Zondag 28 april organiseerde ik namens de Youth Food Movement Rotterdam een eat-in met als hoofdthema: “wat is puur, eerlijk en lekker” eten? Tegenwoordig strooien we steeds makkelijker met deze termen. Als het puur, eerlijk en lekker is, nou dan is het vast goed! Maar weten we eigenlijk wel wat we er mee bedoelen? Waar maakt eten ‘goed eten’? En hoe komen we achter waar goed eten voor ons persoonlijk voor staat?
Onlangs ontstond flinke ophef rondom een loeiende koe bij de Van Gendthallen in Amsterdam. DeTostifabriek bouwt de tostiketen na om vervolgens heerlijke tosti’s te serveren. Van het graan, tot de kaas en de ham: alles wordt op één plek gemaakt. Veel positieve geluiden, want wat een goed initiatief! Totdat koe Els het erf gaat bewonen….
Koe Els is net gescheiden van haar kalf, iets wat in ‘het echt’ ook gebeurt volgens de initiatiefnemers, en loeit zeker drie dagen om haar kind. Een niet te negeren geluid met een nare bijsmaak, want moeder is haar kind kwijt. Geïrriteerde buurtbewoners vinden het maar schandalig en zielig en storen zich aan de geluidsoverlast. In een nieuwsitem zegt een vrouw zelfs: “En ik vind het ook niet goed voor kleine kinderen. Want die zien dus die koe en die varkentjes. En straks hebben we hier over een paar maanden een BBQ en dan moet je dus aan je kinderen gaan uitleggen, dat die koe en die varkentjes die daar zo gezellig stonden opeens op de BBQ zitten”. Mijn mond viel open.
Sinds wanneer vertellen we onze kinderen niet meer waar ons eten vandaan komt? Kaas wordt toch gemaakt van koeienmelk en de ham komt van het varken. Willen we het besef van de bron van ons eten echt gaan beperken tot het plastic folie in het schap van de supermarkt? We moeten toch juist die confrontatie hebben: zien waar ons eten vandaan komt. Weten hoe jouw maag gevuld wordt? En als daar een varken en een slachthuis bij komen kijken, dan moeten we dat ook weten en niet wegstoppen achter gesloten deuren waar geen consument er iets van meekrijgt.
Goed eten is een werkwoord. We moeten er zelf voor in actie komen. Het begint al bij hoe we onze eigen keuzes maken voor wat er op ons bord terecht komt. Met de eat-ins van YFM bieden we stof tot nadenken en input voor actie. Als je ‘goed’ wilt eten – puur, eerlijk en lekker – laat je dan verbazen, prikkelen en bewegen door hoe ons eten tot stand komt. Stop er energie in, al is het maar een beetje: met opperste concentratie in de confrontatie!
Jente en Lisanne
Zijn aan het bijkomen van de tweede eat-in van de Youth Food Movement Rotterdam
Worden geïnspireerd door initiatieven zoals de Tostifabriek
Gaan de confrontatie aan met opperste concentratie
Zitten volop in de ontwikkeling van een nieuwe huisstijl voor Kromkommer, spannend!