Toen wij in mei 2014 onze soepen lanceerden, droomden we ervan dat landelijke retailers ons voorbeeld zouden volgen. Gisteren, bijna 2 jaar na onze soeplancering, was het moment daar: we kochten soep van geredde groente bij Jumbo.

Daar stonden ze in het soepschap te stralen, gewoon tussen de andere soepen: soepen gemaakt van reststroom groente zoals Jumbo de groente noemt. In de varianten wortel, biet en twee verschillende tomatensoepen. Zonder twijfel een mijlpaal. Na de pilot van Plus met Overlekker en de Buitenbeentjes van AH, is dit de eerste landelijke retailer die met soep groots groente lijkt te gaan redden. Woohoo!

We kregen veel reacties op het nieuws over deze soepen met de vraag wat Kromkommer hier allemaal van vindt. Het eerste wat opvalt is de gelijkenis met onze eigen soep. Op zich niet zo raar, want onze soepjes zijn natuurlijk errug leuk en lekker ;-). Natuurlijk was het leuker geweest als Jumbo met totaal iets nieuws was gekomen. Wij zijn tenslotte gek op diversiteit. Maar dat is slechts bijzaak. Door deze soepen worden nu nog meer groente gered. En daar gaat het om.

Wélke groente je nu precies redt door het eten van de Jumbo soepen, is onduidelijk. Op de verpakking staat vermeld dat er wordt gewerkt met reststroomgroente “een type groente die net iets te groot is of net te klein of waarvan de vorm niet zo is als de gestelde normen”. Navraag bij Jumbo levert weinig resultaat op. Wij krijgen te horen dat de groente uit Nederland, Spanje of Italië komt. Op de vraag wat er anders met deze groente zou gebeuren als ze niet in de soep zouden belanden, geeft Jumbo aan dat deze vraag “niet aan de orde is”. Dat vinden wij eigenlijk wel. Een product met een verhaal verkopen waarvan je niet in detail wil treden over de kern van dat verhaal – de gekke groente – dat voelt niet helemaal logisch. Wij zijn nieuwsgierig naar de achtergrond!

IMG_6684Verder haakt Jumbo met de op de verpakking genoemde gestelde normen in op een interessant punt. Juist deze normen zorgen ervoor dat veel groente en fruit het schap niet halen en verspild worden. Echter worden deze normen al lang niet meer bepaald door wetgeving. Deze worden in stand gehouden door de sector, waarin de supermarkt een belangrijke rol speelt. Jumbo zou zich in theorie een hoop werk kunnen besparen door de groente die nu gered moet worden, niet eerst in de soep te stoppen, maar meteen te verkopen in hun eigen schappen. Jumbo heeft namelijk – samen met andere retailers – de macht om de kwaliteitsnormen voor het uiterlijk van groente en fruit te versoepelen of af te schaffen en zo te voorkomen dat die gekke groente überhaupt gered moeten worden.

Ons doel is duidelijk: gekke groente redden van de verspilling en ze terug in het schap krijgen. Van het begin af aan is het één van onze belangrijkste taken om anderen te inspireren met wat wij doen. Echte verandering creëren kun je namelijk niet alleen. Daar heb je elkaar voor nodig. Kromkommer is een kleintje. Jumbo is in staat om veel meer groente te redden en het verhaal van voedselverspilling aan heel veel mensen te vertellen. Maar kan ook zorgen voor directe impact en ketenverandering.

Met de nieuwe soepen erkent Jumbo het probleem van de verspilling van gekke groente en lijkt concreet bij te willen dragen aan een oplossing. Dat is natuurlijk een fantastische stap en wij zijn blij dat de supermarktketen zich aansluit bij onze missie. Wij hebben er dan ook het volste vertrouwen in dat in navolging van deze soep Jumbo aan de slag zal gaan met de huidige normen en zo écht impact gaat maken in het schap.

Het zou mooi zijn als we in mei 2017, 3 jaar na de introductie van onze soep, een nieuwe mijlpaal kunnen vieren: gekke groente in het groenteschap bij Jumbo!

p.s. Meer lezen? Check dit artikel over de Jumbo soepen in Levensmiddelenkrant (pdf).