Het is december, de Krom is het nieuwe recht pakketten zijn de deur uit en kerst staat voor de deur. Dat kan maar één ding betekenen: tijd voor onze jaarlijkse terugblik! Wij nemen je in een vogelvlucht mee door het afgelopen jaar. En… we geven vast een voorproefje van 2018. Lees je mee?

Januari 
In januari beginnen we met een nieuwe productlijn. Naast onze 570 ml zakken die je in de winkel kunt kopen gaan we ook 1200 ml zakken aan bedrijfsrestaurants en catering leveren. En fantastisch nieuws: we mogen meteen beginnen bij de HvA en UvA! Inmiddels leveren we al meer soep aan grootverbruik-redders dan aan winkels. Een belangrijke, nieuwe markt voor ons en veel mooie plekken waar we nog meer mensen kunnen laten helpen redden.

Februari 
Op Valentijnsdag komen we samen met de Krommunity om nieuwe soepen te testen. We proeven pastinaaksoep en paarse wortel soep. De pastinaaksoep wordt meteen goedgekeurd. De paarse wortelsoep vraagt nog om wat aanpassingen dus terug de keuken in. Fijn zulke kritische fans!
In deze maand komt ook het verhaal van uienteler Guusta naar buiten. Zij zit met 70.000 kilo uien in haar maag. Door de vele media aandacht wordt uiteindelijk een groot deel van haar oogst gered.

Maart 
In maart gaat onze populairste soep, Tomatensoep met Snoeptomaatjes, uit ons assortiment. Doordat er minder overgebleven tomaatjes waren konden we ook minder soep maken. Dit laat meteen de complexiteit van ons business model zien: we maken alleen soep als er kromme groente zijn. Dat kan dus ook betekenen dat je populairste product er even niet is. Inmiddels maken wij deze soep weer volop.

April
In deze maand doen we mee aan World Disco Soup Day. Op het Blue Food Festival in ons oude stekkie Tropicana redden we samen met de vele bezoekers kilo’s groente en fruit. Ondertussen maakt MaatschapWij nog dit prachtige videoportret van ons.

Mei
In kromdenken zijn we best wel goed. Maar in deze maand worden we ook nog eens Omdenken gecertificeerd. Deze video is daarvan het bewijs. In mei wordt ook ons team uitgebreid. Carlina liep al eens stage bij Kromkommer, maar sluit zich deze maand als design-Krommie aan. Zie je mooie plaatjes, foto’s of ander cools? That’s her!

Juni
Tijd voor een nieuw soepie! Pastinaaksoep ziet deze maand het levenslicht en hierdoor kunnen we weer een nieuwe groente redden. Een goed moment om ook de pastinaak in de spotlights te zetten. Zo’n 20% van deze groente belandt het niet op ons bord. Dit maken we ook duidelijk in Den Haag. We maken het Binnenhof onveilig met 1500 kilo pastinaken. Veel politici komen langs om een tasje te redden.

Juli
De pastinaak is ook het symbool van onze Krom + recht, dat is pas echt campagne. Op honderden digitale schermen kom je deze maand kromme pastinaken tegen. Heb je ons gespot op Amsterdam Centraal? Deze maand zetten we ook een nieuwe stap in ons Kromkommer bestaan: we verruilen Rotterdam voor Utrecht en zijn nu te vinden in de Social Impact Factory. In Utrecht en daar buiten kun je onze soepen ook nog beter scoren: ze zijn verkrijgbaar via online supermarkt Picnic. Deze maand maakt een van onze telers ook weer op krachtige wijze kennis met de kwaliteitseisen. Krispijn blijft zitten met zijn spinazie omdat de bladeren en steeltjes te groot waren… uh wat?

Augustus
Is de maand van onze favo campagne: die op de GayPride. Onder het motto Size doesn’t matter maken we gewapend met levensgrote wortels en kleine worteltjes Amsterdam onveilig. Ook in deze maand brainstormen we met de Krommunity over een nieuw concept. Al een tijdje werken wij eraan om ongesorteerde groente en fruit onder ons merk in het schap te krijgen. De Krommunity denkt mee over de verpakking in de brainstormsessie. Er ligt een concrete case om te starten bij een bekende bio-retailer. Helaas ketst dit op het laatste moment af en lukt het ons niet om deze stap te zetten.

