Kromkommer zou niet bestaan zonder haar telers. Want die lekkere groente in onze producten worden met veeeeel liefde en zorg geteeld door telers door ‘t hele land. Benieuwd van welke telers wij die prachtige knuffelwortels, hartjestomaten en kromme komkommers redden? Hier kun je met ze kennismaken.

Tomaat: Gebroeders Duijvestijn

Het telen van tomaten zit bij de familie Duijvestijn in de genen. In 1988 namen de broers Ted, Peter en Ronald het glastuinbouwbedrijf van hun vader over. Zo’n 8 jaar later mocht ook Remco Duijvestijn het team komen versterken. De kassen van de gebroeders Duijvestijn liggen in Pijnacker. Wij werken al een lange tijd samen met deze gedreven tomatentelers. Vanaf het begin zijn ze al betrokken bij Kromkommer en helpen ze ons waar ze kunnen. Door hun kennis en kunde hebben we al veel geleerd van tomaten en de hele sector en hebben we een groot respect gekregen voor wat de heren doen. Ze produceren namelijk niet zomaar tomaten, maar hebben hierbij veel oog voor duurzaamheid. Zo gebruiken ze bijvoorbeeld aardwarmte om hun kassen op duurzame wijze te verwarmen, vangen ze regenwater op om weer terug te geven aan de planten en gebruiken ze biologische gewasbescherming. Ook zijn ze bezig met de ontwikkeling van karton gemaakt van tomatenplanten en drogen ze zelf de lekkerste tomaatjes en tapenades van Nederland. Dat maakt ons blij! Duijvestijn levert ons hun gekke en overgebleven Hollandse tomaten voor in onze Tomatensoep. Samen met de snoeptomaatjes van Greenco zorgen ze voor de heerlijke pure tomatensmaak.

Bio biet en wortel: Krispijn van den Dries

Krispijn van den Dries werd een echte beroemdheid in 2012 nadat hij 6 ton aardappelen stortte op de Dam in Amsterdam die mensen gratis mochten komen ophalen. Dit was geen stunt, maar meer een noodkreet omdat hij met tonnen aardappelen was blijven zitten die geen cent opbrachten. De zogeheten Pieper Challenge moest mensen bewust maken van het gesleep met eten wereldwijd en de lage prijzen die boeren daardoor krijgen voor hun producten. Met deze boodschap haalde Krispijn vele kranten en nieuwsrubrieken. Maar wij kennen Krispijn niet alleen als passievolle aardappelboer. Deze bezige bij is namelijk van heel veel markten thuis. Krispijn vormt inmiddels de derde generatie telers in de familie. Samen met zijn vader en een compagnon runt hij een boerenbedrijf in Ens. Daarnaast is Krispijn manager van Boerderij Groeizaam in Emmeloord, een plaatsje gelegen in het hart van de Noordoostpolder. Groeizaam is een zorgboerderij waar mensen met een beperking op hun eigen tempo en naar eigen kunnen, biologisch-dynamische groenten en bloemen Je kunt bij Krispijn niet alleen terecht voor de bekende groenten zoals aardappels, tomaten, paprika’s, komkommers, rode bieten en andijvie, maar ook voor de zogeheten vergeten groenten als winterpostelein, paarse spruitjes en oranje, witte, gele en paarse wortels (Ja die bestaan echt!). In totaal verbouwt Krispijn met zijn team maar liefst veertig verschillende kleurrijke gewassen. Zowel de kromme bietjes als de kromme wortels van Krispijn vind je terug in onze soep. En wat vindt onze expert daar nu eigenlijk zelf van? Krispijn: ‘Ik vond de bietensoep het meest speciaal. Ik had nog nooit bietensoep gehad, zie het ook nergens in de supermarkt. Een frisse smaak, bietachtig maar erg lekker’.

