Eens in de zoveel tijd kom je een onderneming tegen waar je instant-verliefd op wordt. Soupalicious is er zo één. Soupalicious maakt soep. Op zich niets bijzonders zou je zeggen. Maar er zit nog wat meer achter….

Milco, een van de oprichters, kwam vorig jaar als eens op bezoek bij ons om te vertellen over zijn ambitieuze plannen. Wij waren onder de indruk. Maar ging het echt lukken? Nu, zo’n 8 maanden veder is het zover. Soupalicious is een feit.

Vlak bij station Amsterdam Sloterdijk zit de eerste vestiging. Een mooie, grote, lichte ruimte met prachtige meubels van duurzaam materiaal (alle spullen die je hier ziet, zijn ook te koop). Je kunt hier allerlei soepjes eten: vega of met vlees of vis en alles is bio. De kaart wordt later ook nog uitgebreid met salades en sandwiches. Tot zover eigenlijk nog steeds niets bijzonders. Toffe plekken met lekkere soepjes zijn er genoeg. Maarrrr….

Het team bestaat uit niet zomaar medewerkers. Het zijn mensen van allerlei nationaliteiten. En allen hebben ze een afstand tot de arbeidsmarkt. Het idee is dat de medewerkers meteen een opleiding krijgen en na afronding ze zo aan de slag kunnen in de horeca. De vele nationaliteiten zie je ook terug op de menukaart. Wij proefden namelijk een linzensoep uit Soedan, gemaakt door de Soedanese dame die er die dag aan het werk was. Yum!

En wat ons hart sneller doet kloppen: voor iedere soep die Soupalicious in het restaurant verkoopt, maken ze een kop soep voor de voedselbank. En die soep maken ze niet van de biologische groente uit hun restaurant, maar van groente die anders verspild zouden worden (o yeah!). Stichting Manna raapt de groente op die op het land achterblijft na de oogst en levert deze aan Soupalicious.
Voor deze groente krijgt de boer geen vergoeding. Milco vertelt ons dat dit komt omdat het anders toch weg zou gaan en omdat het dan voor hen ook niet haalbaar is om de soepen gratis aan de voedselbanken te leveren. Wij denken dat het toch wel heel mooi zou zijn als dat op termijn wel zou lukken. Want die teler heeft tenslotte ook hard voor die groentjes gewerkt. Dan zou het cirkeltje helemaal-souper-rond zijn toch?

Soupalicious maakt in grote ketels soep van de geredde groente en verpakken het in emmertjes onder de naam Souprise. Want tja, die soep is natuurlijk nooit hetzelfde. Vervolgens gaat het naar de Voedselbank. Toen wij op bezoek waren maakten ze kool-aardappel soep. Lekker voedzaam!

Soupalicious wil binnenkort iedere “klant” van de Voedselbank in Noord-Holland van soep kunnen voorzien. En op korte termijn moeten er maar liefst 10 vestigingen door het hele land zijn. Grote plannen dus. Ze ontvangen hiervoor o.a. financiering van de overheid en van Stichting DOEN. Maar ook jij kunt ze helpen door Soupporter te worden. Of natuurlijk door er een lekker soepje te gaan eten.

Wij zijn fan! Jij ook?