Op 2 januari was het dan eindelijk zover: de kick-off van onze Kromme Voornemens om de hele maand januari te leven van eten wat anders zou worden weggegooid. Ons eerste afhaalpunt was La Place op de Hoogstraat in Rotterdam. De ouders van Jente waren naar Rotterdam gekomen om de kratten met eten te kunnen vervoeren en dat was wel nodig!

AfbeeldingDe buit bestond namelijk uit een grote tas vol met bakken met allerlei salades en gegrilde groenten, 2 kant-en-klaar maaltijden en in totaal 190 stokbroden, krentenbollen, waldkornbroodjes, koffiebroodjes, focaccia etc.

AfbeeldingThuisgekomen hebben we allereerst een food planning gemaakt voor de komende dagen. Wat is hoe lang houdbaar en wat moeten we nu meteen eten? Ons volgende ophaalmoment is pas over een tijdje dus we moeten hier 5 dagen mee vooruit. Gelukkig hebben we voor de kerst al 3 emmertjes soep gekregen van ‘Kom de Soepwinkel’ en heeft Jente wat overgebleven eten meegenomen van haar oud-en-nieuw retraite. Hiermee komen we de week zeker door!

‘s Avonds heerlijk gegeten van de salades en focaccia uit de oven. Afval eten is echt niet slecht! Vervolgens begonnen met ‘operatie brood’. We kunnen die 190 broden en broodjes natuurlijk nooit allemaal zelf opeten en daarnaast willen we zoveel mogelijk mensen laten meegenieten van en inspireren met onze actie. Allereerst hebben we een paar zakken broodjes meegegeven aan de ouders van Jente. Lisanne heeft een zak meegenomen voor haar vriend en huisgenoten en een grote zak brood werd opgehaald door Robin (studiegenoot) die het vervolgens weer aan zijn huisgenoten en vrienden uitdeelt.
AfbeeldingOm ook nieuwe mensen bij de Kromme Voornemens te betrekken én om eens een praatje te maken met onze buren, zijn we met een grote zak brood langs de deuren getrokken. Op één buurvrouw na die i.v.m. haar eigen goede voornemens (dieet!) geen brood meer eet, heeft iedereen wat broodjes uitgezocht. Het was ontzettend leuk om ieders reactie te horen en zoveel mensen aan het denken te kunnen zetten over hoe we met ons voedsel omgaan.

Vanochtend hebben we de laatste broodjes naar de daklozenopvang in Rotterdam gebracht. Zo hebben we toch heel wat mensen iets gegeven én 190 broodjes en salades gered van de afvalberg! Dat smaakt naar meer :). Houd onze blog en social media in de gaten voor aflevering 2!