Persbericht: Kromkommer Crowdfunding

Projectomschrijving

9 jan ’14

Kromkommer start crowdfunding voor soeplijn van gekke groente

De jonge start-up Kromkommer zet zich in tegen voedselverspilling. Na een succesvol eerste jaar staat in 2014 een ambitieus doel op de agenda: het lanceren van een soeplijn gemaakt van afgekeurde groente. Kromkommer geeft de kromme komkommer, dubbele tomaat, en tweebeenwortel weer een waardevolle bestemming. Dit jaar willen de initiatiefnemers minimaal 20.000 helden betrekken bij hun missie en laten smullen van hun soep van ‘gekke groente’. Daarom starten zij op 13 januari een grote crowdfundingcampagne.

Krom is het nieuwe recht
Een derde tot de helft van al het eten dat we produceren wordt uiteindelijk verspild. Een deel van die verspilling bestaat uit groente en fruit dat vanwege de ‘looks’ of overproductie niet op ons bord belandt. “Dat vinden wij krom”, stelt Jente de Vries (mede-oprichter), “en daarom hebben we in 2013 pilots gedraaid om door de hele voedselketen gekke groente te redden. Na het succes van deze pilots is het nu tijd voor een echte Kromkommer productlijn met soepen, gemaakt van geredde groente. Daarmee willen wij krom het nieuwe recht maken. Dat willen samen doen met 20.000 anderen!”.

Hulp van de Krommunity
De ontwikkeling van de soeplijn is in volle gang. Om de lijn daadwerkelijk in productie te brengen hebben Jente, Lisanne en Chantal nog een klein zetje nodig, oftewel: wat hulp van de ‘Krommunity’. Een deel van hun plan hebben ze al in samenwerking met Stichting DOEN kunnen financieren, maar voor het laatste stuk lanceren de meiden van binnenkort een grote crowdfundingcampagne. “Met bijdragen van de community – of ze nou klein of groot zijn –   hopen wij het resterende bedrag op te halen”, legt Lisanne uit, “zodat de soepen komend jaar écht in de schappen liggen en minimaal 20.000 mensen gekke-groente-held kunnen worden.” Met de soep help je direct mee aan minder verspilling, en dat is volgens Kromkommer een heldenstatus waard.

Crowdfunding
De officiële kick-off van de campagne vindt plaats op 13 januari tijdens de Horecava waar Kromkommer tevens genomineerd is voor de Horecava Innovation Award. Vanaf die dag is het mogelijk om Kromkommer te steunen met een bedrag naar keuze (via www.kromkommer.com/crowdfunding). Voor iedere nieuwe held liggen er Kromkommercadeaus klaar. De campagne eindigt 14 maart en Kromkommer hoopt dan de soepen meteen te gaan produceren.

————–

Over Kromkommer
De initiatiefnemers zijn het er over eens: voedsel verspillen kan niet meer! Hun missie is dan ook om voedselverspilling de wereld uit te helpen. Chantal groeide op in het restaurant van haar vader en zag daar dagelijks wat er weggegooid werd. Jente en Lisanne kwamen voor het eerst in aanraking met voedselverspilling tijdens een middagje ‘dumpster diven’. Geschokt door de hoeveelheden goed eten die worden weggegooid – en gedreven om de wereld ietsje mooier, beter en leuker te maken – besloten de jonge ondernemers hun tanden te zetten in voedselverspilling. Middels verschillende initiatieven, events én hun eigen producten zorgen ze ervoor dat deze groente weer terug op ons bord belanden. www.kromkommer.com