Terwijl vakantievierend Nederland de buienradar strak in de gaten houdt voor de laatste zomerdagen, ontvouwt zich achter de schermen een winters tafereel in kerstpakkettenland. Maanden van voorbereiding zitten in het samenstellen van de pakketten, het maken van afspraken met de leveranciers en het regelen van de logistiek. Daar sta je meestal niet bij stil als je het van je baas gekregen pakket thuis uitpakt.

Ook Kromkommer heeft zich de afgelopen tijd in de wondere wereld van de kerstpakketten gestort. Wij willen wel eens wat anders zien dan wéér datzelfde blikje smakeloze ragout, inspiratieloze servetten of die zo goedbedoelde kaaskoekjes die eigenlijk naar niks smaken. Daarom gingen we op pad om de mooiste producten te verzamelen. Kleine, lokale ondernemers die met passie en liefde een product neerzetten met niet alleen goede smaak, maar vooral ook: met een verhaal.

Of het puur toeval is weten we niet, maar we kwamen in een echte mannenwereld terecht. Zo is de gedroogde worst in ons pakket gemaakt door een voormalig jongerenwerker die zichzelf heeft omgetoverd tot ambachtelijk worstmaker. De krokante chips met zeezout zijn gemaakt door drie gedreven telers uit de Hoeksche Waard die hun krachten hebben gebundeld. Zij wilden meer met hun piepers doen dan ze simpelweg (vaak voor weinig geld) te verkopen. Maar daar houdt het met het mannelijk schoon nog niet op: want zie daar Gijs, die in zijn studentenhuis begon met het brouwen van zelfgemaakt bier en inmiddels de markt op is gegaan met zijn eigen bierlabel.

Een aantal afspraken later zijn we dan eindelijk bij de chocolade aanbeland. Daar móet toch een vrouw achter zitten? We bereiden ons voor op een setting á la Chocolat (de film), met een vrouw zo elegant als hoofdrolspeelster Juliette Binoche, die soepel in een pan met hete chocolade roert. Het lijkt erop dat het patroon doorbroken wordt. We stappen het chocolade-atelier binnen en worden ontvangen door…. een stoere kerel, compleet met hippe bril en baard die ons met vlotte babbel een rondleiding geeft. Klopt helemaal niks van wat ze zeggen over ‘vrouwen en chocolade’. En ach, wat maakt het uit: met die producten in het pakket zit het in ieder geval wel goed.

Jente & Lisanne
Zijn: 
de seizoenen even uit het oog verloren
Hebben: ook producten van ‘vrouwelijke hand’ aan het kerstpakket toegevoegd
Kunnen: niet wachten om bedrijven en hun medewerkers er met het Kromkommer Kerstpakket te verrassen.
Smikkelen: stiekem lekker door van die repen chocolade van die stoere kerel