Snoeptomaat: Greenco

De tomatensoep met snoeptomaatjes is niet alleen superlekker, maar ook extra verrassend door de overheerlijke hele snoeptomaatjes die er in zitten. Deze tomaatjes komen van Greenco. Een groot en innovatief bedrijf, dat je misschien wel kent van de Tommies snoeptomaatjes. Greenco teelt met een poule van telers op vier plaatsen; in het Brabantse Someren en Helenaveen, middenmeer en het Westlandse Honselersdijk. Het bedrijf is in eigendom van vijf aandeelhouders: René Zwinkels, Henk van der Loos, Aad van Mil, Ab van Marrewijk en Jos van Mil. Al deze tomatentelers werken nu samen en houden zich niet alleen bezig met het telen, maar ook het importeren, verpakken en vermarkten van de tomaatjes. Het idee om een snoeptomaatje op de markt te brengen ontstond jaren geleden, nadat het zwagers Ab en Jos was opgevallen dat kinderen steeds meer zoetigheid snoepten. De twee wilden graag een gezonder alternatief bieden en gingen daarvoor op zoek naar een lekker gezond tomaatje. Inmiddels verpakt Greenco 35 miljoen tomaatjes per week en liggen de Tommies in vrijwel alle grote supermarkten. Tijdens Fruit Logistica in Berlijn werd zelfs bekend gemaakt dat Greenco de prijs voor “de meest inspirerende teler van de wereld” gewonnen had. Das best een eer! De snoeptomaatjes van Greenco zijn niet alleen super lekker als snack, zo doen het ook erg goed als ‘balletjes’ in onze tomatensoep. Ook kun je de tomaatjes tegenkomen in onze Koele Soep.

Wortel: Frank Franzen

Net als bij onze andere telers, zit ook bij Frank het boerenbloed al vele generaties in de familie. Franzen Landbouw kun je vinden op het eiland Goeree-Overflakkee bestaat al zo’n 65 jaar. Frank verbouwt naast worteltjes o.a. ook uien, aardappelen en witlof. Frank vindt het belangrijk dat de weg die voedsel aflegt van boer tot bord duidelijk is voor iedereen. Daarom heeft hij het hele proces in huis: van het zaaien tot het verpakken van de groenten. Tijdens een eerder bezoek aan Frank door krommies Lisanne en Leonie, vertelde Frank dat hij zich flink ergert aan de verspilling van goed voedsel dat wordt afgekeurd vanwege hun uiterlijk. Frank heeft meerdere pogingen gewaagd om met grote retailers rond de tafel te zitten en deze bizarre toestand te bespreken, maar dit liep helaas keer op keer op niets uit. Frank schat dat ongeveer 3-5% van de 3500 ton wortelen die door hem geproduceerd wordt nog perfect bruikbaar is maar geen plek op de markt vindt. Daarnaast is ongeveer 6-8% bruikbaar, maar zal wegens een barstje of deukje nog wat bijgesneden moeten worden. Toch mooi dat wij dikke vrienden zijn met tweebenige en andere gekke wortels en vinden dat Franks wortelen zeker een plekje verdienen in de Kromkommer wortelsoep. Gelukkig is Frank het hier helemaal mee eens en heeft hij zich sinds de zomer van 2014 aangesloten bij onze krommunity. Samen zorgen we voor een mooie bestemming voor al die te grote, kleine, dikke, dunne, gekronkelde en overtallige wortels. Onze crowdfunders hebben eind november met eigen ogen kunnen zien waar de kromme wortels uit de Kromkommer wortelsoep mét kruidige twist vandaan komen. Wil je meer weten over deze excursie bij teler Frank. Lees dan onze blog ‘de roots van de gekke wortel’.

Bio rode biet: Piet van Andel

Piet en zijn vrouw Maart hebben een prachtig bedrijf in Zeewolde. Hier worden niet alleen bieten, maar ook pompoenen, aardappelen, uien en sjalot geteeld. Allemaal super lekker natuurlijk, maar wij zijn vooral fan van de gekke bieten! En die zijn er in allerlei maten en soorten. Duurzaamheid is erg belangrijk voor Piet. En dat blijkt niet alleen uit de manier waarop hij zijn producten teelt. Sinds een jaar of drie heeft Piet bijvoorbeeld ook het dak van zijn loods bedekt met zonnepanelen én heeft hij samen met een aantal andere ondernemers uit de buurt geïnvesteerd in het op één na grootste windmolenpark van Nederland met 36 molens die maar liefst 166.000 huishoudens van energie kunnen voorzien! NIMBY (not in my back yard) is zeker geen uitspraak voor Piet. Hij vindt het prachtig dat er ook windmolens op zijn terrein staan en dat hij kan meehelpen aan het opwekken van duurzame energie. Hoe tof! Wij zijn super blij dat deze teler met passie voor zijn vak en zorg voor de omgeving zich heeft aangesloten bij onze Krommunity. Wil jij meer lezen over de bieten van piet? Check dan snel deze blog.

