Kromme groente?! Ja, kromme groente! Zo noemen wij alle groente die ons bord niet halen, maar dat eigenlijk wel zouden moeten doen. Kromme groente zijn de groente die wij redden en uiteindelijk terecht komen in Kromkommer producten. Er zijn twee redenen waarom deze groente verspild worden: om hun ‘looks’ of door overproductie. Uiteraard is dit ook van toepassing op fruit. Voor het gemak hebben we het nu even over groente.

Looks

Wellicht heb je er nooit over nagedacht, maar dat wat je in de supermarkt ziet is niet alles is dat geproduceerd wordt. Behalve als je zelf een moestuintje hebt. Dan weet je dat de natuur groente verre van ‘perfect’ ter wereld laat komen. Heel logisch eigenlijk, want de natuur maakt nu eenmaal geen eenheidsworst. En voor de duidelijkheid; hoe gek de groente er ook uit ziet, de smaak is heus niet anders. In dit geval zit schoonheid echt van binnen.

Maar waarom zie je deze mooie groente dan toch niet terug in de winkels? Bij de telers groeien ze tenslotte ook. Gedeeltelijk komt dit door wetgeving van de EU, die het praktisch verbood om groente met afwijkende looks te verkopen. Kromme sperziebonen, dubbele wortels en kromme komkommers werden hierdoor uit de winkels verbannen. Een komkommer in de categorie ‘klasse 1’ mocht bijvoorbeeld maximaal een kromming van 10 millimeter per 10 centimeter vertonen. Tja, dat proef je echt niet hoor! Per 1 juli 2009 is het grootste gedeelte van deze normen gelukkig van tafel geveegd. Pfieeeew!

Aan de andere kant is de luxe om deze bijzondere groente weg te gooien ook ontstaan omdat we simpelweg heel veel te eten hebben voor een lage prijs. Dan kun je heel kritisch zijn. Bij een tekort zouden we ons wel twee keer achter de oren krabben. Eigenlijk is verspilling dus een luxeprobleem.

De afgelopen tientallen jaren zijn wij eraan gewend geraakt dat groente er ‘perfect’ uit hoort te zien. Met als resultaat dat zo’n 10% van de groente ons bord nooit haalt. Wij geloven dat het schap er mooier uitziet met wat diversiteit. Dubbele tomaat, hartjes aardappel en natuurlijk de kromkommer: wat ons betreft is de tijd er rijp voor. In het schap! Samen met hun “perfecte” broers en zusjes, voor dezelfde prijs. Want krom is het nieuwe recht.

Overproductie

We verspillen niet alleen groente om hun looks, maar ook rechte groente halen niet altijd ons bord. De reden hiervoor is dat er soms te veel van wordt geproduceerd.

Overproductie is een complex probleem waarbij de oorzaak niet direct aan te wijzen is. Groente laat zich nu eenmaal niet op bestelling produceren. Als het mooi weer is, komen er uit een tomatenkas ineens veel meer tomaten. Maar ook de vraagkant is grillig: de consument eet niet altijd evenveel van het een of ander. Ook globalisering zorgt ook voor een uitdaging. Veel Nederlandse telers leveren aan het buitenland. Politieke of economische ontwikkelingen kunnen ineens zorgen voor veel meer of veel minder vraag. Denk bijvoorbeeld aan de Russische boycot in 2014. Als teler wil je altijd aan de vraag kunnen voldoen. Daarom is meer produceren altijd een betere optie dan te weinig produceren en nee te moeten zeggen. Ook hier is prijs weer een belangrijke factor. Het is makkelijker om je overschot aan groente naar de vergister te moeten brengen als het toch weinig opbrengt, dan wanneer dit veel geld zou kosten.

Verspilling van groente om hun looks is vooral terug te voeren tot hoe wij de kwaliteit van groente beoordelen. Iets wat volgens heel goed op te lossen is door goede campagnes. Het probleem van verspilling door overproductie is complex. De oplossing ligt veel minder voor de hand. Kromkommer zal zich de komende tijd inzetten om meer over dit probleem te leren en te zoeken naar de beste oplossing. Want die moet er zijn. Tot die tijd proberen wij zoveel mogelijk groente een plekje te geven in onze producten. Yum!

Meer weten over voedselverspilling? Klik hier of klik meteen door naar tips voor wat jij kan doen om minder te verspillen.