Een vuist maken om verspilling te voorkomen

Steeds meer duurzame voedselinitiatieven borrelen op in de Nederlandse samenleving. Een van die initiatieven is Kromkommer: het initiatief dat gekke groente die vanwege hun kleur, vorm of grootte het bord van de consument niet bereiken alsnog op de markt wil brengen. De initiatiefnemers wachten niet langer af tot er iets verandert, maar maken een vuist om voedselverspilling te voorkomen. FoodGuerrilla is een platform voor deze initiatieven en verbindt alle enthousiastelingen die – ieder op hun eigen manier – een bijdrage leveren aan een betere wereld. 9 november reikt FoodGuerrilla een prijs uit voor het initiatief met het beste campagneplan. Kromkommer is één van de drie genomineerden.

Kromkommer werd samen met Seeddharta (haalt hennep uit het verdomhoekje en zet het terug in het zonnetje) en My FoodStyle (ondersteunt bij het maken van duurzame keuzes) door de jury uitgekozen als genomineerden voor de Best of FoodGuerrilla campagnewedstrijd. Zij dienden een plan in voor een guerrilla-actie om hun initiatief in de spotlights te zetten en hun boodschap aan een breed publiek kenbaar te maken. De guerrilla actie is bedoeld om op een vernieuwende manier aandacht te genereren voor een prangend vraagstuk.

Voor Kromkommer staat het thema ‘voedselverspilling’ centraal. Jente en Lisanne, de initiatiefnemers, betogen dat alle kromme komkommers, tweebenige wortels en bobbelige appels er ook bij horen en minstens zo lekker smaken. Via verschillende kanalen willen ze gekke groente en uniek fruit alsnog bij de consument brengen. “Het winnen van de FoodGuerrilla campagnewedstrijd  zou een geweldige impuls zijn voor Kromkommer”, aldus Jente, “Met het prijzengeld kunnen we Kromkommer nog beter op de kaart zetten – letterlijk en figuurlijk!”. Over de details van hun plan kunnen ze helaas nog weinig loslaten, aangezien het tot aan de uitvoer van de actie een verrassing moet blijven voor het publiek.

De winnaar van de Best of FoodGuerrilla campagnewedstrijd wordt bekend gemaakt op vrijdag 9 november tijdens het FoodGuerrilla event in Rotterdam. Deze dag bundelen NCDO, Oikos en lokaalmondiaal hun krachten om een dag te organiseren die helemaal in het teken staat van voedsel en verandering.