Komkommer: Rene Welles

Wist je dat komkommers oorspronkelijk uit India komen? Via de Romeinen hebben ze uiteindelijk hun weg gevonden naar Europa. Gelukkig maar! Onze komkommerteler René Welles weet alles van komkommers. En ook bij hem valt de spreekwoordelijke appel niet ver van de boom. Samen met zijn vrouw Cora is hij de derde generatie die aan het hoofd staat van het tuinbouwbedrijf Welles B.V. Samen telen zij komkommers en tomaten in Grubbenvorst en in America. Dit is samen zo’n 90.000 m². Dat is best veel! Toen wij bij René op bezoek kwamen vertelde hij ons dat komkommers telen een vak apart is. Het is misschien wel het moeilijkste product om te telen. Maar die uitdaging gaat hij graag aan. Met succes, want zijn komkommers zijn heerlijk. Niet alle komkommers die bij René en Cora vandaan komen kunnen een plekje op de markt krijgen. Vooral de klasse “Kromme 3” heeft maar weinig fans. Daar snappen wij natuurlijk helemaal niks van. Dus zijn we aan het ontwikkelen geslagen. Deze kromkommers hebben nu een mooi plekje gekregen in onze Koele Soep. Yum! Een kijkje nemen in de kassen van René? Check de uitzending van ZAPP Buitendienst die is opgenomen tussen de kromkommers.

Courgette: Paul Janssen

Voor de lekkerste courgettes moet je in Limburg zijn. Althans, volgens Paul Janssen: een jonge, enthousiaste teler uit het Limburgse Hunsel. Daar verbouwt hij niet alleen courgettes maar ook pompoenen, prei en (zoals het een echte Limburger betaamt) natuurlijk ook het witte goud asperges. Ieder jaar teelt Paul en zijn familie wel 5 miljoen courgettes! Zo’n 10-20% hiervan belandt na het oogsten weer terug op het land omdat ze niet aan de schoonheidsidealen voldoen. Dit zijn bijvoorbeeld de courgettes die als jonge vrucht beschadigd zijn geraakt door de ‘naalden’ van de moederplant. Daarnaast halen ook te grote, te kleine, kromme courgettes het schap niet. Met de smaak van al deze groene helden is niets mis. Toch belanden ze niet op ons bord. Hoezo krom? Wil je daar meer over lezen? Check dan de blog die we hier eerder over schreven. Nu vraag je je vast af hoe wij met Paul in contact kwamen…Dat kwam door moeder Rian. Zij zat bij de kapper rustig te lezen in de Libelle en spotte daar Kromkommer. Het contact was snel gelegd. Hoe tof is dat! De kromme courgettes van de familie Janssen kun je vanaf nu redden door het eten van onze zachte en zwoele courgettesoep.

Bio pompoen: Jeroen Robbers

Ooit begon De Terp als een klein biologisch tuinbouwbedrijfje. Inmiddels is het uitgegroeid tot een groot bedrijf waar Jeroen Robbers zich bezighoudt met veehouden, het maken van zonnestroom, natuurbeheer én het telen van pompoenen. Deze duizendpoot doet alles super duurzaam én met succes. Sinds 2010 mag Jeroen zich dan ook Lid in de orde van Oranje-Nassau noemen (wow!). Hij kreeg namelijk een lintje voor zijn pioniersrol in de biologische landbouw. Jeroen verbouwt zelf ruim 20 hectare pompoen. In samenwerking met andere telers komt daar nog eens 75 hectare bij. Gelukkig heeft Jeroen een hele grote schuur waar hij deze mooie vruchten kan opslaan. Hierdoor kan hij de pompoenen nog maanden na het oogsten bewaren. Wanneer de Nederlandse pompoenen op zijn, komen er pompoenen uit andere delen van de wereld naar de Terp. Voor pompoenen vanaf 800 gram is er een goede markt. Ondermaatse pompoentjes worden vaak door de markt niet zo ‘klein maar fijn’ gevonden en dan is de biovergister of het veevoer voor deze mini-maatjes het eindstation. En dat is krom, want met de smaak en kwaliteit is niets mis. Sinds najaar 2016 is Jeroen aangesloten bij onze Krommunity en redden wij samen met hem én jou heel veel kleine pompoentjes. Hoe ze smaken? Dat proef je in onze pompoensoep. Yum!

