Wanneer is een pastinaak van goede kwaliteit? Je zou denken wanneer deze vers, gezond en vooral lekker is. Toch zijn dat verrassend genoeg niet de belangrijkste kwaliteitseisen. Zo’n 20% van de pastinaken belandt niet op ons bord. Niet omdat ze niet lekker zijn, maar simpelweg omdat ze niet voldoen aan bepaalde schoonheidsnormen. Alleen de kaarsrechte exemplaren met een bepaalde afmeting vind je terug in de schappen van de winkel.

Waarom zijn we in deze schoonheidswedstrijd terecht gekomen, vraag je je vast af? Vroeger bestond er EU-wetgeving waarin eisen voor uiterlijke kenmerken van groente en fruit waren vastgelegd. Deze wetgeving is sinds 2009 grotendeels van tafel en bestaat wel nog voor elf soorten groente en fruit. De pastinaak zit daar niet bij. Wetgeving zorgt dus niet voor onze drang naar perfectie in het geval van de pastinaak. Maar wat dan wel?

Presentatie van pastinaken door Nederlandse supermarkten. ‘Perfectie’ is de standaard.

Eenheidsworst
Dezelfde EU-wetgeving heeft er wel mede voor gezorgd dat we de afgelopen jaren steeds meer gewend zijn geraakt aan groente dat er ‘perfect’ uitziet. Het streven is een uniform schap. Pastinaken die te klein of te dik zijn, een vlekje of meerdere beentjes hebben passen daar niet tussen. Daarom stellen supermarkten strenge eisen aan het uiterlijk van de pastinaken die ze inkopen. Door deze drang naar perfectie is de consument ook niet meer gewend aan groenten die er anders uitzien. Heb jij ooit een pastinaak met een kronkel of twee benen gezien?

Het uiterlijk is echter niet bepalend voor de smaak. Toch blijft het een van de belangrijkste selectiecriteria. De teler hanteert daarom strenge maatsorteringen en moet er vervolgens alles aan doen om ervoor te zorgen dat de exemplaren die net wat anders zijn niet bij het veevoer of in de biovergister belanden. Soms kan hij een deel kwijt aan de verwerkende industrie die er bijvoorbeeld blokjes of chips van maakt. Maar lang niet altijd. Lekkere pastinaken verspillen omdat ze simpelweg niet lijken op hun rechte broertjes en zusjes? Dat is toch krom?!

Nieuwe definitie van kwaliteit
Verspilling simpelweg om afwijkende looks is niet meer van deze tijd. Wij gaan voor een nieuwe definitie van kwaliteit. Kwaliteit staat niet voor een bepaalde lengte, rechtheid of dikte. Maar voor gezond, veilig en vooral: lekker. De natuur maakt geen eenheidsworst.

De enige manier om ook de kromme pastinaken terug te krijgen op ons bord, is door samen te werken met andere partners in de keten. Lieve supermarkten, waarom gaan we niet wat relaxter om met die kwaliteitseisen? Zorg dat het schap een afspiegeling is van de oogst. En leg uit aan de consument waarom ook de kromme pastinaken (en andere kromme groente) een plekje in het schap verdienen. En consument (dat zijn we allemaal): neem ook eens dat stuk groente of fruit met een plekje. En vraag jouw supermarkt om de kromme groente. De retailers spelen tenslotte in op onze vraag. Want:

Krom + recht, dat is pas echt.


In de tussentijd zitten wij niet stil. Wij redden alvast veel pastinaken die buiten de boot vallen en geven ze een plekje in onze nieuwste soep: Pastinaaksoep. Red jij mee? En…. zet 20 juni alvast in je agenda voor nog meer kromme pastinaakactie op het Krom Pastinaken Festijn op het Plein. Whoooooohoo!