Het is inmiddels een vast momentje in het jaar geworden: het grote Kromkommer jaaroverzicht! En wat voor eentje: door de heter zomer was 2018 toch wel hét jaar waar kromme groente en fruit in de spotlight werden gezet. Er gebeurde veel dit jaar, heeeeel veel. Lees je mee?


Januari
Het nieuwe jaar wordt door Lidl afgetrapt. Zij halen een oude commercial van stal om te laten zien dat zij ‘de beste’ zijn in groente en fruit. Wij kunnen onze ogen niet geloven; een commercial zó gericht op uiterlijke perfectie van groente en fruit? Wij schrijven er deze blog over. Gelukkig zet dit niet de toon voor het kromme jaar wat erop volgt.
Tsjechische discounter Penny gooit het in Januari over een hele andere boeg. Zij zetten juist de kromme groente in de spotlights. Zo kan het ook!

Februari
We presenteren onze allereerste impact one-pager. Alle resultaten van het afgelopen jaar op één a4tje. Kort en bondig. Nog even terugkijken? Hier staat ie.

Maart
Deze maand staat in het teken van Verspilling is Verrukkelijk. Samen met 17 andere ondernemers lanceren we op 20 maart het eerste verspillingsschap ter wereld bij Jumbo Wageningen. De hele Nederlandse pers rukt uit om het vast te leggen. Hoe tof is dat?

April
In April is het de hoogste tijd om de politiek te betrekken bij onze missie: ook wetgeving speelt een rol in de verspilling van groente en fruit. Wij schrijven een visiedocument waarin wij pleiten voor de nieuwe definitie van kwaliteit voor groente en fruit. Ruim 50 partijen scharen zich achter ons standpunt. Samen staan we sterk!
We worden uitgenodigd voor het rondetafelgesprek over voedsel en krijgen veel bijval van politici. Een opiniestuk uit onze pen in het NRC en De Standaard volgen en op 18 april gaan wij op zijn Kromkommers, in wortelpak, naar de Tweede kamer om ‘verboden’ vruchten (dubbele kiwi’s) te bezorgen bij Kamerleden. En onze actie inspireert: onze tweelingkiwi krijgt een hoofdrol in het Kamerdebat. Kromkommerpowerrrrr.

Mei
We zetten de volgende stap op weg naar ons doel: kromme groente en fruit in het schap. Bij Jumbo Wageningen doen we een experiment met kromme komkommers in het schap naast de rechte, voor dezelfde prijs. De kromkommmers zijn een hit in het schap en de Jumbo besluit ook om de kromme jongens in het assortiment te houden. Yeah!

Juni
In deze maand volgt een fantastisch vervolg op onze politieke campagne. Carla Dik Faber dient een motie in die inhaakt op onze campagne van april eerder dit jaar. De krommotie wordt aangenomen – wát een mijlpaal! De minister moet nu in actie komen en aan de slag gaan met de (wettelijke) kwaliteitseisen voor groente en fruit.
Maar er gebeurt meer deze maand: tijdens het jubileum van Wageningen Universiteit lukt het ons om een pakket met Verspilling is Verrukkelijk producten aan te bieden aan onze eigen koning. Yihaaaa! Ook krijgt onze Krommunity Builder Bart een plekje in de duurzame jonge 100 en als klap op de vuurpijl lanceren we een nieuwe soep: Zoete Aardappelsoep.

Juli
Juli 2018 zullen wij niet snel vergeten. Een klein bericht verschijnt in het nieuws: boer Kees kan zijn pruimen niet kwijt omdat ze 3 mm te klein zijn. Vroeger zou dit bericht rustig weer verdwijnen, maar dit jaar niet. Het hele land is in rep en roer: deze verspilling kan toch niet? Het blijft niet bij de pruimen. Gerimpelde snoeptomaten, kleine appels, gedumpte paprika’s en pompoenen met plekjes. Iedere week is er wel iets kroms dat het nieuws haalt. Dit type verspilling gebeurt dagelijks, maar de warme zomer zet de situatie op scherp. Is dit de doorbraak van kromme groente en fruit? Om de situatie kracht bij te zetten, maken wij een “ik omarm krom” tegeltje waarmee iedereen op social media aan kan geven dat hij of zij best kromme groente en fruit wil kopen. Het statement wordt meer dan 40.000 (!) keer gedeeld en ruim 2 miljoen mensen zien de boodschap. Wij zijn verbluft!

Augustus
Het is tijd voor onze favo campagne van het jaar: Pride Amsterdam. Gewapend met de (te) kleine pruimen van boer Kees gaan wij de straat op. Want: Size doesn’t matter! Ook proeven we deze maand met onze Krommunity onze nieuwe productlijn: verse biologische kromme groentesoepen.

