krom06

Hoe het Kromkommer-avontuur begon? Op een regenachtige dinsdagmiddag in 2012 op de markt! Voor een studievak hadden Jente en Lisanne zich net uitgebreid verdiept in hoe het er met de wereld voor stond. Klimaatverandering, uitputting van de aarde, opraken van bronnen… Geen rooskleurig plaatje en wat anders kan je dan doen dan actie ondernemen om daar zelf iets aan te veranderen?

Gewapend met handschoenen en plastic tassen gingen ze op zoek naar eten dat weggegooid zou worden. Tassen vol groenten en fruit lagen op de markt voor het oprapen. Ook in de afvalbakken van supermarkten en restaurants was van alles te vinden. Ze ontdekten ook dat er containers vol goede groente worden weggegooid voordat ze überhaupt in de winkel liggen. Honderden kilo’s paprika’s die te klein zijn of gewoonweg te veel, tweelingtomaten die niet aan de standaardeisen voldoen, kromme komkommers, tweebeenwortels … Toen ging de knop echt om.

Lisanne en Jente zagen niet alleen een probleem, maar vooral ook een enorme kans. Al die lekkere, verse en vaak prachtig gevormde groenten, daar moest toch een betere bestemming voor zijn! Kromkommer was een feit. Ondanks dat er nog een scriptie geschreven moest worden, schreven ze zich in voor Duurzame Dinsdag. Nadat ze daar op 4 september de Syntens Innovatieprijs wonnen, begon een indrukwekkend en leerzame rollercoaster ride die niet meer tot stilstand is gekomen.

Fusie!
In 2012 begon ook voor Chantal het avontuur. Tijdens de Battle of the Cheetahs, een wedstrijd waarin oplossingen werden bedacht voor voedselproblematiek, won ze met haar team. Too Good To Waste was het resultaat en in de zomer van 2012 zag een gazpacho van geredde snoeptomaatjes het levenslicht.

Als snel besefte de drie dat je samen veel meer impact kunt maken dan alleen. De grootste fusie in food-waste land was een feit: sinds de zomer van 2013 trekken Lisanne, Jente & Chantal ten strijde om heel veel kromme groente te redden.

Benieuwd naar de gezichten achter de kromme komkommers, tweebeenwortels en kronkelige courgettes? Here we are!

Krommies team

Chantal EngelenMede-oprichter en verhalenverteller
Kromkommer mede-oprichter en verhalenverteller Chantal is een foodie in hart en nieren. Ze bracht haar jeugd door in de keuken van het restaurant van haar ouders, waar haar liefde voor eten is geboren. Van kleins af aan wil ze al “de wereld redden”, een gevoel dat versterkt werd door haar vele reizen. Dat wereld redden werd uiteindelijk groenten redden en tadaaaaa: Kromkommer was geboren. In haar vrije tijd houdt Chantal van reizen, crossfit en hardlopen en is ze altijd op zoek naar de lekkerste en leukste koffietentjes. chantal @ kromkommer.com 

Laurien AdriaanseKetenregisseur
Onze ketenregisseur Laurien coördineert het Kromkommer soepproces van ‘boer tot bord’ en zorgt ervoor dat alle partners in de Krommunity met elkaar verbonden worden. In haar vrije tijd waagt ze graag een dansje, probeert ze exotische gerechten uit in de keuken en ontdekt ze verre landen. Na meerdere jaren in het buitenland gewoond te hebben, voelt het Hollandse boerenland voor Laurien toch het meest als thuis. En laat dat nou net goed uitkomen…Voor Kromkommer staat ze regelmatig met haar voeten (letterlijk) in de klei. laurien @ kromkommer.com

Mark KingmaConcept & Design
Mark is onze energieke Concept en Design krommie van het hoogste niveau. Verbinden is een unieke eigenschap van deze creatieveling, zowel met mensen als met design. Met zijn kennis over grafisch ontwerp, creative concepting, design thinking en service design weet hij van elk project iets spannends te maken. Mark houdt ook van veel en lekker eten: hij zorgt er hoogstpersoonlijk voor dat bij ons op kantoor niets wordt verspild. Ter compensatie vindt Mark het vervolgens dan ook heerlijk om een potje te basketballen of een paar gewichtjes te heffen in de sportschool. mark @ kromkommer.com

