Lidl is al 6 keer uitgeroepen tot ‘de beste supermarkt in groente en fruit’. Dat vieren ze met hun nieuwste commercial. Lidl maakt met deze reclame op een pijnlijke manier zichtbaar dat de manier waarop de kwaliteit van groente en fruit beoordeeld wordt, niet meer van deze tijd is.

In de commercial zien we de VitaMini’s een filmpje bekijken waarin uitgelegd wordt waarom Lidl de ‘beste in groente en fruit’ is. Smaak komt hierin niet naar voren als graadmeter voor kwaliteit. Extra veel controleren op uiterlijke kenmerken is waar het om gaat. Zo controleert eerst de teler de appel aan de boom, wordt de appel daarna nog eens op maat gesorteerd en als kers op de taart sorteert de medewerker in de winkel de (perfecte) appels nog even na door er eentje uit het schap te halen.


Focus op looks leidt tot onnodige verspilling

Zo’n 10% van het groente en fruit wordt verspild omdat het niet voldoet aan de perfecte looks. Met deze producten is vaak niets mis. Ze zijn lekker, vers en veilig. Echter voldoen ze niet altijd aan de ideale maten of is hun schil niet perfect. In een tijd waarin we met elkaar alle zeilen moeten bijzetten om voedselverspilling tegen te gaan, is het belangrijk dat we anders gaan kijken naar de kwaliteit van groente en fruit. Het gaat tenslotte om smaak. De natuur maakt geen eenheidsworst. Dit wel nastreven in het schap is dan ook verre van duurzaam en efficiënt. Gelukkig zien we steeds meer kleine veranderingen in het schap. De Buitenbeentjes van AH zijn een mooi voorbeeld van een stap in de goede richting.

Tijd voor een nieuwe definitie van kwaliteit!
Lidl heeft met deze focus op perfectie de (ongewilde) trend van 2018 gezet. Als ‘beste in groente en fruit’ zijn ze een voorbeeld voor andere retailers die graag de plek van Lidl willen overnemen. Zolang we met elkaar kwaliteit blijven definiëren als ‘perfecte’ looks, zal het groente- en fruitschap hierop gericht blijven. En worden er onnodig veel producten verspild.

2018 staat voor Kromkommer in het teken van de nieuwe definitie van kwaliteit. Geen focus op strenge uiterlijke kenmerken, maar focus op waar het echt om gaat: veilig, gezond en lekker groente en fruit. Dat er best eens wat anders uit mag zien. Want een beetje diversiteit is toch juist mooi?


Doe jij met ons mee? Laat je gegevens achter en wij houden je op de hoogte van hoe jij onderdeel kunt zijn van deze verandering.

 

    Naam

    Organisatie (indien van toepassing)

    Emailadres

    Wil je nog iets met ons delen?

    Wij verwerken je gegevens zoals beschreven in onze Privacyverklaring