Het is alweer een tijdje geleden dat onze soeplijn van gekke groente werd gelanceerd. Dankzij onze Krommunity  is het ons gelukt onze droom werkelijkheid te maken. Daar kregen alle gekke groente helden natuurlijk iets voor terug. De afgelopen maanden hebben veel gekke groente helden hun tasje en soepjes opgehaald, maar sommige crowdfunders hadden nog wat extra’s van ons te goed. En afgelopen zaterdag was het dan zo ver; het dumpster dive avontuur met onze no waste avonturiers door Rotterdam!

Uitslapen was er niet bij voor onze vier fanatieke avonturiers en krommies Jente en ik, want om 9 uur ’s ochtends moesten wij ons verzamelen in het centrum van Rotterdam. Gelukkig konden we even wakker worden met een heerlijk kopje koffie, terwijl de (inmiddels) dumpster dive expert Jente ons de etiquette van dumpster diving uitlegde. Met stevige boodschappentassen en veel goede zin gingen we vervolgens buit maken bij winkels in Rotterdam. Iedereen stond versteld van de grote hoeveelheden taart, cakejes, vlees, brood, sapjes, fruit en vooral heel heel veel overheerlijke groenten (inclusief een te gekke tweebeenswortel!) die wij al snel wisten te scoren. Ook wij krommies, die inmiddels heel wat hebben gezien, verbazen ons steeds opnieuw over al deze “waste”. De verbazing nog niet helemaal te boven, gingen we op weg naar de super coole locatie GEEF* in Rotterdam om na te denken over een goede bestemming voor al dit lekkers.

Daar aangekomen begon de kook-brainstorm. Want met zo veel verschillend, goed en overheerlijk eten waren de mogelijkheden natuurlijk eindeloos. Wat een geluk hadden we, toen een van de deelnemers gewoon een echte superkok bleek te zijn. Ideeën waren er al snel genoeg en dus konden de handjes uit de mouwen.  Na anderhalf uur van hakken, roeren, koken en bakken was bijna alle “waste” omgetoverd tot een chefwaardig drie-gangen menu. Dat we, gezegend met een heerlijk zonnetje, lekker buiten konden opsmullen. De aftrap werd gegeven met een heerlijke broccolisoep, die niet alleen heel veel lekkere broccoli bevatte maar ook venkel en peterselie. Super yum dus. Als hoofdgerecht een heerlijke salade met eendenborstfilet, gepofte bietjes, gecaramelliseerde appeltjes en een topping van walnoten en granaatappel. Met daarbij een schaal vol gegrilde groenten van wortels, courgette, pastinaak, witlof en pompoen. Super lekker én gezond! Gelukkig wist iedereen nog een plaatsje te maken voor het toetje. Een breadpudding á la Jente van laagjes brood, cake, ananas, appel en ‘the secret ingredient’: vanillevla. Mmmmmmmm….


Wij hebben echt superdag gehad en willen de avonturiers en natuurlijk de lieve gastvrouwen en gastheer van GEEF heel erg bedanken. Samen hebben we maar weer eens bewezen dat je van “niets” toch echt wel iets (heel lekkers!) kunt maken. Want zeg nou zelf, deze foto’s zijn toch om je vingers bij af te likken!

Groetjes Lisa

 *GEEF is een hip restaurantje dat zo veel mogelijk voor lokale, biologische en seizoensproducten kiest en voedselverspilling probeert tegen te gaan door slim in te kopen en te improviseren met de ingrediënten die voor de hand liggen. Ook maken zij een wekelijks tripje naar een groothandel om groenten en fruit die anders in de prullenbak zouden belanden op te halen. Goed bezig vinden wij dus! GEEF werkt bovendien met het “pay as you can” principe. Dit betekent dat je bij GEEF terecht kunt voor lekkere, gezonde maaltijden zonder dat er prijzen op het menu staan. Je bepaalt zelf wat je betaalt! Ook is het mogelijk om vrijwilligerswerk te doen in ruil voor een maaltijd. Op deze manier is lekker en gezond eten dus toegankelijk voor jou en iedereen. Je kunt in ieder geval nog tot 1 december aanschuiven bij dit hippe pop-up restaurant aan de Sumatraweg in Rotterdam Katendrecht. DOEN!