Josca SnoeiHulpheld
Hulpheld Josca meldde zich in de begintijd van Kromkommer spontaan aan via onze website om een actieve Krommunity-member te worden. Ze regelt alles tot in de puntjes en is een ster in organiseren. Tegenwoordig ondersteunt ze Kromkommer regelmatig naast haar baan op de Hogeschool Utrecht. Een echte topper dus! josca @ kromkommer.com

Tess GeerdinkContent & Design
Vroeg je Tess vroeger als kleine wijsneus wat voor kleur een random voorwerp was, riep ze steevast: “ik denk groen!”. Deze creatieve doener wil de wereld nog steeds groener en vooral een ‘bietje’ mooier maken. Bij Kromkommer helpt ze dan ook met het creëren van de mooiste (online) kromme groente content. Als chocomonster weet ze tegenwoordig trouwens maar al te goed dat chocola niet groen maar bruin is! tess @ kromkommer.com

Esmée ClewitsStagiaire Krommunity Builder
Dit is onze alles-eter en sales krommie Esmée. Van Thais tot stamppot, deze foody kun je voor alles wakker maken! Als kleine ukkepuk at ze vroeger zelfs liever bloemkool dan pannenkoeken. De liefde voor (kromme) groente en duurzaamheid is haar dus met de paplepel ingegoten. Wanneer ze niet met eten bezig is, maakt Esmée graag foto’s van alle mooie obstakels die ze op straat of op reis tegenkomt. Samen met haar to-maatje Nathalie gaat ze bij Kromkommer onderzoeken hoe we kromme groente nog populairder kunnen maken!  esmee @ kromkommer.com

Nathalie KloostermanStagiaire Krommunity Builder
Dit is onze goedlachse sales krommie Nathalie. Nathalie is een echte #ihavethisthingswith gekkie: op reis speurt ze altijd naar de leukste tegeltjes, deuren en kozijnen. Maar dat deze krommie zo reislustig is, is niet af te lezen van haar Hollandse appelmoes verslaving…  Nathalie is graag bewust bezig met voeding en dat komt bij Kromkommer maar al te goed van pas: ze gaat samen met haar to-maatje Esmée onderzoeken hoe we kromme groente nog populairder kunnen maken!  nathalie @ kromkommer.com

Eens een krommie, altijd een krommie

Deze fantastische Krommies zijn actief betrokken geweest bij Kromkommer als grondlegger, stagiair, afstudeerder, vrijwilliger of hebben meegewerkt aan onze projecten. Zij verdienen natuurlijk ook een mooi plekje op deze pagina. Want: eens een Krommie, altijd een Krommie!

lisanne-van-zwol

Lisanne van ZwolMede-oprichter
Lisanne is een kan-niet-stilzitter, die graag de handen uit de mouwen steekt om het verschil te maken. Ze krijgt energie van projecten die écht iets bijdragen aan de wereld en anderen inspireren. Mensen die groot durven denken, aanpakken en daarin ook nog succesvol zijn inspireren haar. Lisanne is mede-oprichter van Kromkommer. Inmiddels is zij niet meer betrokken op dagelijkse basis, maar vervult ze een adviesrol.

Jente de VriesMede-oprichter
Jente is een gedreven en tikkeltje rebelse wereldverbeteraar. Na een zoektocht van rechten, economie en bedrijfskunde (natuurlijk wel allemaal braaf en cum laude afgemaakt), naar Australië, Cambodja en Rusland vond Jente het ‘rechte pad’ in Kromkommer: een combinatie van impact, vrijheid, voeding, ondernemen, duurzaamheid en positiviteit. Social entrepreneurs en ‘the crazy ones’ geven haar de nodige inspiratie. Jente doet in haar vrije tijd aan yoga, houdt van ‘buiten’ en wordt blij van lekker eten en een goed gesprek.
Jente is mede-oprichter van Kromkommer. Inmiddels is zij een nieuwe weg ingeslagen en daarom niet meer actief betrokken.
 

Bart AupersKrommunity Builder
Bart is al van jongs af aan gefascineerd door eten en de wijze waarop voedsel wordt geproduceerd. Tijdens zijn reizen in Zuid en West-Afrika leerde deze globetrotter dat voedsel wereldwijd één van de grootste uitdagingen is waaraan nog hard gewerkt moet worden. Hij vindt het gek dat zoiets simpels als goed en lekker eten zo complex is gemaakt. Bart is een echte netwerker én gezelligheidsdier (biertje?). Met veel passie heeft hij zich ingezet voor Kromkommer om de Krommunity nog verder te laten groeien. Goooo Bart!

