Wij zijn Stichting Kromkommer. In 2012 opgericht met de missie om groenten en fruit te redden.

Wereldwijd wordt zo’n 30% van ons eten verspild. Terwijl er veel plekken in de wereld zijn waar mensen honger hebben. Groente en fruit maakt een groot deel uit van deze verspilling. Bijna de helft van deze gezonde en lekkere producten haalt ons bord niet. Ze belanden op de afvalberg, in het veevoer of worden omgezet tot biogas. Ze worden verspild omdat ze niet op tijd bij de consument of producent terecht komen. Maar ook bij de consument thuis verdwijnt groente en fruit in de prullenbak.

Strenge kwaliteitseisen zorgen voor verspilling
Een deel van de groente en fruit gaat in de eerste stap van de keten al verloren. De teler kan deze producten niet kwijt omdat ze niet voldoen aan strenge kwaliteitseisen die door de afnemer of door de EU gesteld worden. Kaarsrechte wortels, glanzende paprika’s en uniforme peren bepalen het beeld van het versschap. Maar de natuur maakt geen eenheidsworst. Ook zorgt een onbalans tussen vraag en aanbod ervoor dat een boer zijn product niet altijd kwijt kan. Groente en fruit die niet op ons bord belanden door ‘looks’ of overproductie noemen wij kromme groente en fruit. Krom omdat ze soms fysiek krom zijn, maar vooral krom omdat we deze lekkere, mooie producten verspillen terwijl er met de smaak niets mis is.

Anders kijken naar de kwaliteit van groente en fruit
Stichting Kromkommer zet zich in om de verspilling van deze kromme groente en fruit tegen te gaan en mensen anders te laten kijken naar de kwaliteit van groente en fruit. Vanuit de kernwaarden Positief, Actiegericht, Prikkelend, Ambitieus, Transparant en Verbindend wil Stichting Kromkommer haar doelstelling bereiken, onder meer door het onderwerp van kromme groente en fruit op de politieke agenda te zetten, campagnes te organiseren, een onderwijsprogramma voor basisschoolkinderen te ontwikkelen, informatie te verstrekken en in de maatschappij en een netwerk te creëren dat samenwerkt in de aanpak van deze problematiek. Voor het beleidsplan van Stichting Kromkommer, klik hier.

Heb je vragen of wil je meer informatie over Stichting Kromkommer? Stuur ons dan een berichtje via info@kromkommer.com.

Voor de financiële verantwoording van Stichting Kromkommer over 2019, klik hier.
Voor de financiële verantwoording van Stichting Kromkommer over 2020, klik hier.
Voor de financiële verantwoording van Stichting Kromkommer over 2021, klik hier.
Voor de financiële verantwoording van Stichting Kromkommer over 2022, klik hier.