Na toch minstens een half jaar voorpret was het dan eindelijk zover: de Kromkommer Guerrilla! En door deze mega-invasie van gekke groenten, wandelende wortels, stoepkrijttekeningen en foto- en filmcamera’s kan het geen mens ontgaan zijn: krom is het nieuwe recht!

In november 2012 won Kromkommer de Best-of-FoodGuerrilla prijs voor het  beste guerrilla campagneplan. Dit gaf ons de kans om het nu eens echt groots aan te pakken. En omdat we dan toch bezig waren, besloten we ook om nu eindelijk eens te gaan voor die ‘nieuwe look’. Met ons nieuwe logo en huisstijl op zak waren we klaar om Rotterdam te overtuigen. Maar eerst nog het nodige werk aan de winkel. De hele Krommunity kwam in actie om kleurplaten te maken, fotoborden te beschilderen, logistieke projecten aan te pakken en natuurlijk om die 1000 kromkommers te voorzien van een lintje en kaartje. Op naar DE dag!

Het idee was om het zaterdagse winkelpubliek te verrassen met een golf van positieve kromheid. Dat voedselverspilling slecht is, dat weet iedereen wel, maar dat het voorkomen ervan ontzettend leuk kan zijn was voor veel mensen nieuw. We deelden 1000 kromme komkommers, kisten vol paprikaatjes, tweelingtomaten en weelderige wortels uit mét daarbij natuurlijk een verhaal. Dat verhaal werd verteld door onze wandelende of zelfs skatende wortelcampaigners. Onbegrijpelijk vonden de mensen het, dat die fantastische groenten verspild worden. Vooral de ouderen herinnerden ons eraan dat vroeger gekke groenten nog heel normaal waren. Maar ook de allerkleinsten zagen wel wat in die grappige groenten. We kregen bericht dat één van de kinderen zich zelfs heeft laten inspireren om de volgende dag spontaan een spreekbeurt te houden op school over de verspilling van gekke groenten. Kijk, dat zijn toch de eerste kiemen van een gekke-groente-revolutie!

We kijken met veel plezier terug op deze fantastische dag, de positieve reacties van het publiek, onze gepassioneerde krommunity-campaigners en natuurlijk (tegen alle verwachtingen in) de overvloed aan zonneschijn. Foto’s kijken? Check www.facebook.com/kromkommer

Deze actie werd mede mogelijk gemaakt door FoodGuerrilla, hét platform voor duurzame voedselinitiatieven.