Voor ons begint 2015 super Krom! We krijgen in onze strijd tegen voedselverspilling namelijk hulp uit onverwachte hoek. Jamie Oliver gaat zich dit jaar richten op het redden van gekke groente. Samen met Jimmy Doherty dook Jamie in de wereld van voedselverspilling voor het programma Friday Night Feast (Channel 4). Dit item zorgde ervoor dat UK supermarkt Asda wel te porren was voor een proef met gekke groente.
Vanaf het einde van deze maand zullen de ‘wonkies’ in de schappen liggen bij de Britse retailer. Ook hier wordt een korting gegeven op de gekke groente en fruit van maar liefst 30%, wat we ook eerder zagen bij de Intermarché-campagne en de Buitenbeentjes van AH. Dat iemand als Jamie zich gaat inzetten voor gekke groente is fantastisch. Hij kan ontzettend veel mensen bereiken en doet dit op een hele positieve manier. Wel maken wij ons een beetje zorgen om het feit dat gekke groente en fruit ook hier met veel korting verkocht worden.
Het probleem van overproductie heeft hierin een belangrijke rol. Er wordt te veel geproduceerd, waardoor wij zo kritisch kúnnen zijn en de” perfecte” groente kunnen selecteren. 5-10% van het groente en fruit wordt verspild. Dit zijn de groente met afwijkende “looks”, maar ook “perfecte” groente waarvan er simpelweg te veel is. Uiteindelijk moeten we naar een systeem toe waar vraag en aanbod beter op elkaar afgestemd zijn (over de hele wereld), maar waar we wel alles op eten; “perfect” en minder perfect.
Door wat er nu gebeurt met de campagnes bij Intermarché, AH en ook bij Jamie is dat de gekke groente en fruit met korting aangeboden worden. Aan deze producten verdient de teler minder. Met als resultaat dat de gekke groente concurreren met de “perfecte” groente en de teler nog minder overhoudt. Dat is niet de oplossing, in ieder geval niet voor de lange termijn.
Door gekke groente en fruit met een fikse korting aan te bieden, wordt opnieuw de consumentenperceptie bevestigd dat deze producten “minderwaardig” zijn. Als alle retailers hieraan mee doen, zal het tij straks lastig te keren zijn. Als we nu iedereen vertellen dat de producten goedkoper zijn dan hun “perfecte” soortgenootjes, hoe krijgen we ze straks dan ooit samen in één bak voor dezelfde prijs? Wij zijn er van overtuigd dat door op de juiste manier het verhaal te vertellen van deze gekke groente en fruit, een korting niet nodig is. En wie is er nu beter in het vertellen van een goed verhaal dan Jamie?
Het lijkt erop dat Jamie deze campagne vooral ingestoken heeft als middel om meer Britten met een laag inkomen ook gezond te kunnen laten eten. Wat ook genoemd wordt in dit artikel. Wat op zich natuurlijk een nobel streven is. Dat hij hier op de lange termijn de telers niet meehelpt en wellicht het probleem nog groter maakt, is wellicht aan zijn aandacht ontsnapt.
Het is en blijft een lastige kwestie en het is goed om te zien dat overal kleine eerste stapjes gezet worden. Net zoals wij dat zelf doen. Echter lijkt vaak de lange termijn visie te ontbreken, wat misschien meer kwaad dan goed zal gaan doen. Wat vind jij ervan? Is de stap van Jamie, maar ook Intermarché en AH een stap in de goed richting of juist niet?