Weet je nog hoe ’t allemaal begon? Groenteredders Lisanne, Jente en Chantal ontdekten dat er bergen lekkere groenten en fruit worden verspild voordat ze ons bord bereiken. Simpelweg omdat ze er niet perfect uitzien. Dat moest toch anders kunnen? Het zaadje werd geplant en tadaaaa…. Kromkommer was geboren.

Onze soepen bestaan vandaag precies vijf jaar. Op 24 mei 2014 zagen de eerste Kromkommersoepen het levenslicht tijdens een feestelijke lancering in Rotterdam. Een goed moment om ’ns even terug te blikken op waar we vandaag staan.

Op weg naar gelijke rechten voor al het groente en fruit
We zijn nu vijf jaar op weg naar een wereld waarin krom gelijk is aan recht. Op allerlei manieren laten we zien dat kromme groenten en fruit net zo lekker zijn als hun rechte broertjes en zusjes én dat ze ook een vaste plek verdienen in het schap. Dat doen we natuurlijk door de lekkerste soepen van kromme groenten te maken. Zo redden we vorig jaar bijna 60.000 kilo groenten van de verspilling en werden er ruim 400.000 kommetjes soep gegeten. Om ook alle kids fan te laten worden van krom, lanceerden we in 2018 het kromme groente en fruit speelgoed dat nu in 40 landen te koop is en werken we aan een lespakket voor basisscholen.

We doen er werkelijk alles aan om zoveel mogelijk mensen kromme groente en fruit te laten omarmen. Want herinner je je nog ons gekke groente museum op MysteryLand? Of het Bijna Waste Geweest Feest en de eerste gekke groentewinkel van Nederland? En wat dacht je van die container met zeven ton courgettes, midden op de Dam? Niets is ons te gek als we jullie maar ietsiepietsie meer fan kunnen laten worden van krom.

En, werkt dat al een beetje?  
We zien dat steeds meer mensen fan worden van krom. Er liggen Buitenbeentjes in het schap bij AH en steeds meer producten worden gemaakt van geredde groente en fruit. Tijdens de hete zomer van vorig jaar zorgde de verspilling van kromme groente en fruit voor enorme publieke verontwaardiging. De consument omarmde massaal krom. Daar zorgen wij zeker niet alleen voor, maar wij hebben daar wel een aandeel in. En daar zijn we best trots op.

Kromme groente en fruit zijn dus hot. Maar dat is wat ons betreft niet goed genoeg. Het is namelijk tijd dat ze héél normaal gaan worden.

K(r)om in actie!
Om de weg naar structurele verandering door te zetten, voerden we vorig jaar campagne om de kwaliteitseisen voor groente en fruit op de politieke agenda te zetten. Dat heeft geleid tot de krommotie, die er nu voor zorgt dat ketenpartijen met elkaar aan tafel zitten om het over kwaliteitseisen en verspilling van groente en fruit te hebben. Dat is een mooie eerste stap. Maar nu is het ook tijd voor concrete acties om te zorgen dat de verspilling ook echt gaat afnemen en de kromme producten een vaste plaats krijgen in het schap.

Krom is het nieuwe recht
We hebben veel plezier in wat we doen, ook al is het af en toe flink peentjes zweten. Want als we één ding hebben geleerd in de afgelopen vijf jaar, dan is het wel dat een (voedsel)systeem veranderen geen eitje is. Gelukkig worden we gesteund door dé allerbeste Krommunity die we ons maar kunnen wensen. Wij hopen dat jullie, nog meer dan ooit, kromme groente en fruit blijven omarmen. Zodat we echt samen van krom het nieuwe recht kunnen maken. Zullen we afspreken dat we ons volgende jubileum laten samenvallen met ons opheffingsfeestje? Dank je wel dat je met ons van krom het nieuwe recht maakt.