Jaaaaa vandaag in #hoekrombenjij zetten wij onze Krombassadeur Mark Hillen van Social Enterprise NL in het zonnetje met zijn favo Kromkommer soepie: pastinaaksoep. Yum!


Mark is voorzitter van Social Enterprise NL: ondernemen om de wereld te verbeteren. Volgens Mark zijn sociaal ondernemers de leukste mensen die er zijn en echte positieve doeners. Enneh, Mark schrijft daar af en toe een boek over. Recentelijk “Zaken die je raken”, waar Kromkommer ook een plekje in heeft.

Waar ken je Kromkommer van?
Kromkommer is een sociale onderneming en een iconisch lid van Social Enterprise NL. Ik was eerder dit jaar met Chantal op TV bij RTL7, zo kom je nog eens ergens :-)

Wat zou je zijn als je een groente of fruitsoort was?
Een rood pepertje, want die zijn erg lekker en kan overal in. Maar een rood pepertje is ook scherp en dat is soms nodig.

 

Wat doe jij tegen voedselverspilling?
Ik probeer zelf niets weg te gooien, dus ook mijn vriendin toespreken die het fijn vindt om ‘een voorraadje te hebben’. Dat vind ik niet. De helft van koken is kopen, dus verse producten en zo snel mogelijk op tafel. We kweken thuis oesterzwammen op koffiedik, dat is leuk om te doen. De schimmel heeft deze hete zomer (ternauwernood) overleefd. En we zijn een aantal kamerplanten aan het vervangen door kruiden zoals peterselie en basilicum, veel lekkerder dan je in een supermarkt kunt krijgen. En ook net zo gezellig op de vensterbank!

Waarom zou jij wel of niet voor kromme groenten kiezen?
Het gaat gewoon om versheid en smaak. En biologisch natuurlijk, om de bijtjes te helpen.

Wat denk jij dat er nodig is om tweelingtomaten, kromme komkommers en andere kromme groenten en fruit in het schap te krijgen?
Ik denk dat de supermarkten best willen meewerken als het ze per saldo niets kost (ze willen er zeker niet op toeleggen). Het gaat dan om de consument, dat die het in zijn mandje gooit als het er is. Gedragsverandering gaat niet zo snel helaas.