Kromkommer werkt samen in een Krommunity, een netwerk van partijen uit de voedselketen, maar ook individuen die zich bezighouden met voedsel, duurzaamheid en verandering. Lees hier wat onze ‘Krombassadeurs’ over Kromkommer zeggen.

Krombassadeurs

marjan-minnesma-650x300
Marjan MinnesmaDirecteur Urgenda
Nr.1 Trouw Duurzame Top 100
Verduurzaming is nodig op vele fronten. Op het gebied van voedsel betekent dat o.a. minder vlees eten, meer uit de regio en het seizoen en minder weggooien. Het Kromkommer initiatief past daar perfect in! Het is natuurlijk zeer vreemd om voedsel weg te gooien omdat het er niet allemaal hetzelfde uitziet. We moeten af van rare zelf opgelegde normen over vormen en maten en terug naar de basis: gezond, lekker en volhoudbaar!

Carlo PetriniOprichter Slow Food International
Food waste is one of the greatest dishonors of western society. Being aware of the quantity of edible food that is wasted everyday in the world and – at the same time – allowing the agro-industry to tell us that we need to increase the food production in order to feed the world, is a paradox that we need to face. I hope that the entire food sector will treat this issue as a priority, because that’s what it is.
Tristram
Tristram StuartAuthor, Campaigner,
Food Waste Expert, Feeding the 5000
For me it’s obvious that food waste is the single most important issue we should work on. I’ve seen fields and containers full of vegetables that are being wasted. And considering the state of the world as it is right now, we need to solve this issue soon. I’ve met the founders of Kromkommer a couple of times when we were organising Feeding 5k/Damn Food Waste in the Netherlands and I’m confident that their drive, ambition and positive message will help change the world of waste.

Jan RotmansProf. in sustainability transitions, Dutch Research Institute for Transitions
Wij zijn de relatie met ons voedsel kwijtgeraakt: een manier om die verbroken verbinding te herstellen is om minder voedsel te verspillen. Daarom juich ik het initiatief van Kromkommer van harte toe.
1e6e55f
Nina TellegenDirecteur DOEN foundation
Onze stichting streeft naar een groene en sociale economie, waarbij financiële winst niet langer voorop staat, maar waar ondernemers in de eerste plaats een positieve bijdrage leveren aan mens en milieu. Door duurzame ondernemingen zoals Kromkommer te ondersteunen, hopen wij dat proces te versnellen.
media_l_1901637
Joris LohmanDirecteur Youth Food Movement
Gedreven door het onrecht dat voedselverspilling heet, weet Kromkommer dat een voedselrevolutie niet over één nacht ijs gaat. De dames achter Kromkommer weten zichzelf steeds opnieuw uit te vinden, en werken met creativiteit, doorzettingsvermogen en plezier aan een wereld waarin voedsel wordt beoordeeld op intrinsieke waarde, en niet op uiterlijk.


Toine TimmermansProgrammamanager duurzame voedselketens, Wageningen Universiteit
 2014 is het jaar tegen voedselverspilling. De trend dat een grote hoeveelheden goed voedsel niet worden opgegeten moet worden gekeerd. Essentieel is een verandering in de maatschappij, waarbij het sociaal onwenselijk gedrag is om zoiets waardevols als voedsel te verspillen. Herontdekken van de waarde van voedsel is hierbij een cruciaal onderdeel. Interesse in waar een product vandaan komt, het verhaal achter de keten, de passie waarmee het is geproduceerd en natuurlijk de smaak en beleving van goed voedsel. In 2014 zullen er nog meer activiteiten tegen voedselverspilling plaatsvinden dan in 2013. Denk aan de Food Battle estafette, DamnFoodWaste  on tour en legio initiatieven van ondernemers, bedrijven en grass root activiteiten. Allen gedreven om de voedselketen duurzamer te maken. In 2014 zullen nieuwe productconcepten worden geïntroduceerd, gemaakt van producten die anders verspild zouden worden. Kromkommer is een trendsetter in deze beweging, en een grote belofte voor 2014.

0dbd0cf

Peter BakkerPresident at World Business Council for Sustainable Development
Wereldwijd wordt meer dan een derde van al het voedsel verspild. Dat terwijl er elke dag 1 miljard mensen met honger naar bed gaan en elke zes seconden een kind sterft van de honger. Het verspilde eten is verantwoordelijk voor 11% van de wereldwijde CO2 emissie, terwijl CO2 een van de grootste veroorzakers van klimaatverandering is. In totaal laten we met die verspilling meer dan €500 miljard op tafel liggen. Dus of het je nu te doen is om verspilling tegen te gaan; de economie te verbeteren; honger de wereld uit te jagen of het klimaat te redden – het initiatief van Kromkommer is een belangrijk initiatief, dat ons aller steun verdient.

 

Peter DuijvestijnDuijvestijn Tomaten, teler en eigenaar

Als tomatenproducent en verpakkingsbedrijf proberen we altijd tomaten te leveren die voldoen aan de allerhoogste eisen. Dit gaat heel vaak goed, maar qua vorm en kleur komt het weleens voor dat gedurende de duurzame teelt een afwijking optreedt. Doorgaans lukt het niet om deze producten in de supermarkt of groente speciaalzaken te krijgen, waardoor ze als afval worden beschouwd. Met de duurzame initiatieven van Kromkommer wordt het mogelijk om kilo’s afwijkende tomaten te behoeden voor de vuilnisbak. Tomaten met een andere vorm, maakt ze namelijk niet minder lekker. Het principe valt perfect binnen onze visie op Biobased Economy: Het afval van het ene productieproces, is een grondstof voor een ander productieproces. We steunen dan ook graag Kromkommer met de ludieke acties tegen voedselverspilling!

368f02a

Felix CohenDirecteur
Voedingscentrum
Voedselverspilling verminderen kan alleen als we krachten bundelen. Wij juichen daarom ook toe dat steeds meer mooie initiatieven zoals Kromkommer, mee de strijd aan gaan.

Gail WhitemanProf.-in-Residence at World Business Council for Sustainable Development
It’s great to see how young people stand up to take action against large problems such as food waste. We need initiatives such as Kromkommer in order to change the way our system works. I fully support their quest to end food waste.
rob van tulder 176
Rob van TulderProf. of Int. Business
& Society Management en Trouw Top100
Kromkommer is een spannend en tijdig initiatief om van een kromme werkelijkheid (voedselverspilling) een veel logischer en duurzamer geheel  te maken. Krom wordt, wat mij betreft, het nieuwe recht!

Tjerk WagenaarDirecteur Natuur & Milieu
Kromkommer koppelt nieuwe waarde aan goed eten. Goed eten dat normaal wordt weggegooid, vanwege een vlekje of een afwijkende vorm. Kromkommer laat zien dat afwijkende vormen mooi en juist uniek zijn. Zo maken ze NIET weggooien leuk! Verduurzamen wordt zo fun.