Pastinaak en paarse wortel: Martin Topper

Met zo’n achternaam is er geen twijfel mogelijk: die moet onderdeel worden van de Krommunity! Martin is de derde generatie van familiebedrijf Zonneheerdt in de Flevopolder. Op het bedrijf worden de meest kleurrijke vollegrondgroenten geteeld. Regenboogpeen in oranje, geel, wit, paars… Ja, die bestaan! En waren er zelfs eerder dan de welbekende oranje wortel. Ook teelt hij gekleurde bieten in de mooiste kleuren én natuurlijk pastinaak. Deze zogenoemde ‘vergeten groenten’ zijn weer aan een opmars bezig. Sterker nog: ze zijn hot, hot, hot! Martin is trots op deze groenten en teelt ze met veel passie. Hij vindt het belangrijk dat consumenten weten waar groenten vandaan komen en wat hun echte smaak is. Maar daarvoor moeten er natuurlijk zoveel mogelijk groenten op ons bord belanden. We vinden het dan ook top dat Martin zich sinds begin 2017 heeft aangesloten bij onze Krommunity. En nu kun jij zijn te gekke pastinaken en paarse penen proeven! (foto: Josje Deekens fotografie)

Bio pastinaak: Jan en Sam van Geffen

Een vader en zoon die dagelijks vol passie de lekkerste groente telen. Daar worden wij blij van! Jan en Sam telen op hun biologische bedrijf Arenosa verschillende vergeten groenten, waaronder pastinaak. De naam Arenosa komt uit het Latijn en betekent ‘alles wat op zand groeit’. Jan is ooit begonnen met het telen op de zandgronden van het Gelderse Lunteren. Inmiddels zit Arenosa in het schone Lelystad. Jan houdt zich voornamelijk bezig met akkerbouw en Sam zich ontfermt over de werknemers, de inpaklijnen en inkoop bij andere telers. Want samenwerken is de basis van hun bedrijf. In totaal leveren 9 verschillende biologische pastinaaktelers hun product aan Sam en Jan. Zij zorgen ervoor dat deze bij de klant terecht komen. Sinds Sam en Jan zich begin 2017 hebben aangesloten bij onze Krommunity, kunnen we dus van extra veel telers pastinaken redden. Yummie!

Bio pompoen: Lou en Ivo van Reij

In het wonderschone Lelystad zit BioRey. BioRey is opgericht door Lou van Reij en is al 30 jaar actief in de biologische landbouw. Sinds kort is ook zijn zoon Ivo van Reij binnen het bedrijf actief.  Een echt familiebedrijf dus. BioRey heeft samen met een groep telers een samenwerking opgezet voor het telen van bio-pompoenen.  Ze werken samen met 12 telers verspreid over Nederland. Samen betekent dat  61 hectare aan de lekkerste, biologische pompoenen. Onderling werken ze nauw samen en delen ze kennis onder hun motto “samen groeien”. We like! Deze telers telen samen dus heel wat pompoentjes. Maar soms gaan eisen van de klant ver en de natuur maakt nu eenmaal geen eenheidsworst. Zo komen de kleine pompoentjes moeilijk in het schap terecht. Maar ook beschadigingen van de schil, kleurverschillen en het missen van steeltjes maakt de verkoop van de kromme pompoenen lastig. Kromkommer is gek op anders, dus dat is een match made in heaven. BioRey zoekt naar de beste manier om ook deze pompoenen een goede bestemming te geven. Daar kunnen wij ons helemaal in vinden. Daarom krijgen deze rakkers sinds kort een plek in onze pompoensoep.

