Een avondje tv kan soms heel relaxend werken. Dit keer was dat echter niet het geval. Een reclame van de Plus kwam voorbij. Op zich niets bijzonders zou je zeggen. Maar nu moesten we toch twee keer kijken. Het gaat om deze commercial.

In de commercial wordt een bloemkool bewerkt door kinderen met een hamertje en een stift om zo de bloemkool “niet vers” te laten lijken zodat zij hem niet hoeven te eten. Moeder gaat terug naar de Plus en krijgt een nieuwe. Want een bloemkool met plekjes, die eet je niet. Versgarantie noemen ze dat. Daar is op zichzelf niets mis mee. Heel fijn dat een supermarkt staat voor de kwaliteit die zij verkopen. En dat je hen daar ook op aan mag spreken als zij de claim niet nakomen. Tot zover niets aan de hand. Maar deze invulling van versgarantie is voor ons toch wat vreemd.

Plus is een supermarkt die vrij vooruitstrevend is op het gebied van duurzaamheid.Waarom ze dan gekozen hebben voor deze commercial, is voor ons dan ook een heel, heel groot raadsel.

Buiten het feit dat kinderen zo niet met eten zouden moeten leren omgaan, geeft Plus met deze reclame totaal het verkeerde signaal. Er is tenslotte helemaal niets mis met groente met een plekje. Dit heeft niets met kwaliteit te maken, dus ook niet met een versgarantie. Een rotte appel? Een beschimmelde tomaat? Absoluut, die zou je terug moeten kunnen brengen. Maar een bloemkool met een plekje is nog steeds van perfecte kwaliteit. Sterker nog, het zou pas echt winst zijn als de plus ook groente met een minder perfect uiterlijk in de schappen zou durven leggen. Wat niet nieuw is: AH kwam met Buitenbeentjes, Intermarché steelt de show met hun “inglorious fruits and vegetables” en Jamie Oliver zorgt voor gekke groente bij Asda. En wat doet Plus nu? Die promoot geheel het tegenovergestelde en maakt opnieuw van “perfect” de norm.

Een rondvraag op onze Facebook page laat zien dat meer mensen er zo over denken. De commercial zet mensen op het verkeerde been. Het is niet meer van deze tijd om de consument “te leren” groente en fruit op deze manier te beoordelen. Voedselverspilling is een big issue. De Plus zou beter moeten weten. Ook de Youth Food Movement maakt zich boos over deze commercial en maakten daarom deze alternatieve versie van de reclame.

Screen Shot 2015-01-28 at 19.54.45Nu is de Plus niet de eerste die het verkeerde signaal afgeeft als het om groente en fruit gaat. Een paar maanden geleden vertelde Jumbo ons dat gekke wortels en moestuinieren iets voor sukkels is (en wonnen daarmee bijna een Gouden Loekie). Lidl vertelt al jaren dat groente en fruit alleen van goede kwaliteit is als alle appels even groot zijn.* Volgens ons is deze tijd echt voorbij. Uiteindelijk hebben we namelijk allemaal hetzelfde belang; goede kwaliteit groente en fruit (lees: smaak, veilig en vers) voor een goede prijs voor iedereen. Deze commercials helpen daar zeker niet bij. En retailers hebben zo’n groot bereik. Zijn zij niet juíst degenen die ons kunnen helpen om met gezond verstand naar ons eten te kijken?!

Screen Shot 2015-01-28 at 19.56.15Er rest ons eigenlijk maar 1 vraag; waarom kiest Plus voor deze commercial? Op Twitter is Plus vooral druk met vertellen dat ze juist voedselverspilling willen tegengaan én dat ze samenwerken met de Voedselbank. De commercial vertelt echter toch een heel ander verhaal. We hebben de vraag uiteraard ook aan Plus zelf gesteld…

De persvoorlichter van Plus vertelde ons dat er heel veel aandacht is voor de commercial. Dat is volgens hen een goed teken: veel mensen zijn dus bezig met voedselverspilling. Ook vertelde ze dat voedselverspilling een hot topic is voor Plus. Zo werken ze samen met veel voedselbanken. Het was dan ook helemaal niet hun intentie om voedselverspilling in de hand te werken met deze reclame. Het was simpelweg bedoeld als een ludieke manier om hun versgarantie onder de aandacht te brengen én kinderen te betrekken bij het koken. Wij geloven oprecht dat de intentie met de commercial goed bedoeld was. Echter ligt de nuance verkeerd en geven ze nu juist het verkeerde voorbeeld.
Wij hebben natuurlijk ook gevraagd wat er gebeurt met de groente en fruit die mensen terugbrengen onder het mom van de versgarantie: “De supermarkten worden vaak bemand door individuele ondernemers en die mogen dat zelf bepalen. Maar velen werken samen met voedselbanken en soms gaat het naar veevoer”.

Wij hebben het vermoeden dat Plus een klein inschattingsfoutje gemaakt heeft met deze commercial. Mochten ze dit goed willen maken met een mooie commercial over gekke groente, dan helpen wij ze graag :-)

* De getoonde beelden zijn screenshots uit de commercials van zowel de Jumbo als de Lidl.