig en vooral heel lekker product. Daarom vinden wij dat het tijd is voor een nieuwe definitie van kwaliteit, waardoor meer groenten en fruit op ons bord belanden.

Kromkommer en haar partners roepen de EU op het voortouw te nemen in het veranderen van de definitie van kwaliteit door de specifieke handelsnormen af te schaffen. Naast het afschaffen van de specifieke handelsnormen moeten supermarkten hun verantwoordelijkheid nemen en de aanvullende kwaliteitseisen versoepelen.

Wij roepen op tot een eerlijke to-maatschappij
Wij vragen de Tweede Kamer om samen met ons zich in te zetten voor een eerlijke to-maatschappij en op 19 april tijdens het debat over voedsel hierover stelling te nemen.

Kromkommer vertelt over de nieuwe definitie van kwaliteit in dit visiedocument (or here in english). Dit document is verstuurd naar de commissie LNV ter voorbereiding op het debat over voedsel op 19 april.

UPDATE: de nieuwe definitie van kwaliteit heeft geleid tot een motie (de KromMotie) die inmiddels aangenomen is in de Tweede Kamer. 

 

De volgende organisaties* gaan samen met Kromkommer voor een nieuwe definitie van kwaliteit:

 

En ook deze partijen doen mee: Beeblue, Atlantis Handelshuis,The Food Office, Creating Heroes, Bureau MVO, ZLTO, Natuurgroothandel, SlowFood, Klootwijk AGF, FoodImpctNew ForkAsianuts, Ziel & Zaligheid, Odin en Boerschappen.

*Staat jouw organisatie er nog niet bij maar ga jij ook voor een nieuwe definitie van kwaliteit? Yes! Laat het ons dan hier weten, dan voegen we je toe.