 

 

 

 

 

 


September

 

 

 

 

 

Om ook de fans van biologische kromme groente en fruit te kunnen laten helpen redden, introduceren wij deze maand onze nieuwste productlijn bij Ekoplaza. Samen met nieuwe partner in crime Henri maken we de lekkerste verse biologische soepen. Een wisselend assortiment, passend bij de seizoenen en het aanbod van kromme groente.
En de hete zomer mag dan voorbij zijn, de verspilling van kromme groente en fruit is nog steeds business as usual. Om daar aandacht voor te vragen, laten we een container met 7 ton kromme courgettes van onze teler uit Limburg naar de Dam in Amsterdam komen. De hoeveelheid groente die verspild zou worden van één teler in drie dagen – midden op de Dam. Zodat iedereen het kan zien. Dat komt binnen.
We mogen in september ook weer een prijs in ontvangst nemen. Chantal krijgt de Mansolt Award voor Sustainable Business. Een eervolle ondernemersprijs waar ook nog eens een bedrag van 12.500 euro aan vast zit. Wat een eer!

 

 

 

 

 

 

Oktober
We werken al een tijdje aan ons allernieuwste project gericht op de kleinste kromme groente fans: het kromme groente en fruit speelgoed i.s.m. PlanToys. Volgens ons dé manier om kinderen spelenderwijs in aanraking te brengen met kromme groente en fruit. In oktober start onze crowdfunding. We voeren de hele maand campagne om zoveel mogelijk mensen mee te laten doen.
Deze maand presenteren we ook ons nieuwe logo. Want het is behoorlijk krom dat ons logo best wel recht is. Dat is nu veranderd. Tataaaaaa! En er is meer mooi nieuws: Laurien en Chantal krijgen deze maand beide een plekje in de Food 100. Go krommies!

November
Jaaaaaaa onze crowdfunding is geslaagd! Ruim 500 helden zorgen ervoor dat ons speelgoed werkelijkheid wordt. Nog voor Sinterklaas worden de speelsets bezorgd en veel kids hebben een superkrom Sinterklaas dit jaar. Dit is ook de maand dat onze soep in zak de eerste stapjes zet in supermarkten. Samen met InnoFood geven we Kromkommersoep een plekje in het veganschap bij verschillende supermarktformules. Het aantal breidt langzaam maar zeker uit. Wij zijn heel benieuwd of onze fans ons ook in de supermarkt weten te vinden. Spannend!

December
December staat in het teken van kerstpakketten: dit jaar hebben we een Verspilling is Verrukkelijk pakket. We bundelen de krachten met de Verspilling is Verrukkelijk ondernemers en maken honderden mensen blij met een prachtig pakket. En deze maand is het ook eindelijk tijd voor het tweede Verspilling is Verrukkelijk schap. Bij Plus Maarn krijgt deze een prominente plek. Net op tijd voor de kerstinkopen. En nu op naar de schappen in het hele land!

En er is meer kromtastisch nieuws deze maand: we staan in de finale van het Rabobank Stimuleringsfonds XL. We dienen een plan in voor de ontwikkeling van een lespakket over kromme groente en fruit voor basisschool kids. Dankzij de vele stemmen van onze Krommunity, winnen we de prijs. We krijgen 20.000 euro voor ons project!

En er is soepnieuws: we wisselen onze verse biologische courgettesoep af met een nieuwe spannende smaak! Pastinaaksoep heeft vanaf nu een plekje in het koelschap bij EkoPlaza.

We sluiten dit jaar af met een knaller: ons kromme groente en fruit speelgoed gaat internationaal! Whoohoooo. De Engelstalige verpakking is inmiddels ontwikkeld en vanaf voorjaar 2019 zal het te koop zijn in de 60 landen waar PlanToys actief is. Zo kunnen we nóg meer kids fan laten worden van krom!

Pfffffiew… Dat is nog eens een overzicht! Wat gebeurde er heel veel toffe dingen. Maar het was voor ons ook een jaar met twee gezichten.

2018 was een jaar waarin onze missie meer aandacht kreeg dan ooit. Van de consument, de media en de politiek. We maken impact op onze missie en bereiken enorm veel mensen met ons verhaal. Dat had niet beter kunnen gaan en daar zijn we supertrots op.

Maar Kromkommer is een sociale onderneming. Dat betekent dat we ook de taak hebben om een succesvolle commerciële operatie te runnen. En dat is best wel pittig. We zijn nog niet op het punt dat we genoeg soep verkopen om ons werk te kunnen blijven doen. En dat moet wel écht gaan lukken. 2019 wordt dan ook een belangrijk jaar voor ons. Maar met de hulp van onze Krommunity gaat het ons zeker lukken. Doe jij ook weer mee in 2019?

Wij wensen je hele fijne feestdagen en een gezond, gelukkig en krom 2019!

Liefs,

De Krommies

Dank je wel dat je met ons van krom het nieuwe recht maakt!