De kromheid is de wereld nog niet uit. We willen de honger de wereld uit helpen, maar wereldwijd verspillen we een derde van de gehele productie van voedsel (FAO). We willen duurzamer met onze bronnen omgaan en verspilling van voedsel tegengaan. Maar alleen al in Nederland gooien consumenten jaarlijks voor 2 tot 2,4 miljard euro aan eten weg en in de keten van oogst tot supermarkt wordt 2 miljard verspild (Universiteit Wageningen).

Tijdens een dumpster diving tour langs de afvalbakken van supermarkten en markten van Rotterdam werd dit voor ons ineens heel concreet: bakken vol prima producten, van brood en snacks tot watermeloenen en courgettes. Met twintig man hebben we er heerlijk van gegeten. En wetende dat al dit eten anders op de afvalberg terecht was gekomen, smaakte het nóg lekkerder.

Dat is nog maar het topje van de ijsberg. Veel groente en fruit komt überhaupt nooit in de schappen terecht. Nu willen we dit natuurlijk graag wijten aan de o zo natuurlijke processen als insectjes die versproducten aanvreten, of wortels die voor de helft in de grond zijn blijven steken. Of minstens aan een distributieprobleem. Al deze factoren spelen zeker een rol, maar een groot deel van die verspilling is te wijten aan de jury: de jury van de beauty contests voor groenten en fruit. Zij bepaalt dat een banaan precies krom genoeg moet zijn en komkommers alleen het podium op mogen als ze recht zijn. Zij bepaalt dat een wortel maar één beentje mag hebben en dat niemand een tomaat wil met een gekke bobbel. En een tweede plaats in deze wedstrijd betekent naar de varkens, de biovergister of de afvalberg.

Een krom einde. Want het is groente en fruit van topkwaliteit. En eigenlijk zijn deze ‘gekke groenten’ nog lekkerder. Al die tweebenige wortels, kromme komkommers en andere uniekelingen verdienen volgens ons juist een ereplekje op jouw bord. Daarom zet Kromkommer zich in om krom recht te doen! De wil is er en de weg gaan we bouwen. Door samen te werken met allerlei partijen kunnen we al die gekke en unieke groenten binnenkort echt een kans geven. Iedereen die krom recht wil maken, of wie vindt dat krom het recht heeft krom te zijn, kan ons helpen door zich via facebook aan te sluiten bij onze Krommunity. Samen maken wij krom het nieuwe recht!

Kromkommer heeft zich aangesloten bij FoodGuerrilla, de voedselbeweging van NCDO die verschillende initiatieven op het gebied van voedselzekerheid in Nederland steunt en verbindt. . Zie voor de publicatie: Kromkommer: krom is het nieuwe recht – OneWorld.nl.