Afgelopen maandag waren we te gast bij de eerste ‘écht eten lunch’ van Marqt Rotterdam om samen met een groep Rotterdammers te praten over écht eten. Wat is nou écht eten? Wie is er verantwoordelijk voor duurzamer eetgedrag en hoe zorg je ervoor dat consumenten niet alleen kiezen met hun portemonnee, maar ook hun eigen gezondheid, dierwelzijn en het milieu een rol laten spelen in de beslissing? Een heerlijke lunch en een goed gesprek, met de fijne bijsmaak van het weten dat deze discussie er voor hen écht toe doet. Dat hebben wij begin dit jaar zelf mogen ervaren.

Marqt kennen jullie neem ik aan wel, die duurzame supermarkt met een Q. Sinds een aantal maanden is deze keten ook in Rotterdam te vinden. Wij ontdekten ze in januari en wel op een heel bijzondere manier. Marqt Rotterdam was namelijk partner van onze Kromme Voornemens actie. De hele maand januari leefden we van eten wat werd weggegooid door restaurants en winkels en dus ook van Marqt.

Andere supermarkten wilden van onze plannen om een maand lang uit  hun afvalbakken te eten weinig weten. Onveilig zou dat zijn en daarnaast zouden ze minder winst maken en vergeet ook niet de schade die het zou toebrengen aan hun zorgvuldig opgepoetste imago. Het weggooien van eten was weliswaar vervelend, maar onvermijdelijk. Nee, dan Marqt! Twee keer per week kwamen we het eten ophalen wat die dag weg moest worden gegooid. Het werd zelfs voor ons apart gezet in de koeling. Niet alleen wij, maar ook onze vrienden, familie en buren konden meegenieten van het heerlijke eten. Sommigen werden zelfs klant omdat het ‘afval’ al zo lekker smaakte.

Ik moet zeggen dat ik ontzettend veel respect heb voor deze houding van Marqt, want daar is toch behoorlijk wat lef voor nodig. Wat zouden mensen er namelijk van vinden als ze erachter komen dat je al dat eten weggooit? En gaat het gratis weggeven van dat eten niet ten koste van de winst? Misschien wel, maar dat hield ze niet tegen. Het gaat bij Marqt dus blijkbaar écht om een betere wereld, waarin eerlijke en pure producten in de schappen liggen, producenten niet worden uitgebuit én het milieu niet onnodig belast wordt door het verspillen van voedsel. Echt eten dus, van boer tot bord en zónder afvalbak. Thumbs up!

Jente en Lisanne
Kijken uit naar
: de studiereis van YFM academie (Jente) en een paar dagen weg met mama (Lisanne)
Genieten: van de lange avonden en het lentezonnetje
Willen: picknicken!
Werken: achter de schermen aan mooie plannen voor Kromkommer