Regelmatig krijgen wij vragen over de voedselketen. Want hoe groeien kromme groente nou? En waarom liggen ze niet in de winkels? Wij gingen op onderzoek uit!
In de serie #Kromkommertijd leren we je in 8 vlogs van 5 tot 10 minuten alles over de groenteketen en de oorzaken van de verspilling. Soms met een serieuze ondertoon en eenzame tweebeenpenen, maar vaak ook met grappige anekdotes en bijzondere weetjes en inzichten. Kijk je met ons mee?
[Deze serie is gemaakt door de toffe chicks Kyra & Veerle].
Uitzendingen
In deze uitzending gaan we een kijkje nemen bij groenteveredelaar Rijkzwaan. Want voordat een plantje bij de teler tot de lekkerste (kromme) groente uitgroeit, heeft het zaadje al een hele weg achter de rug. Hoe bedrijven komkommers eigenlijk de liefde? En welke rol speelt veredeling in het kweken van kaarsrechte komkommers? Wij zoeken het voor je uit!
Met: Rijkzwaan, Krommie Jill en Leonie van de Krommunity
Duur: 6:49 minuten
Wij zijn stiekem een beetje verliefd op telers, want zij maken de lekkerste kromme groente, een prachtig beroep! Maar hoe werkt dat eigenlijk, telen? Wij gaan op bezoek bij Paul in het mooie Limburg en kijken hoe zijn courgettes met veel liefde geteeld worden. Ook Paul ontkomt er niet aan om een flink deel van zijn oogst weg te gooien. Waarom? Dat laten wij je zien in deze uitzending.
Met: courgetteteler Paul en Kevin van de Krommunity
Duur: 6:03 minuten
Als een plantje eenmaal is ontpopt tot de lekkerste groente, dan moet deze natuurlijk verkocht gaan worden. Een teler doet dit vaak niet in zijn eentje, maar met een club van samenwerkende telers – een coöperatie. In deze uitzending gaan wij op bezoek bij Krispijn van Bioromeo. Hij legt uit hoe een coöperatie te werk gaat en waarom werken in een coöperatie belangrijk kan zijn. Dus hup, laarzen aan en de klei in!
Met: Bioromeo-teler Krispijn, Krommie Lisanne en Mila van de Krommunity
Duur: 7:05 minuten
Je denkt er wellicht niet bij na, maar voordat jij je dagelijkse portie groente en fruit kunt ophalen in de winkel, hebben deze producten vaak al een enorme (wereld)reis achter de rug. Distributie is voor ons niet zo zichtbaar, maar voor lekkere en verse groente enorm belangrijk. Maar hoe werkt dat dan? Op een regenachtige dag zochten wij dit uit bij Willem & Drees. En reizen er nu ook kromme groente mee in de mooie busjes van deze ondernemers? Op naar het pittoreske Cothen!
Met: Willem van Willem & Drees, Krommie Chantal en Marion van de Krommunity
Duur: 8:29 minuten
De meeste groenten die bedoeld zijn voor de Nederlandse markt komen uiteindelijk in de supermarkt terecht. Dit recht is echter alleen voorbehouden aan de “perfecte” groenten. Waarom is dit eigenlijk zo? Wij gaan winkelen bij Plus en categorymanager Nanouk legt ons uit waarom dit zo’n lastig issue is. Want wil de consument nu geen kromme groente of is het de supermarkt? Ook vertelt zij wat Plus doet om voedselverspilling te voorkomen. Kijk je mee?
Met: Nanouk van Leeuwen van Plus, Krommies Chantal & Willemijn.
Duur: 8:25
In de hele keten wordt voedsel verspild. Maar de consument krijgt de twijfelachtige eer als grootste verspiller. Echter als je mensen vraagt of ze ooit eten weggooien dan blijkt vaak het tegendeel. Krom toch? Wij duiken in het hoofd van die consument. In Plus Rozenburg vragen wij Corné van Doorn van het Voedingscentrum het hemd van het lijf. Ook leggen we de winkelende consument de keuze voor: een perfecte rechte courgette of die met krasjes. Dilemma! Waar zou jij voor kiezen?
Met: Corné van Doorn van het Voedingscentrum, Bart Groezs van Plus Rozenburg, Krommies Chantal & Lisa
Duur: 9:21 min
Bij de teler, tijdens distributie, in de supermarkt en bij de consument thuis ontstaat afval. Al dat eten dat om verschillende redenen niet op ons bord terecht komt, moet ergens naar toe. Gelukkig eindigt die reis allang niet meer alleen in de verbrandingsoven. Naast veevoer en compost eindigt veel groente en fruit in de biovergister. Maar wat is vergisting eigenlijk en wat levert het op? Wij gaan op bezoek bij Indaver en zoeken het voor je uit. Helmpjes op en gaaaaaaan!
Met: Marcel van Indaver en Krommies Chantal & Willemijn
Duur: 10:08 min
Kromme groente belandt nu vaak (nog) niet in het schap. Kromkommer wil dat veranderen. De kromme groentesoepen vertellen dat verhaal op een positieve én lekkere manier. Maar hoe belanden die kromme groenten eigenlijk in de soep? En welke gedachte zit hier achter? Op het Kromkommerkantoor, in de soepfabriek en in de winkel geven wij je een kijkje achter de schermen. Een soort van MTV Cribs, maar dan (heeeeeel) anders.
Met: Krommies Chantal & Lisanne
Duur: 8:44
Tristram Stuart is al jaren een belangrijke inspiratiebron voor Kromkommer. Deze Britse activist was één van de eerste die met voedselverspilling aan de slag ging. Hij schreef het boek “Waste” en zette daarmee veel mensen aan tot verandering.
In dit kwartiertje met Tristram vragen wij hem de hemd van het lijf over voedselverspilling. Want heeft al het harde werk al enige impact en wat is de rol van de supermarkt in het tegengaan van verspilling? Ook gaan we in op het het productieparadigma: moeten we eigenlijk wel meer eten produceren voor de groeiende wereldbevolking als we 1/3 van ons eten weggooien? Kijk snel verder en laat je inspireren door Tristram.
Met: Krommie Chantal & Tristram Stuart
Duur: 14:59