Wortel en rode biet: Sander en Rosita Eriks

Oranje, geel, wit en paars. Het is een kleurrijke bedoeling op het bedrijf Eriks Groenveld van Sander en Rosita in het plaatsje Groenveld. In de jaren 90 verruilde vader Eriks het gemengde bedrijf met koeien en allerlei verschillende gewassen, voor een bedrijf waar uitsluitend wortels en bieten worden geteeld en verwerkt. Zo kon er extra veel aandacht besteed worden aan speciale wortel- en bietenrassen. Het hele jaar door wordt er hard gewerkt om alle groenten met veel liefde te verbouwen en verwerken. Maar zoals onze trouwe fans inmiddels weten, brengt Moeder Natuur niet alleen groenten in allerlei kleuren, maar ook in verschillende vormen en maten. Te klein, te groot, te dun, een plekje of een extra beentje: sinds juli 2017 zorgen we samen met Sander en Rosita dat deze beauty’s een mooi plaatsje krijgen in onze soep.

Tomaten: Looye Kwekers

Als het om tomaten gaat, dan kun je niet om de familie Looije heen. Jacobus Looije startte in 1946 een groenteteeltbedrijf in het Westland. En zoals een echt familiebedrijf betaamt, nam zoon Jos het bedrijf in 1972 over. De Kwekers van Looye leggen zich vanaf dan toe op het kweken van twee soorten tomaten: tros(cherry)tomaten en grove tomaten. Want heb je ooit die superzoete Honingtomaten® geproefd? Dit lekkers komt uit de kassen van Looye, yum! De tomaten worden gekweekt in kassen in Naaldwijk en sinds 2011 kun je de nieuwe kassen bewonderen als je op vakantie gaat. Deze zijn namelijk vlak naast Schiphol te vinden. De tomaten van Looye Kwekers worden overal in Europa verkocht. Sommige redden het echter niet tot ons bord, omdat ze beschadigd zijn of net te groot of te klein zijn. Sinds 2017 verwerken wij de grove tomaten van Looye in onze tomatensoepen.

Bio zoete aardappel: Rodolfo en Agueda via Eosta

Broer en zus Rodolfo en Agueda telen samen de lekkerste biologische zoete aardappelen en pompoenen in de prachtige Copán vallei in Honduras. Ze telen dit lekkers niet alleen met oog voor de natuur. Ze werken bijvoorbeeld juist met vrouwen. Vrouwen zijn in dit deel van de wereld kwetsbaar. Het inkomen dat zij verdienen met het werk helpt niet alleen hun eigen gezin verder, maar is ook goed voor de hele gemeenschap. Ook verzorgen Rodolfo en Agueda schoolmaaltijden, zodat de kids met volle buik aan de studie kunnen. Dat maakt de producten van deze ambitieuze broer en zus nog lekkerder. De zoete aardappelen worden door Eosta naar Nederland gehaald. Eosta is een bijzondere distributeur in allerlei biologische producten. Ze treden op als ketenregisseur en zorgen daarbij voor complete transparantie voor de biologische groenten en fruit. Wij zijn fan! Tussen de aardappelen die Eosta naar Nederland haalt, zitten soms exemplaren die niet mooi genoeg zijn voor de verkoop. Denk hierbij aan plekjes op de schil of zwarte uiteinden. Deze zijn uiteraard wel superlekker. Daarom geven wij ze een ereplekje in onze soep.

Bio zoete aardappel: de familie Barnes via Eosta

Bethany, Joshua, John en Jacy Barnes telen al meer dan 50 jaar vol passie biologische zoete aardappelen in North Carolina, de Verenigde Staten. Inmiddels zijn ze uitgegroeid tot een bedrijf van meer dan 2000 hectare, waarvan 250 hectare met de lekkerste biologische zoete aardappelen (wow!). Daarnaast verbouwen ze reguliere zoete aardappel, sharonfruit, sojabonen, tarwe en doen ze ook aan bosbouw. Hun biologische zoete aardappelen worden apart verwerkt en opgeslagen, om ze zo gescheiden te houden van de reguliere aardappelen. En… door een speciaal natuurbeheerplan zijn hun akkers en bossen erg geliefd onder een grote diversiteit aan dieren! Wij zijn fan :-) Eosta haalt deze zoete aardappelen naar Nederland, net zoals die van Rodolfo en Agueda uit Honduras. Bij het transport uit de Verenigde Staten lopen de aardappelen wel eens wat schade op, zoals donkere uiteinden of plekjes op de schil door vochtwerking. Maarrehh… daar smaken ze zeker niet minder om. Deze lekkere zoete aardappelen van de familie Barnes kun je nu redden door het eten van onze zoete aardappelsoep, yummie!

