Sinterklaas is weer vertrokken en de kerstboom staat klaar. Tijd om terug te blikken op het afgelopen jaar! Want, 2015 was een bewogen jaar voor Kromkommer. We kregen meer voor elkaar dan ooit tevoren en kijken terug op de mooiste campagnes. Maar het was ook een uitdagend jaar. Kijk samen met ons mee terug?

Campagnes
De eerste maanden van 2015 staan voor ons in het teken van het grootste project tot dan toe: de Kromkommer Pop-Op Shop. Twee weken lang opent de eerste gekke groente winkel van Nederland haar deuren op Hoog Catharijne. Het was organisatorisch een draak van een project. Maar het stond wel als een HUIS. Supertrots zijn we! Ondertussen bevalt Lisanne nog van een kleine Krommie. Ons geluk kan niet op. Maar het is niet leuk om Lisanne te moeten missen.

Ons kennende laten we het natuurlijk niet zitten bij 1 campagne. We doen mee aan Damn Food Waste Rotterdam, openen een heus Gekke Groente Museum op Mysteryland (dat was tooooof!) en creëren buzz rondom de introductie van onze courgettesoep. In november starten we onze derde crowdfundingcampagne, dit keer voor het Bijna Waste Geweest Feest 2. Bijna 1000 mensen doen mee in 2 steden. Samen redden we ruim 10.000 kilo van de verspilling, een verdubbeling ten opzicht van de eerste editie van dit feest vorig jaar.

Verder zijn we druk met de opnames van onze videoblog serie Kromkommertijd. Het opnemen van de 8 items koste heel veel tijd, maar het resultaat is super gaaf geworden. Inmiddels is de laatste opname een feit en kun je vanaf januari gaan genieten van onze reis door de voedselketen. Ga je mee?

Je kunt dus bijna niet níet van ons gehoord hebben in 2015. Tja, jullie weten: we houden wel van een beetje herrie schoppen!


Soep
Naast campagnes hebben we dit jaar veel geïnvesteerd in de opschaling van onze soepenlijn. Dat is uitdagend, want wij werken met een niet zo’n standaard ingrediënt: waste! Het aanbod daarvan is niet constant, daardoor is plannen lastig. Het werken met de seizoenen zorgt voor grote voorproducties en ver vooruitkijken. Soms gaat er wat mis en slapen we daardoor een nachtje niet…. Maar als het makkelijk zou zijn, hoefden we dit niet te doen toch?

We introduceren dit jaar 2 nieuwe varianten: Koelesoep en Courgettesoep. Onze verwachting is dat we 2015 afsluiten met zo’n 100.000 verkochte zakken soep bij ruim 130 winkels en in kerstpakketten. Dat is best wel tof. Uiteraard kun je in 2016 weer nieuwe lekker smaakjes van ons verwachten.

Naast onze soepjes maken we dit jaar ook onze eigen no-waste kerstpakketten om nog meer mensen te bereiken. Wij gaan voor de 1.000 pakketten, maar uiteindelijk worden het er meer dan 7.500. En dat betekent dus ook dat duizenden mensen met de feestdagen verrast gaan worden met onder andere onze soepjes en in aanraking komen met voedselverspilling. We mogen o.a. alle Ikea-medewerkers blij maken met een pakket. Boeja! RTV Rijnmond maakte er dit radio-item over.


Waar staan we nu?
Ons doel is verspilling van gekke groente aanpakken. Maar wij willen ook een voorbeeld zijn. Anderen inspireren om met ons mee te doen. Wij merken dat voedselverspilling steeds vaker op steeds meer plekken op de agenda staat. Eigenlijk kan niemand er meer omheen. Iedereen is ook bereid om bij te dragen en steeds meer partijen zien het als een kans. We horen steeds vaker dat bedrijven bezig zijn met de ontwikkeling van producten gemaakt van groente en fruit dat anders verspild zou worden. Denk hierbij aan OverLekker van Plus, de Verspillingsfabriek van Hutten, Potje Met en de groentehagelslag. Supergoed nieuws! Onze voorbeeldfunctie lijkt zijn vruchten af te werpen.

Concrete verandering in de keten en in de winkelschappen zien we nog niet echt. Af en toe doet een “gekke groente pakket” – zoals de Buitenbeetjes van AH – zijn intrede, maar een tweebeenpeen tussen de andere wortels leggen, durft nog geen enkele retailer aan. Kwaliteit wordt nog steeds bijna uitsluitend verbonden aan perfecte looks. Dat is wat ons betreft zoooooo 2015!

De toekomst
Wat ons betreft is het duidelijk wat we in 2016 gaan doen: die gekke groente moeten de schappen in. Daar gaan wij keihard voor knokken, met jullie. Daarnaast gaan wij duiken in het onderwerp overproductie. Er wordt in Nederland te veel geproduceerd. Hierdoor kunnen we simpelweg kritisch zijn op uiterlijk, want er is toch genoeg aanbod. Dit is voor niemand wenselijk: voor mens en milieu. Wat ons betreft is dat een hele belangrijke factor voor het aanpakken van voedselverspilling. Wij gaan op onderzoek om te kijken wat wij hieraan kunnen bijdragen.

WE NEED YOU!
Werk aan de winkel dus. Wij geloven erin dat we een verschil kunnen blijven maken. Dat is wat ons drijft om ook weer keihard te gaan knallen in 2016. En we hebben jullie harder nodig dan ooit. Wij gaan aankomend jaar voor het eerst opereren zonder steun van Stichting Doen. Gaan we het wel redden om ons team te blijven betalen? Hoe zal het gaan als onze groei (te) snel gaat? Ontzettend spannend om deze stap te zetten. Maar wel nodig: wij willen onze eigen broek kunnen ophouden en laten zien dat het kan.

En…. als laatste moeten we het allerbelangrijkste nog noemen: Heel erg bedankt voor jouw steun in 2015. Het klinkt wellicht cliché, maar wij prijzen ons enorm gelukkig met alle support die wij krijgen. Wij zijn dankbaar voor jouw like of re-tweet, dat je over ons praat bij de koffiemachine of in de lunchpauze. Dat je onze soep hebt gekocht of groente hebt gered op het Bijna Waste Geweest Feest 2. Dat je naar onze Pop-Op Shop bent gekomen. Maar ook dat je een artikel over ons schreef of ons noemde op tv. Of dat je meedeed aan onze videoblog. Dat je ons geholpen hebt op één van onze events of dat je ons jouw gekke groente hebt geleverd. Kromkommer is niks zonder de Krommunity. DANKJEWEL dat je meedoet!

Maak je samen met ons ook in 2016 van krom het nieuwe recht?

Liefs,

Lisanne & Chantal
Lisa, Jill, Josca, Mila & Willemijn

optie plaatsen rondje