Door de hitte van de afgelopen weken waren kromme groente en fruit wereldnieuws in Nederland. ZLTO zet nu een inspirerende stap door de kromme producten een plek in het winkelschap te geven. Is dit de start van structurele verandering?

De kleine pruimen van boer Kees, de gele bloemkolen van André en de snoeptomaatjes met rimpeltjes van Greenco. Dit zijn enkele voorbeelden van kromme groente die de afgelopen weken het nieuws domineerden. Maar deze voorbeelden staan helaas niet op zichzelf, want de hitte zorgt voor nog meer kromme groente en fruit dan anders. Bramen- en aardbeientelers oogsten niet meer omdat de kwaliteit anders is, appels en peren die geoogst gaan worden zijn te klein of beschadigd en paprika’s en courgettes zien er anders uit.

De reddingsacties van de afgelopen weken hebben voor heel veel publiciteit gezorgd. Hierdoor is publieke verontwaardiging ontstaan. Want waarom verspillen we dit lekkers enkel om het uiterlijk?

Hete Zomer Oogst
De reddingsacties zijn goed om het onderwerp op de agenda te krijgen, maar zijn uiteindelijk geen structurele oplossing voor verspilling van kromme groente en fruit. Daarom zijn wij ontzettend blij dat ZLTO, een vereniging van 14.500 boeren en tuinders in Zeeland, Noord-Brabant en Zuid-Gelderland, de volgende stap zet. Samen met Agrimarkt, Food Heroes, Fruit Packing Zeeland, Monie Uien en Fruitmasters lanceren zij de actie ‘Hete Zomer Oogst’.

Bij Agrimarkt, een supermarktketen in Zuidwest-Nederland, worden de komende weken de kleine pruimen, karakteristieke uien en ondermaatse peren gewoon verkocht. Voor dezelfde prijs omdat de producten tenslotte net zo vers, veilig en lekker zijn. Bij het schap wordt uitgelegd wat er anders aan de producten is en waarom. Via de Facebookpagina Hete Zomer Oogst kunnen telers hun oogst aanmelden. Er lopen gesprekken met andere supermarktketens om ook daar de ‘Hete Zomer Oogst’ op het schap te brengen.


Inspirerende voorbeeldcase
ZLTO zet hiermee een belangrijke en inspirerende stap: ze laten zien dat het kán. Kromme groente en fruit in het schap, voor dezelfde prijs als de rechte producten. Het is nu aan de consument om krom te omarmen en van de producten te genieten.

Op naar structurele verandering
Wat ons betreft is de actie ‘Hete Zomer Oogst’ het startpunt van structurele verandering in het groente- en fruitschap. Want ook na deze hete zomer houdt de verspilling van kromme groente en fruit niet op. Laten we met elkaar dit moment aangrijpen om de definitie van kwaliteit ook écht te veranderen en de kromme producten een vaste plaats in het schap te geven, voor dezelfde prijs als de rechte. Want uiteindelijk zijn deze producten net zo veilig, vers en lekker.