Sinds 12 september is het zover: de gekke groenten liggen in de groothandel  en 22 Rotterdamse restaurants zetten deze groenten letterlijk weer op de kaart. Zondagavond bezochten we het knusse restaurant Fritschy in historisch Delfshaven. Door de stromende regen buiten konden we het gezellige Franse behangetje en de warme inrichting extra waarderen. Robbert en Ilja zwaaien hier sinds een aantal jaren de scepter en serveren iedere donderdag t/m zondag een proeverij van mediterraanse gerechten. Zonder kaart, maar altijd bereid met creativiteit, liefde en zoveel mogelijk pure producten. En sinds deze week dus ook met gekke groenten!

Verspilling van groenten om hun vorm is voor Robbert onbegrijpelijk. Maar bij nog wel meer aspecten van ons voedselsysteem plaatst hij vraagtekens. Waarom zou je bijvoorbeeld van ver halen, wat ook van dichtbij kan komen? En zouden we niet allemaal wat minder gemakzuchtig moeten zijn? Gelukkig zet hij zijn idealen ook om in daden. Zo kookt hij 15 en 16 oktober 38 uur non-stop (!!) tijdens 38h Waste & Glory om voedselverspilling op de agenda te zetten en geld op te halen voor mensen voor wie het dagelijks brood niet vanzelfsprekend is.

En ook voor de gekke groente was hij meteen enthousiast. Hij had zijn bestelling al gedaan voordat de groenten goed en wel in de schappen lagen en ging na de levering voortvarend te werk. Dit resulteerde in een lange stroom creatieve gerechten die wij natuurlijk allemaal even moesten proeven (ons leven is ook zoooo zwaar!). Conclusie: als alle gekke groenten zo eindigen, dan zijn wij meer dan tevreden!

Want wat dacht je van gerookte tomaat met tomatencouscous? Zelfgemaakte ketchup en chili-koriandersaus? Zoutzure pepertjes en kromkommers? Maargoed, dit alles was natuurlijk maar een aanloopje naar het beste van alles: het dessert. Zelfs hier zagen we de gekke groenten terug! Witte chocolademousse met een heerlijke kromme rode pepersiroop. Het enige wat we er nu over kwijt willen: gaat het proeven!

fritschy.nl

Jente & Lisanne
Tellen af en sparen slaap:
 voor 38h Waste & Glory
Drinken: alweer bijna winterthee…
Met: zo’n lekker blokje chocolade van de Chocolate Makers
Hebben: ook de supergezonde gekke groentesapjes van Memory Lane geproefd