Zo’n 3.000 scholen in Nederland krijgen momenteel groente en fruit in de klas dankzij het EU-schoolfruitprogramma. Een prachtige manier om basisschoolkinderen meer groente en fruit te laten eten.

Er is echter iets kroms aan de hand met dit programma…. Eén van de eisen om in aanmerking te komen voor een vergoeding als leverancier van schoolgroente en -fruit, is dat enkel klasse 1 geleverd mag worden. Kromme groente en fruit vallen onder klasse 2 en voldoen daarom niet aan de eisen. Hierdoor krijgen de kromme exemplaren geen plekje in de klas.

Op naar krom in de klas!
Het EU-schoolfruitprogramma lijkt ons juist de perfecte kans om veel kids in aanraking te brengen met kromme groente en fruit. Zo leren kinderen op jonge leeftijd al dat het uiterlijk van producten niet belangrijk is voor de smaak én dat de natuur geen eenheidsworst maakt. Wij vinden dan ook dat de regeling aangepast moet worden, zodat ook kromme groente en fruit een plekje krijgt in de klas.

Carla Dik-Faber (van de Christen Unie) is het volledig met ons eens en voert in de Tweede Kamer een vurig pleidooi voor krom schoolfruit. Bekijk snel de video en spot Meneer Tweebeenpeen!