Een aanzienlijk deel van de consumenten is bereid om kromme groenten te kopen en wil daar ook een reguliere prijs voor betalen. Dit blijkt uit onderzoek dat Kromkommer heeft uitgevoerd in een supermarkt in Wageningen.
Zo’n 10% van alle groenten en fruit wordt verspild omdat het niet mooi genoeg is. Supermarkten leggen de kromme producten niet in het schap omdat ze denken dat consumenten ze niet willen kopen. Als kromme groenten en fruit al aangeboden worden, is dat vaak voor een veel lagere prijs. Kromkommer denkt dat consumenten wel degelijk kromme groenten en fruit willen kopen, ook voor dezelfde prijs als de rechte varianten. Om te controleren of deze aanname klopt, heeft Kromkommer dit in de praktijk getest.
Krom naast recht in het schap
De groenten werden geleverd door komkommerkwekerij Noord-Oost. Yvon Goossens, student van Wageningen University & Research, begeleidde het experiment. Supermarktondernemer George Verberne gaf Kromkommer de ruimte om in zijn Jumbo winkel in Wageningen het experiment uit te voeren. De ondernemer, die eerder al het eerste verspillingsschap ter wereld in zijn winkel opnam, hoefde er niet lang over na te denken of hij mee wilde doen. George: “Wij merken dat consumenten steeds vaker openstaan voor kromme groenten. Fantastisch dat wij hiermee kunnen experimenteren in ons eigen schap”.
De opzet van het experiment is eenvoudig: kromme komkommers krijgen een plek in het schap naast de rechte. De eerste twee weken was er geen uitleg aanwezig bij de kromme komkommers. Daarna vertelde een groot bord dat een kromme komkommer net zo lekker is als een rechte en dat de aankoop bijdraagt aan het voorkomen van verspilling. Ook was er in die periode media aandacht rondom het schap. In de laatste twee weken werd het bord weer weggehaald. De prijs van de kromme en rechte komkommer bleven gelijk aan elkaar gedurende het hele onderzoek.
Krom en recht voor dezelfde prijs
Kromkommer gelooft sterk in het belang van het aanbieden van kromme groenten voor een prijs die niet onder doet aan die van rechte groenten. Chantal van Kromkommer legt uit: “Kromme groenten zijn net zo vers, veilig en lekker als rechte groenten. Het is belangrijk om deze waarde terug te laten komen in de prijs zodat de consument de gelijkwaardigheid ook herkent.” Ook voor de teler is een ‘discountprijs’ uiteindelijk geen oplossing, benadrukt Chantal. “Het kost een teler net zoveel om kromme groenten te telen, sorteren en vervoeren als rechte groenten. Het is daarom belangrijk dat de teler voor zowel kromme als rechte groenten een goede prijs ontvangt.”
Een derde van de consumenten kiest voor krom
De resultaten van het onderzoek zijn overtuigend: in de eerste twee weken is maar liefst 27,8% van de verkochte komkommers een kromme. Daarmee is de kromme variant al een behoorlijke hit te noemen. Na de plaatsing van het bord met uitleg over de kromme komkommer stijgt dit percentage naar 35,6%. Dit percentage blijft gelijk na het weghalen van het bord. Supermarktondernemer George is verrast door het resultaat: “Wij dachten zeker dat onze consument bereid was de kromme komkommers te kopen. Maar deze hoeveelheid overtreft ook onze verwachting”.
Dit experiment laat zien dat een aanzienlijk deel van de consumenten bereid is om voor kromme groenten te kiezen, ook wanneer niet gekozen wordt voor een afprijzing. Jumbo Wageningen heeft besloten om de kromme komkommer een permanente plek te geven in het schap.
Wij hebben de resultaten van het experiment samengevat in een one-pager. Het volledige rapport van Yvon Goossens verschijnt eind mei. Mocht je hier interesse in hebben, stuur ons een berichtje.