[Foto’s: Annette Behrens Fotografie]

012013kromkommer47be31, 30, 29, 28, 27 …..

Na 31 dagen lang leven van het afval van supermarkten, winkels en restaurants was het dan eíndelijk zo ver: de laaaatste dag van onze Kromme Voornemens actie. Een maand lang fietsten we zo’n beetje elke dag door Rotterdam langs onze partners om hun overgebleven producten op te halen. Ook al keken we uit naar de dag dat weer zélf mogen kiezen wat de pot schaft, toch was het ook wel gek om ‘afscheid’ te nemen van onze Kromme maand! Gelukkig deden we dat niet alleen: meer dan 50 gasten hadden zich verzameld in Eetlokaal van de boer om onze actie af te sluiten met een ‘grande finale’: Het KROM-MEE diner!

Een laatste rondje Rotterdam voor +50 man!

012013kromkommer04beDe dagen voorafgaand aan het diner moesten we flink wat producten verzamelen: je hebt toch aardig wat nodig voor amuse, voor+hoofd+nagerecht voor meer dan 50 gasten! ‘Gelukkig’ (of helaas?) was er aan afval ook deze week geen gebrek. Tassenvol groente van de markt, vis van De Watertoren, ladingen brood, liters zuivel en natuurlijk alle pakjes vlees en garnalen die we al eerder hadden diepgevroren. Gelukkig hadden we voor deze ene keer een autootje tot onze beschikking, want het waren echt een hoop kilo’s eten die we moesten sjouwen. We hebben alles naar het Eetlokaal gebracht en uitgestald in de open keuken: wat een hoop eten! Gelukkig wist chef Sander binnen no-time een hele reeks heerlijke gerechten te bedenken die hij ermee kon maken. Het koken kon beginnen!

KROM-MEE: sit back, relax, eet en geniet!

012013kromkommer38beTerwijl het buiten langzaam donker werd, stroomden de gasten binnen. Wij verwelkomden een bont gezelschap aan mensen die we gedurende onze Kromkommeravonturen hebben leren kennen: van teler tot ambtenaar, van cateraar tot journalist, en van designer tot marketeer. Éen ding hadden onze gasten gemeen: een PASSIE voor eten en interesse in het voedselsysteem. Terwijl de gasten onder het genot van een drankje met elkaar kennis maakten, werden de laatste voorbereidingen getroffen in de keuken. Na een korte openingsspeech was het tijd om te proosten: mango-shots met gin, yummm!

Wat toen volgde was een eindeloze stroom aan héérlijk creaties van onze afvalproducten. Een kleine greep aan de gerechten die op tafel stonden:

 • gerookte zalm met veldsla, andijviesalade met frisse dressing, geroosterde paprika’s in olie, groentebouillon met taugé, toastjes met geitenkaas, garnalen
 • hertenbiefstuk met peultjes en haricots verts, lamstajine, spelt met boerenkool, romige stamppot met groente, kalfsentrecot, tournedos, ‘knollenfestijn’
 • bananenbavarois met gekarameliseerde banaanstukjes, vanille-ijs en breadpudding

Smullen!

Diner met impact

Onder het genot van al deze mooie gerechten brandde de discussie over voedselverspilling los! En dat was natuurlijk ook wat wij wilden bereiken: anderen inspireren om als consument en binnen hun organisatie minder te verspillen en te zoeken naar creatieve oplossingen om dit te realiseren. Voor onszelf is deze maand ook niet zonder impact voorbij gegaan. Jente heeft onze ervaringen prachtige verwoord in een gedicht dat tijdens het diner werd voorgedragen: lees het hier!

De impact zat ‘m verder niet alleen in het creëren van bewustzijn en inspireren van onze gasten, maar ook direct in het aantal kilo’s dat wij deze maand van de afvalberg hebben gered en het eten wat wij ánders ‘nieuw’ hadden ingeslagen. Kort samengevat: wij verzamelden in een maand ruim 350 kilo waste. Dat is meer dan 10 kilo aan goed eten per dag! Die berg eten bestond onder andere uit:

 • 236 stuks fruit
 • 75 kilo groente
 • 36 kilo kant-en-klare maaltijden
 • 18 kilo vlees en 30 kilo vis
 • 418 broden en broodjes
 • 15 liter vruchtensap
 • 20 liter zuivel en 32 stuks overige zuivelproducten
 • 8.6 liter soep
 • 37 pakketjes kruiden
 • 46 gebakjes, taarten en cakes

Onze actie krijgt zeker een vervolg, want wij hebben deze maand gezien dat er nog een hoop kansen liggen om verspilling te verminderen.Al heeft februari nu zijn intrede gedaan: de volgende lading waste is alweer opgehaald en in het café hebben we een chocoladetruffeltaart van de vorige gast gered van de prullenbak. Old habits die hard….. en gelukkig maar!

Trots kijken we terug op een fantastische avond met een geweldige groep mensen die allemaal hun bijdrage leveren aan minder verspilling. Samen – als Krommunity – kunnen we het écht anders doen!

De goodiebags waren goed gevuld met producten, bonnen, magazines etc. Yeah!

De goodiebags waren goed gevuld met producten, bonnen, magazines etc. Yeah!

Kromme Voornemens en het KROM-MEE diner, mede mogelijk gemaakt door…..

Onze partners!: New Fork, Marqt, Kom de Soepwinkel, De Watertoren en de Rotterdamse Blaakmarkt

Een eindeloze stroom aan heerlijke gerechten: full credits voor Chef Sander Lenselink van Eetlokaal van de boer en zijn ‘boerenjongens en -meisjes’

De goodiebags waren overvol, met dank aan: New Fork, Marqt, Kom de Soepwinkel, De Watertoren, Jamie Magazine, PulpDeluxe Magazine, De Buurtboer, en Mariska Mell van het Ministerie van (re)Vitalisering.