*Update: Lieve Krommunity, de soepen zijn allemaal gered – whoooohooo! Redden is niet meer nodig. Dank je wel voor al jullie reddingsacties en lieve berichten.*

Regelmatig delen wij berichten van telers die zitten met bergen groente waar ze niet vanaf komen. Wij schieten dan samen met jullie te hulp om deze telers te helpen. Dit keer komt echter de hulpkreet van onszelf.

Wij hebben soep over. Heel veel soep. Duizenden Wortel- en Bietensoepen staan nog in ons magazijn en de THT-datum (tenminste houdbaar tot datum) van 30/9/2017 komt snel dichterbij. De afgelopen maanden hebben wij er alles aan gedaan om deze soepen te verkopen. Maar inmiddels is de harde werkelijkheid dat het ons niet meer gaat lukken. En dat is voor ons een behoorlijke tegenslag. Wij hebben jou nodig, onze Krommunity, om dit probleem met ons op te lossen.

 Soep over…. Maar hoe komt dat dan?
Goede vraag! Kromkommer is geen standaard soepbedrijf. Wij maken het onszelf af en toe behoorlijk lastig. Natuurlijk met een hele goede reden: wij willen de verspilling van groente en fruit de wereld uithelpen.

Wij maken soep van groenten die anders verspild zouden worden. Die nemen wij af van onze telers op het moment dat deze groenten beschikbaar zijn. Bijvoorbeeld als er sprake is van overproductie of omdat de groenten niet voldoen aan bepaalde kwaliteitseisen. Daarnaast werken wij met de seizoenen; op het moment dat er geen tomaten van de plant komen, kunnen wij ook geen tomatensoep maken.

Wij proberen binnen het seizoen zoveel mogelijk kromme groenten te redden en maken daarbij een inschatting hoeveel van deze groente we kunnen verwerken tot soep die we binnen de THT kunnen verkopen. Dat is best een puzzel. En tja, dat hebben we in dit geval niet goed gedaan. Onze schatting zat ernaast.

THT = toch heel tasty
Onze soep is lang houdbaar; 1,5 jaar tot na de productie. Wij kiezen bewust voor het steriliseren van onze soepen. Dat is een conserveringsmethode die een lange THT geeft. Zo kunnen wij zoveel mogelijk aanbodgestuurd werken. We maken soep als er waste is en kunnen die later verkopen. Maar in het geval van deze Bieten- en Wortelsoep is die periode niet lang genoeg gebleken.

Het werken met een THT is een uitdaging die iedere ondernemer die met eten werkt herkent. Het is een van de oorzaken van voedselverspilling. Want is onze soep na het verlopen van de datum niet meer eetbaar? Absoluut niet. Maar een product verkopen na het verlopen van de THT mag niet volgens de huidige wetgeving. Al is hij meestal nog heerlijk. En dat is best krom.

Red mee! (redden kan niet meer, alle soepen zijn gered)


Help jij mee om deze groente én de soepen te redden? YES! De deal is: 1 doosje soep à 6 zakken voor  €10,00 incl BTW (t.w.v.  €22,74 incl BTW). Je kunt de soepjes op drie manieren redden:

1 tot 5 doosjes: deze kun je ophalen bij ons op kantoor in Utrecht op woensdag 13 september 2017 van 16.00 – 20.00 uur. Je bestelt de soep hier en betaalt ter plekke met PIN.

6 of meer doosjes: deze worden bij je afgeleverd op woensdag 13 september 2017. Je geeft je bestelling hier aan ons door en je betaalt achteraf d.m.v. een digitale factuur. Alle bestelopties en bijbehorende bijdrage aan verzendkosten kun je hier vinden.

Donatie aan voedselbank: je geeft hier aan ons door hoeveel dozen je wilt doneren en je betaalt d.m.v. een digitale factuur. Wij zorgen ervoor dat je donatie bij de Voedselbank terecht komt.

Let op: bestellen kan tot en met zondag 10 september 2017. Op = op!

Mochten er soepen niet verkocht worden, dan zullen deze natuurlijk niet verspild worden. Wij zorgen ervoor dat iedere soep opgegeten wordt d.m.v. donatie. Heb je naast alles wat je hier gelezen hebt nog andere ideeën voor het opeten van onze soepberg? Laat het ons weten!

Dank je wel dat je samen met ons van krom het nieuwe recht maakt!