Emmy NannesSupermarktinfluencer
Deze geboren en getogen Wageninger gaat graag op onderzoek uit, zowel naar het leukste barretje van de stad of voor een wetenschappelijk vraagstuk. Als ware supermarktinfluencer heeft Emmy onderzocht wanneer en waarom consumenten nou eigenlijk kromme wortels willen kopen. En alsof ze van al dat onderzoeken nog geen peentjes ging zweten, kon je deze sportieveling ook regelmatig vinden in de sportschool of op de dansvloer én steelt ze zo af en toe de show op het toneel.

Carlina de VisserConceptontwikkeling en grafisch design
Concept Design krommie Carlina liep tijdens haar studie Food Design al stage bij Kromkommer en is terug van weggeweest. Eens een krommie altijd een krommie! Ze is een (tikkie) perfectionistisch en geniet ervan als alles een geheel vormt en klopt. Ze stort zich in het hele ontwerpproces; van idee tot het uiteindelijk vormgeven van een campagne of verpakking. Wat haar verder bezighoudt? Dat is steeds weer wat anders. Van stedentripjes uitstippelen tot het maken van een capsule wardrobe. 

Sophia ReijnenStagiaire Krommunity Builder
Sophia droomt over een uitgestrekt gebergte in haar achtertuin, voor een goede piste of trekking kan je haar namelijk wakker maken. Ook zet deze Food & Business studente haar ondernemershart graag in voor duurzame initiatieven. Voor haar minor Sustainability ging Sophia naar India om hier vrouwen te ondersteunen in het starten van een eigen onderneming. Terug in Nederland begon Sophia aan haar afstudeerstage bij Kromkommer waarbij ze onze krommunity nog sterker en groter heeft gemaakt. Kromkommer powerrr! 

Yvon GoossensAfstudeerkrommie
Onze afstudeerkrommie (en mega theeleut) Yvon is met een groentewinkel aan huis opgegroeid omringd door groente en fruit. Voor haar master Management, Economics & Consumer Studies heeft Yvon onderzocht hoe we de consument zover kunnen krijgen om (meer) kromme groente en fruit te kopen. Krommie powerrr!

Jolien ReijerinkStagiaire Krommunity Builder
Jolien is een echte bezige bij en wordt enthousiast van sociaal ondernemerschap. Niet gek dus dat ze besloot haar tussenjaar nuttig te besteden bij Kromkommer. In de weekenden vindt ze het leuk om de markt af te struinen op zoek naar hartjes aardappels of kromme komkommers. Maar, naast al die kromme groente maak je haar ook heel blij met chocola (ook zo’n krommie ding). De ervaringen bij Kromkommer komen zonder twijfel goed van pas als ze gaat beginnen aan de master Global Business & Sustainability! 

Mila

Mila TeuleProjectheld
Mila is een hele vrolijke noot in het Kromkommerteam! Ze wil graag meehelpen aan een betere en leukere wereld voor iedereen en heeft daarom gekozen om stage te lopen bij Kromkommer. Passie voor voedsel koken heeft ze niet, maar het opeten ervan wel! Alles wat weggegooid wordt en nog eetbaar is, had ook in haar mond kunnen belanden (ZONDE!). Mila is supergemotiveerd en werkt met veel energie en positiviteit aan al haar projecten. Inmiddels is haar stage afgerond, maar werkt ze mee aan projecten van de Krommies!

voor website

Lisa VerbruggenOrganiserende duizendpoot
Lisa heeft altijd al een passie gehad voor voedingsgedrag en gezondheidspromotie en vindt het ontzettend leuk en belangrijk om bij te dragen aan een bewustere en gezondere wereld.  Het is dan ook geen toeval dat Lisa Voeding en Gezondheid is gaan studeren in Wageningen en zich als Krommie aansloot om te strijden tegen voedselverspilling. Lisa is niet alleen gekke groente held, maar ook een held op het gebied van plannen, organiseren, regelen en het scherp houden van de rest van het team.
PUCK

Puck van den BrinkProjectheld

Puck is zich tijdens haar studententijd in Groningen steeds meer gaan focussen op gezond en milieubewust eten. In haar masterjaar in Engeland is het gevoel van ‘de wereld een beetje beter maken’ steeds meer gaan leven. Dat herkennen we bij Kromkommer maar al te goed. Daarom helpt Puck nu wekelijks met allerlei klussen en daarnaast werkt ze ook nog eens hard aan haar master scriptie. Dit noemen wij nu Kromkommerpowerrrrr.

