Wij zijn niet zo van de long reads, maar 1 keer per jaar maken we een uitzondering voor onze terugblik. We wilden dit stuk beginnen met dat 2016 een bewogen jaar was. Maar wat blijkt: in de terugblik van 2015 stond exact hetzelfde. Beweging en hectiek lijkt een belangrijk onderdeel van Kromkommer te zijn. Maar 1 ding is zeker: 2016 was bewogen. Een jaar van vele veranderingen, ups en downs. Lees je mee?

12651159_1226805560714675_4384156140870014433_nHet jaar begint met een frisse start. Samen met Rechtstreex verhuizen we van ons kantoor in Katshoek naar Kleinhandel in het Groothandelsgebouw. Een prachtige nieuwe plek. Later blijkt dat de plek niet voor lange duur is. In oktober verhuizen we opnieuw. We landen dit keer (weer met onze kantoormatties Rechtstreex) in het Schieblock.
De eerste grote campagne van het jaar is de pop-up shop in de Markthal in februari. Een week lang bouwen we daar ons Valentijn-gekke-groente-feestje. We overladen Rotterdammers en toeristen uit allerlei uithoeken met heel veel gekke groente liefde. Ook zijn we vanuit de Markthal op tv te zien bij Wereld van de Smaak.

rondetafelgesprek biojournaalIn februari behalen we een enorme mijlpaal. We worden uitgenodigd in de Tweede Kamer om deel te nemen aan het rondetafelgesprek over het Nederlandse Voedselbeleid (onze reactie lees je hier). Een hele eer en deze stap laat zien dat gekke groente redden steeds meer serious business wordt. In dezelfde maand beginnen we met het uitzenden van onze vlogserie Kromkommertijd. De korte filmpjes over de voedselketen nog niet gezien? Kijken maarrrr.

Gekke groente = serious business
DSC_2348Gekke groente redden was voor ons altijd al serious business, maar het is dat nu ook voor andere aan het worden. Supermarkten zetten in 2016 de eerste echte stappen in het redden van gekke groente. Toen we onze soepen op de markt brachten in 2014, konden we het ons amper voorstellen. Maar het gebeurde echt in april: Jumbo gaat aan de gekke groente soep. Onze inspiratie-rol werpt opnieuw zijn vruchten af. Ook redden we in april samen met de Krommunity 20 ton bijzondere Costanza pompoenen van de verspilling. Bam!

In mei spreekt Lisanne op Our Future Health. Een enorm podium met een heuse livestream en vele kijkers. Best wel spannend en één van de grootste podia waar we in 2016 ons verhaal vertellen, maar zeker niet de enige. Vrijwel wekelijks staan we voor groepen studenten, veredelaars, boeren, internationale bezoekers en bedrijven uit alle hoeken. En dat is leuk!

2016-06-08-07-39-43Juni staat in het teken van het redden van tomaten. We lanceren onze nieuwste soep gemaakt van overgebleven Hollandse tomaten: Tomaat Rozemarijn. We vieren dit met Tomaat op straat. Onze tomaten duiken overal op; van het Binnenhof in Den Haag tot het Museumplein in Amsterdam.

Juli is de maand van een enorme verandering. Lisanne besluit Kromkommer te verlaten. We delen dit nieuws met een openhartige blog. Een eigen onderneming gaat gepaard met pieken en dalen. Dit is zo’n dal. Het vertrek van één van de oprichters is even slikken. Een nieuwe balans vinden met elkaar valt niet mee. Inmiddels begint alles op zijn plek te vallen. Door de support van de andere Krommies en de vele mensen om ons heen zijn we weer op koers en klaar voor de toekomst. Met Lisanne gaat het trouwens heel goed. Regelmatig komt ze nog even terug om met ons te sparren.


Nieuw tijdperk voor gekke groente
2016-09-17 15.26.09
Augustus luidt de start in van een nieuw gekke groente tijdperk. Voor het eerst durft een grote retailer zich openlijk met gekke groente te associëren. AH gaat met haar “Buitenbeentjes” op tv. Deze insteek van AH zorgt ervoor dat heel Nederland kennis kan maken met gekke groenten. Yihaaaa! Al verbazen sommige mensen zich over hoe ‘normaal’ deze gekke groente eigenlijk zijn. (Wij trouwens ook). In september vieren we nog een mijlpaal. Dit keer vooral een symbolische. Drie jaar na onze start wordt wat eerder niemand voor mogelijk had gehouden werkelijkheid: er liggen Kromkommers in het schap bij AH.

