Lunch week 1 - kromme voornemensWeek 1
We zijn nu een goede 5 dagen onderweg met onze Kromme Voornemens en we gaan lekker! De voorraad die we woensdag hebben gehaald is uitgedeeld aan +20 andere mensen en een deel is afgeleverd bij de daklozenopvang. We hebben elke avond een redelijk gevarieerde maaltijd kunnen eten en de lunch zag er zelfs een stukje beter uit dan normaal!

Vitamientjes?!
Aangezien de meerderheid van onze ‘afvalberg’ bestond uit brood en pasta, was het wel even wennen om geen fruit te eten (dat gaat er bij ons normaal gesproken als zoete koek in!) en het restje zuivel dat we nog in huis hadden slinkt natuurlijk ook met de dag. Om de balans in onze ‘schijf van 5’ er nog enigszins in te houden, stond daarom gisteren een tripje naar de markt gepland. Op zoek naar afval!

Krommerts in aantocht!
Eerst was het een flinke tijd wachten in de motregen tot de marktkooplui begonnen met het afbouwen van hun kramen. Pas dan weet je of er die dag iets over is wat echt niet meer verkocht gaat worden. Na een korte uitleg over ons initiatief konden we bij 2 kramen uitgeselecteerde producten ophalen. Van de winkels en restaurants waar we mee samenwerken krijgen we producten waar in principe niks mis mee is, maar op de markt kregen we producten mee waar duidelijk iets aan mankeerde: de echte “Krommerts” dus. Voor ons geen probleem, want met een beetje extra werk haal je er nog iets moois uit!

IMG_0058 - kopieDe oogst van een middagje de markt afstruinen: 1 winterwortel en 1 peentje, 1 bloemkool, 2 aubergines, 3 pommegranates, 3 avocado’s, 2 grapefruits, een handjevol asperges, 2 papaya’s, 3 mini-sinaasappeltjes, 2 zakken peulen, 5 mango’s, 3 appels, 1 grote champignon en…. 1 hete peper!

En toen?
Dat was nog een hele klus omdat allemaal op een stadsfietsje naar huis te krijgen! Het grootste gedeelte van de producten zijn meteen verwerkt, omdat ze bijna niet meer goed waren. Zo is bijna al het fruit direct verwerkt in een zoete smoothie. Een deel van het fruit was na het opensnijden eigenlijk al te rot, dus dat hebben we alsnog moeten weggooien. De avocado’s zijn omgetoverd tot een guacamole, met een pittige touch van de rode peper. De groente is tot een soep verwerkt van bloemkool, asperges, peentje, een paar peultjes en de champignon. Alleen een beetje bouillon toevoegen en je hebt een heerlijk warm, winters soepje.

Dankzij deze mini-actie tussendoor is er ook nog wat groente en fruit in onze magen beland en hebben we ook weer leuke gesprekken gehad met de verkopers op de markt over voedselverspilling. Dus ook op de markt is het een onderwerp dat speelt. Hierbij bedanken we in ieder geval Nella Romeijn en Elice Hekking van “De meiden, groenten & fruit” en Rob Storm ook voor het uitzoeken en meegeven van hun afgekeurde producten. Ze zijn toegevoegd aan de partnerpagina!

De belangrijkste les na deze actie: ook van producten met een deukje, een overrijp plekje, een deuk of krasje kan je nog heeeeeeerlijke gerechten maken. En nog gezond ook! Wanneer gooi jij zelf producten weg?

Hieronder nog een kort fotoverslag!