“Het is wel apart volk hoor” werd ons vaak verteld toen Kromkommer nog in de kinderschoenen stond. Als studenten in het Rotterdamse Kralingen hadden we inderdaad nog niet vaak zo’n teler uit het Westland ontmoet en de slagingskans van onze plannen was voor een groot deel afhankelijk van dit ‘aparte volk’. Inmiddels kunnen we een aantal fantastische telers tot onze krommunity rekenen. Voor jullie beeldvorming een korte schets van de mannen die ons voorzien van pukkelige paprika’s, kromkommers en tweelingtomaten.

Pieter van Westlandpeppers was de eerste teler die wij spraken en hij was gelukkig meteen enthousiast over de plannen van Kromkommer. Tijdens een rondleiding in de kas vroegen we honderduit over de planten, de logistiek en natuurlijk de waste. Dat vertellen is voor Pieter wel weggelegd. Hij staat garant voor opzienbare onthullingen, Johan Cruiff-achtige wijsheden en nuchtere benadering (chutney, ketchup, sambal… dat moet je allemaal gewoon saus noemen, dat snappen de mensen tenminste). Innovatie met twee benen op de grond dus en van alle markten thuis, want wie had verwacht dat een paprikateler ook receptenschrijven, fotograaf en productontwikkelaar zou zijn?

Via Pieter kwamen we in contact met de gebroeders Duijvestijn. Vier nuchtere ondernemers en duurzaamheidsstrijders uit Pijnacker. Gigantische kassen en een grote brommende machine komen je bij aankomst tegemoet. De broers telen namelijk tomaten op aardwarmte. Een behoorlijk gewaagd project, maar na een aantal jaren pionieren beginnen ze nu de (duurzame) vruchten te plukken. Maar het gaat verder dan energie alleen. No waste is het streven en dus wordt er gewerkt aan verpakkingsmateriaal gemaakt van oude tomatenplanten en wordt ook voor de bobbelige tomaten een bestemming gezocht. Kijk, daar komen wij dan weer om de hoek kijken! Het geheim van hun succes? Wij denken dat het komt door hun rotsvaste vertrouwen. De meest gehoorde woorden op het erf van de gebroeders zijn namelijk “komt goed”.

Een Kromkommerteler kan in dit rijtje natuurlijk niet ontbreken. Gelukkig kennen we Rene, een filosofische komkommerteler die houdt van het vak (zie foto!), maar nog blijer wordt van alle mooie dingen die daaromheen gebeuren. Zo proefde hij, na vele jaren in het vak, bij één van onze bezoekjes voor het eerst een komkommerbloem (best lekker trouwens!). En nog mooier: van ons eerste potje kromkommerjam werd hij zo blij dat hij meteen radio Veronica gebeld heeft én de uitzending heeft gehaald.

Jente & Lisanne
Eten:
 natuurlijk buiten in het zonnetje
Zijn: nog helemaal in de festivalsferen na een fantastisch weekendje MadNes
Drinken: een verkoelende zelfgemaakte icetea (van FoodWeLove!)
Hopen: dat het voor altijd zomer blijft :)