Een tijdje terug kregen wij een wel heel leuke email in onze inbox. Sanne, een design studente uit Maastricht vertelde ons dat ze een heus Kromkommer-alfabet had ontworpen. Dat maakt ons natuurlijk nieuwsgierig! Daarom hier haar verhaal:

Mijn naam is Sanne Hendriks. Ik ben 23 jaar en 3de jaars student product design aan de Academy of Fine Arts and Design in Maastricht. Ik ben opgegroeid op de komkommerkwekerij van mijn ouders. Als baby’tje zat ik samen met mijn neefje in de maxicosi of in de box naast de sorteermachine. Daar aten we dan lekker kleine kromkommertjes of voerde ze aan de hond (als hij ze zelf dan nog niet had gepikt, want hij vond komkommers erg lekker).

Op mijn 12de is het bedrijf verkocht, omdat mijn vader ernstige rugklachten had. Nu een heel aantal jaar later heb ik al 4,5 jaar een bijbaantje bij een komkommerkwekerij. Door het werk op de kwekerij en de verhalen van mijn ouders ben ik geconfronteerd met het feit hoeveel komkommers er worden weggegooid. Het fascinerende hieraan vind ik, dat het niet wordt weggegooid omdat ze rot of beschimmeld zijn. Het wordt weggegooid, omdat wij alleen ‘mooie groenten’ willen eten. De teler selecteert zijn groente namelijk al op uiterlijk, want echt niet elke komkommer ziet er zo uit als in onze supermarkt.

Door het selectieproces op de kwekerij krijg je een goed beeld hoe raar onze consumptie maatschappij in elkaar zit en wat er voor belachelijke regels er zijn voor deze groenten. Zo verbood de Europese unie tot 2009 om kromme of misvormde groenten te verkopen. Te krom voor woorden toch! Net of kromme of misvormde groente slecht zijn of dat je er ziek van kunt worden? Nu mogen ‘vreemd gevormde’ groente wel in de winkels worden verkocht, maar toch wordt nog steeds 5 tot 10% weggegooid. Dat is iets wat je ziet gebeuren op de werkvloer. De kromme komkommers worden al klein van de plant gesneden, omdat er geen markt voor is. Ze brengen niks op en kosten de plant alleen maar energie. Toch best raar? Hij smaakt hetzelfde, misschien is het alleen wat moeilijker te verpakken, omdat je niet allemaal het zelfde gevormd zijn als de ‘standaard’ komkommer.

Ik wil mensen bewust maken van het feit dat de kromkommer überhaupt bestaat en het in een positief daglicht zetten. Komkommers kunnen in allerlei vormen groeien. Als iets in de weg zit groeien ze er gewoon omheen, daardoor ontstaan unieke en gekke vormen. Zo ben ik er op een dag letters in gaan zien en is het ‘kromkommer alfabet’ ontstaan. In 3 weken tijd heb ik alle kromkommers verzameld, gefotografeerd en met de computer teksten gepuzzeld, waarvan dit het resultaat is. De conclusie; de kromkommer is toch veel te leuk om in de biovergister, veevoer, of de afvalbak te belanden! Wat vind jij?

bekommer je om de kromkommer