De zomer is warm en droog. Daardoor hebben we de komende tijd nog meer krom groente en fruit dan anders. Verspillen is géén optie. Daarom roepen wij op tot het omarmen van krom. 

De afgelopen dagen was het land in de ban van de pruimen van teler Kees. 60.000 kilo van het lekkers dreigt verloren te gaan omdat de pruimen 3 millimeter kleiner zijn dan zijn de voorgeschreven kwaliteitseisen. De droogte zorgt voor de kleine pruimen, maar dat maakt ze niet minder lekker. Toch worden ze niet geaccepteerd door de afnemer.
Een facebookbericht van Potverdorie brengt het verhaal van de pruimen aan het daglicht. Het gevolg: de teler wordt overspoeld door berichten van mensen die de pruimen willen redden. Een deel van het fruit heeft inmiddels een bestemming. Super!

Verspillen is geen optie
Maar dit voorbeeld van de pruimen staat niet alleen. Van alle kanten bereiken ons berichten dat ook paprika’s, aardappelen, wortelen, courgettes en andere producten last hebben van de warmte en droogte. Hierdoor kunnen deze producten afwijken van de specificaties van de afnemers, terwijl de smaak prima is. Verspillen om die reden is volgens ons géén optie. Het is tijd voor een nieuwe definitie van kwaliteit.

#ikomarmkrom
De vele verontwaardigde berichten over de kleine pruimen laten zien dat mensen best wel open staan voor andere maten en vormen als het verhaal verteld wordt. Daarom roepen wij iedereen op om te laten zien dat je openstaat voor krom en de kromme producten best wil kopen in de winkel. Dan hoeven de supers ook niet meer zo’n strenge eisen te stellen.

Doe je mee?
Door dit tegeltje op jouw social kanalen te plaatsen laat jij zien dat je bereid bent om ook groente en fruit te kopen dat er anders uitziet dan we gewend zijn. Omarm krom!

Ps. De NOS schreef vandaag een goed inhoudelijk stuk over de kwaliteitseisen voor groente en fruit. Lezen maar!