2016-10-27-photo-00000133-met-cropIn oktober vervullen we eindelijk een grote wens van onze Krommunity: we gaan pompoensoep maken. Deze favoriete van velen maakt zijn entree op een grootste manier. In een pop-up op Amsterdam Centraal laten we onze fans kennis maken met ons nieuwe soep. Het Klein is Fijn Pompoenfestijn vindt niet alleen daar plaats. Ook veel van onze verkooppunten doen met ons mee. De Krommunity op zijn mooist. En in oktober wordt ons team Krommies uitgebereid met, jaja, eindelijk een man! Bart gaat aan de slag als Krommunity Builder. Een man in het team zorgt voor een nieuwe dynamiek en veel sprankelende energie. Een mooie stap voor ons team wat steeds beter en sterker wordt.

Reality check
screen-shot-2016-12-18-at-09-44-30Maar oktober is ook de maand van een stevige reality check. Wij zien de impact van ons werk, hoe groot of hoe klein dan ook. Maar voedselverspilling is verre van de wereld uit. Er ontstaat veel ophef op onze Facebook pagina over de vele appels en peren die gedumpt worden als gevolg van de Russische boycot. De markt zit propvol en de oplossing hiervoor lijkt er simpelweg niet te zijn. Enorm frustrerend, maar het laat ook weer eens zien dat een structurele verandering van ons voedselsysteem noodzakelijk is. Werk aan de winkel!

pakket-1November en december staan in het teken van ons Krom is het nieuwe (r)echt Kerstpakket. Ook dit jaar mogen we weer honderden mensen voorzien van het leukste, lekkerste en echtste pakket van Nederland. Gaaf om zo samen te werken met vele kleine (sociaal) ondernemers. Ook gaan we op de drempel van 2016 nog een nieuwe (grootste) samenwerking aan. Hierover later (veeeeeel) meer!

2016 was bijzonder, hectisch en mooi. We hebben gelachen maar ook zeker gehuild. We hebben veel bereikt, veel groente gered en nieuwe partnerships gebouwd. Het was ook het eerste jaar zonder de steun van stichting Doen. Op eigen benen staan en nog meer de urgentie voelen van ook commercieel succesvol zijn. Dat is enorm spannend, maar we zijn ervan overtuigd dat het ons gaat lukken. 

2017 – K(r)om maar op!
Wij zijn klaar voor 2017. Er staan mooie nieuwe samenwerkingen op de planning én het is tijd voor serieuze actie in de taxi. Jullie gaan ons vaker tegenkomen. Op het winkelschap, op je werk en op straat. Gekke groente – echte groente – zullen niet meer alleen een plekje krijgen in onze soep, maar zullen ook vaker opduiken op je bord. 2017 staat voor ons in teken van de voedselketen. Voedselverspilling zal nooit opgelost worden als we niet écht iets gaan veranderen in hoe we samenwerken in de keten. Elkaar kennen, vertrouwen, een eerlijke prijs en respect voor voedsel zijn onze kernwoorden.

Dank je wel
Er rest ons nog maar 1 ding en dat is jou bedanken. Dank je wel dat je er voor ons was dit jaar. Dat je onze soep kocht, de lekkerste gekke groente hebt geteeld voor onze soep. Dat je bij dag en dauw opstond om onze soep te maken of te verkopen. Dat je bij onze campagnes aanwezig was of er zelfs meehielp. Maar ook dank je wel dat je onze berichtjes las, een like gaf of over ons vertelde bij de koffieautomaat.

Zonder jou – de Krommunity – was Kromkommer er niet. Wij hopen dat je ook in 2017 weer met ons van Krom het nieuwe recht maakt.
Wij wensen je hele fijne kerstdagen en een gezond, gelukkig en liefdevol 2017.

Liefs,

Chantal, Lisa, Jill & Bart