Het persbericht kan hier als PDF gedownload worden.

Donderdag 15 juni 2017 – Zo’n 20% van de pastinaken belandt nooit op ons bord. Niet omdat ze niet lekker zijn, maar simpelweg omdat ze niet voldoen aan de perfecte ‘looks’. Alleen de kaarsrechte exemplaren die passen binnen bepaalde afmetingen vind je terug in de schappen van de winkel. Kromkommer vindt dat het tijd is voor een nieuwe definitie van kwaliteit. Daarom voeren de groenteredders op 20 juni actie in Den Haag.

Schoonheidswedstrijd
Niet alleen voor pastinaken is het een schoonheidswedstrijd. Voor vrijwel alle soorten groente en fruit is perfectie de norm. Vroeger bestond er EU-normering waarin eisen voor uiterlijke kenmerken van groente en fruit waren vastgelegd. Deze regelgeving is sinds 2009 voor een deel van tafel en bestaat nu nog voor 11 soorten groente en fruit. Chantal van Kromkommer legt uit: “Deze normen hebben er mede voor gezorgd dat we de afgelopen jaren steeds meer gewend zijn geraakt aan groente dat er perfect uitziet. Het streven is een uniform schap. Pastinaken die te klein of te dik zijn, een vlekje hebben of meerdere beentjes, passen daar niet tussen. Terwijl het uiterlijk van de pastinaak niet relevant is voor de smaak.”

20 juni: Krom Pastinaak Festijn op het Plein
Om aandacht te vragen voor de verspilling van pastinaken en de vergaande kwaliteitseisen organiseert Kromkommer op 20 juni het Krom Pastinaak Festijn op het Plein. Een stapel van honderden kilo’s kromme pastinaken zal een prominente plek krijgen bij het Binnenhof. Die locatie is niet toevallig gekozen.  “Naast de consument, teler en supermarkt kan ook de politiek bijdragen aan de oplossing van de verspilling. Denk bijvoorbeeld aan het kritisch bekijken van de  bestaande regelgeving rondom de kwaliteit van groente en fruit” aldus Chantal.

Het Krom Pastinaak Festijn op het Plein is onderdeel van de campagne ‘Krom + recht, dat is pas echt’. Naast de reddingsactie lanceert Kromkommer een Pastinaaksoep gemaakt van geredde kromme pastinaken. Ook een landelijke digitale postercampagne op 700 locaties wordt ingezet om nog meer mensen fan te maken van kromme groente.

Kromkommer nodigt iedereen uit om pastinaken te komen redden op het Plein. Tussen 11.00 en 15.00 uur mag, in ruil voor een bijdrage voor de teler, de hele berg gered worden.