 

 

 

 

 

September
In deze maand laat onze Krommunity zich weer van z’n krachtigste kant zien. We zitten met 7.300 soepjes in onze maag die we niet meer op tijd kunnen verkopen. In een blog leggen we uit hoe dit is ontstaan en vragen de Krommunity om ons te helpen. We worden overspoeld met bestellingen en lieve reacties. Binnen drie dagen zijn alle soepen gered. Hiervan worden 1.700 soepen door de Krommunity aan de Voedselbank gedoneerd. WOW!

 

 

 

 


Oktober
In oktober krijgt Kromkommer een plek in de Trouw Duurzame 100. Best een mijlpaal om in deze lijst met krachtpatsers te staan. Oktober is ook de maand van de Pukkelpompoen (is het al het woord van 2017?). Duizenden Groningse pompoenen dreigen verspild te worden door hagelschade op de schil. Door de Streekboer wordt de Pukkelpompoen wereldberoemd in Nederland. Ook wij redden mee door ze een plekje te geven in de pompoensoep. Deze pompoenen zijn het zoveelste voorbeeld dat we doorschieten met de kwaliteitseisen voor groente en fruit. In deze maand breidt ook ons team verder uit. Hoi Laurien! – onze nieuwe ketenregisseur.

November
November zou de maand moeten zijn van weer een nieuw soepie. Maar we moeten we de introductie uitstellen. Wij krijgen de smaak en structuur van deze soep maar niet zoals we willen. En onze soep moet juist de allerlekkerste zijn! We gaan dus door met ontwikkelen en stellen de introductie uit. Ondertussen serveert Bart soep aan minister Schouten en EU-commissaris Vytenis Andriukaitis, BAM. Ook zijn we te zien in het Klokhuis in een serie over ondernemen. Hoe leuk!

December

Deze kerstmaand staat voor ons in het teken van het Krom is het nieuwe recht pakket en onze soep die een plekje krijgt in veel andere kerstpakketten. Op deze manier kunnen we veel nieuwe redders bereiken en nog meer groente redden. En ons kerstpakket is dit jaar toffer dan ooit. Mooi om met zoveel no-waste ondernemers te kunnen samenwerken en elkaar te helpen om impact te maken. We maken deze maand ook met onze tweebeenpenen dé vegan kerstmarkt van Nederland onveilig.


2017: best spannend
Als sociaal onderneming is het noodzakelijk om voldoende omzet te halen om te kunnen blijven strijden voor je missie. In 2016 was die omzetstijging er nog onvoldoende. Dit jaar was daarom erg spannend. Maar, we hebben we grote stappen gezet en zijn flink gegroeid. We zijn er echter nog niet. In 2018 moeten we stevig doorpakken om het verhaal van kromme groente op nog meer plekken zichtbaar te maken.

2018: kom maar doorrrrr
Veel mensen kennen Kromkommer inmiddels en kromme groenten worden steeds populairder. De eerste stappen zijn gezet, maar we zien nog uitdagingen genoeg. 2018 staat voor ons in het teken van nog meer mensen aan laten sluiten bij de Krommunity en nóg meer groente te redden. Dat betekent dat je ons vaker tegen zult gaan komen. En niet meer alleen met onze soepjes, maar misschien zelfs met producten waaraan je bij ons niet zo snel zou denken…. We zullen nog meer gaan samenwerken met andere ondernemers met een vergelijkbare missie of met ondernemers die onze missie steunen. Ook gaan we verder aan de slag met de (wettelijke) kwaliteitseisen voor groente en fruit. Die gaan volgens ons te ver en zijn achterhaald. Onze plannen voor 2018 liggen klaar en wij kunnen niet wachten om aan de slag te gaan!

Dan rest ons eigenlijk nu nog maar één ding: jou bedanken dat je er voor ons was het afgelopen jaar. Dank je wel dat je onderdeel bent van onze missie, hoe klein of groot jouw bijdrage ook was. Zonder Krommunity geen Kromkommer.

Wij wensen je hele fijne, gezellige en lekkere kerstdagen en een gezond, gelukkig en KROM 2018.

Veel liefs,

De Krommies
Bart, Carlina, Chantal, Jolien, Laurien & Yvon