Nou, op een regenachtige dinsdagmiddag in 2012 op de markt! Voor een studievak hadden Jente en Lisanne zich net uitgebreid verdiept in hoe het er met de wereld voor stond. Klimaatverandering, uitputting van de aarde, opraken van bronnen… Geen rooskleurig plaatje en wat anders kan je dan doen dan actie ondernemen om daar zelf iets aan te veranderen?

Gewapend met handschoenen en plastic tassen gingen ze op zoek naar eten dat weggegooid zou worden. Tassen vol groenten en fruit lagen op de markt voor het oprapen. Ook in de afvalbakken van supermarkten en restaurants was van alles te vinden. Ze ontdekten ook dat er containers vol goede groente worden weggegooid voordat ze überhaupt in de winkel liggen. Honderden kilo’s paprika’s die te klein zijn of gewoonweg te veel, tweelingtomaten die niet aan de standaardeisen voldoen, kromme komkommers, tweebeenwortels … Toen ging de knop echt om.

Lisanne en Jente zagen niet alleen een probleem, maar vooral ook een enorme kans. Al die lekkere, verse en vaak prachtig gevormde groenten, daar moest toch een betere bestemming voor zijn! Kromkommer was een feit. Ondanks dat er nog een scriptie geschreven moest worden, schreven ze zich in voor Duurzame Dinsdag. Nadat ze daar op 4 september de Syntens Innovatieprijs wonnen, begon een indrukwekkend en leerzame rollercoaster ride die niet meer tot stilstand is gekomen.

Fusie!

In 2012 begon ook voor Chantal het avontuur. Tijdens de Battle of the Cheetahs, een wedstrijd waarin oplossingen werden bedacht voor voedselproblematiek, won ze met haar team. Too Good To Waste was het resultaat en in de zomer van 2012 zag een gazpacho van geredde snoeptomaatjes het levenslicht.

Als snel besefte de drie dat je samen veel meer impact kunt maken dan alleen. De grootste fusie in food-waste land was een feit: sinds de zomer van 2013 strijdt Kromkommer voor gelijke rechten voor al groente en fruit.