willemijn

WillemijnStageonderzoek overproductie
Willemijn doet haar master International Development Studies in Wageningen. Voedsel is een van de grote thema’s binnen haar studie. Ze doet onderzoek bij Kromkommer naar overproductie binnen de groentesector. Toch wel heel interessant om uit te zoeken hoe het komt dat telers regelmatig met grote bergen goede, voedzame groenten blijven zitten. Met een flinke dosis nieuwsgierigheid en enthousiasme zet ze dit jaar alles op alles om daar achter te komen!
Kamps fotoshoot 18-8-14 3
Lisan van LoonProjectheld

Na een Lisanne en een Lisa, nu ook een Lisan in het team van Kromkommer! Deze krommie studeerde bedrijfskunde en milieu-maatschappijwetenschappen en valt net als de rest te plaatsen in de hokjes: “enthousiaste wereldverbeteraar” en “foodlover”. Lisan is graag onder de mensen en nieuwsgierig naar wat ons consumenten beweegt. Daarnaast is zij nauwkeurig en analytisch ingesteld. Voor Kromkommer onderzoekt zij hoe je scholieren kennis kunt laten maken met het voedselvraagstuk.

jill kromkommer2

Jill OvermaatConceptontwikkelaar
Na een creatieve opleiding vertrok Jill naar de andere kant van de wereld om 3 jaar te reizen en te werken als digital nomad in vormgeving en marketing. Ze heeft toen met zichzelf afgesproken haar creativiteit in te zetten voor een mooiere wereld. Geen wonder dat ze bij Kromkommer het creatieve brein is geworden achter de vele toffe campagnes en concepten die het verhaal van de kromme groente vertellen. Benieuwd of Jill ook jou kan helpen met haar skills? Contact haar hier.

Marleen RemmenKromkommer pop-up store
Marleen is sinds februari 2015 betrokken bij Kromkommer en werkt aan de conceptontwikkeling, organisatie en uitvoering van de Kromkommer pop-up store. Een superproject waar haar hart sneller van gaat kloppen, want met een achtergrond in grafisch design en vrijetijdsmanagement moet dat wel een match zijn. Zeker als je daar ervaring in de horeca en een voorliefde voor lekker eten bij optelt. Marleen heeft een sterkte interesse in duurzame voeding en innovatie foodconcepten. Deze Krommie met een creatief brein kan moeilijk stil zitten en houd van aanpakken. Daar houden we van!
IMG_4085

Sofie DikProjectondersteuning
Sofie heeft stage gelopen bij Kromkommer tijdens haar opleiding FoodDesign & Innovation in Den Bosch. Ze heeft een grote passie voor alles wat met eten te maken heeft. Vooral product- en conceptontwikkeling binnen de food-branche is wat haar trekt, en met eenzelfde visie past dat precies bij Kromkommer. Een groot enthousiasme, veel drijfkracht en flinke portie creativiteit is precies wat ervoor zorgt dat Sofie alles voor de volle 100% aanpakt en doet.
fabian - kopie
Fabian van ZwolFotofanaat
Fabian studeert in Breda, maar elk vrij uurtje besteedt hij aan zijn fotografie. Kromkommer is trots dat hij al menig foto voor ons heeft gemaakt, waaronder de beroemde ‘Kromkommer’s Angels’ foto!


Dayenne BosProjectondersteuning
Dayenne is een aanpakker die graag dingen organiseert en leert. Het geeft haar energie als ze dingen kan onderzoeken, analyseren en kan meedenken met anderen om zo een bijdrage te leveren. Toen ze haar studie natuurvoedingsadviseur (bijna) had afgerond sloot ze zich aan bij Kromkommer. Dayenne was een onmisbare Krommie tijdens de crowdfunding en de officiele lancering van onze soepenlijn in mei 2014. Momenteel steekt ze veel tijd in haar eigen food blog waarmee ze mensen inspireert met gezonde, verantwoorde (biologisch en duurzame) voeding.
IMG_2251

Rinske SpijkermanConceptontwikkeling en hulp bij projecten
Met een hart wat sneller gaat kloppen door goed eten, mooie concepten en lieve mensen zat Rinske bij Kromkommer helemaal op haar plek. Als International Lifestyle Student startte ze in februari 2014 met haar afstudeerstage bij Kromkommer en heeft meegewerkt aan de realisatie van de Kromkommer soep launch en de vormgeving van onze communicatie. Rinske wil met haar positiviteit mensen aansteken en laten beseffen dat we anders om moeten gaan met onze wereld. Motto: “change the world or go home.” We love Rinske!