Bio en reguliere courgette: Johan Tielen

In het Limburgse America teelt Johan zowel groene als gele courgette, regulier én bio. Naast courgette komt er o.a. rabarber, Chinese kool, spinazie en bleekselderij van zijn land. Een veelzijdige teler dus, die Johan. Zijn sleutel tot succes: goede zorg voor de bodem. Met veel tijd en aandacht voor de gewassen en grond houdt hij deze vruchtbaar juist om al deze verschillende gewassen te kunnen blijven telen. Hij heeft het stokje overgenomen van zijn vader en door duurzaam te werken zorgt hij ervoor dat de grond ook in de juiste conditie blijft voor de volgende generatie. Krom, te groot of met een kras: de courgettes van Johan passen perfect in onze soep!

Bio wortel: De Lepelaar

In de kop van Noord-Holland, vlak buiten het gehucht ’t Rijpje, runnen de drie musketiers Jan, Jorinde en Joris samen met hun medewerkers tuinbouwbedrijf De Lepelaar. Met maar liefst 10 verschillende locaties en 70 hectare aan grond telen ze ruim 35 (!) soorten groenten. Enneh, onze kromme bio wortels zijn ook een van de gelukkigen. Maar dat is nog niet alles: ze hebben ook een bedrijfswinkel waar klanten jaar rond kakelverse groenten, zuivel, brood en basisproducten kunnen kopen. De Lepelaars vinden duurzaamheid erg belangrijk en zorgen daarom met alle liefde voor hun grond. En dat proef je! Ook steken De Lepelaars veel tijd in samenwerking: met elkaar, maar ook met andere veehouderijen, bollenbedrijven en natuurlijk Kromkommer. Want die kromme, kleine, meerlijvige en tweebenige wortels van De Lepelaar redden wij en stoppen we in onze verse bio soep. Yum!

Knolselderij: Ted en Nicoline Vaalburg

Viereneenhalve meter onder de zeespiegel, tussen de dijken van de Noord-Hollandse Schermer, wordt op het land van Boer Ted en Nicoline Vaalburg knolselderij geteeld. Hun knolselderijplantjes worden in het voorjaar in de poldergrond geplant en hebben zo’n 6 maanden nodig om groot en sterk te groeien voor de oogst. De knollen worden door Boer Ted op een zo natuurlijk mogelijke manier geteeld: ze gebruiken zelfgemaakte compost volgens eigen recept, hoe tof is dat? Bij de oogst zit soms ook knolselderij die er een beetje anders uitziet. Dit komt vaak door weersomstandigheden, beschadigingen die ontstaan tijdens het oogsten of omdat ze in het groeiproces uit hun jasje scheuren. Hierdoor voldoen de knollen niet aan de schoonheidseisen, terwijl er met de smaak niets mis is. Gelukkig worden wij heeeel blij van een kromme knolselderij en daarom kan je de oogst van Boer Ted proeven in onze knolselderijsoep! Meer weten over Boer Ted en zijn bedrijf? Volg ze op Facebook.

Bio tomaat: Frank de Koning

Onze tomatenteler Frank: de Koning in het telen van heerlijke blok- en puntpaprika’s, wilde tomaten, diverse trostomaten, aubergines èn allerrrrlei verschillende soorten k(r)omkommers. Die hoort bij onze Krommunity! Deze lekkere groenten teelt hij allemaal bij zijn biodynamische glastuinbouwbedrijf in het Zuid-Hollandse eiland Voorne-Putten. Volgens Frank begint alles bij een goede en gezonde bodem. Zijn geheim? De biodiversiteit op peil houden! Hierdoor ontwikkelen zich hele sterke planten die wel tegen een stootje kunnen én waar ook de lekkerste producten aan groeien: plantpowerrrrr. Maar, ook aan sterke planten groeien wel eens kromme exemplaren. De natuur maakt namelijk geen eenheidsworst. En daarom belanden de yummy bio tomaten van Frank de Koning lekker in onze verse bio soep. Op de hoogte blijven van de ontwikkelingen bij teler Frank? Volg ‘m op Facebook.