Wij begonnen 2014 met een droom: het eerste gekke groente product van Nederland op de markt brengen. Dat het niet alleen zou lukken, maar dat het ook een groot succes zou worden, hadden we nooit durven dromen.

Met nog een paar dagen te gaan in 2014, leek het ons een mooi moment voor een terugblik. Kijk je mee?

13 januari 2014 – Start Crowdfunding
De start van onze crowdfunding campagne voor onze eigen soepenlijn vond plaats op de Horecava, waar we ook meteen de Karel Vos prijs mee naar huis mochten nemen. Op de eerste dag behaalden we al zo’n 20% van onze doelstelling van 25.000 euro. Wow! De weken die volgden waren een ware rollercoaster; radio, tv, kranten, tijdschriften… aan iedereen vertelden we ons verhaal. Met resultaat!

13 maart 2014 – Einde Crowdfunding
Op 13 maart 2014 was het einde van onze crowdfunding. En wat voor één! De 25.000 euro werd dik overtroffen en uiteindelijk haalde we bijna 32.000 euro op, gedoneerd door ruim 800 gekke groente helden. Bekijk alle highlights en resultaten van de campagne hier.

24 mei 2014 – Launch Soeplijn
Na de succesvolle crowdfunding konden we dan eindelijk aan de slag; soep maken! Op 24 mei was het tijd voor één van de bijzonderste dagen uit ons leven. We gingen de eerste gekke groente producten van Nederland lanceren! Het was een tijd van keihard werken en ook wat (pittige) uitdagingen. Want hoe vind je een nieuwe locatie voor het launchfeest als de vergunning twee weken van te voren toch niet afgegeven wordt? De Krommunity zorgden voor een nieuwe plek. En wat een feest!! Zo’n driehonderd gekke groente helden zagen de geboorte van de Kromkommer soepenlijn. Een verslag kun je hier terugvinden.

1 juli 2014 – Chantal gaat fulltime gekke groente redden
Sinds de fusie met Too Good To Waste in 2013, was het onze droom om met z’n drieën fulltime gekke groente te gaan redden. Op 1 juli was het dan zover: Chantal zegt haar baan bij Dr. Oetker vaarwel en kan samen met Lisanne en Jente gaan doen wat zij het aller allerleukste vind. Lees hier de blog van Chantal over haar “why”.

14 juli 2014 – De eerste Krommies teamdag
Door het succes van de gekke groente soepen groeit ons team verder en verder. Daarom vierden we dat met de eerste Krommies Team dag. Zó leuk om bij elkaar te zijn met de groep mensen waarmee je het samen doet. Lees het verslag hier.

31 juli 2014 – Dear Intermarché
In juli werden er weinig filmpjes meer bekeken op social media dan de “Inglorious Fruits and Vegetables” campagne van de Franse supermarkt Intermarché. Gekke groente werden daardoor wereldwijd in de spotlight gezet. Toch een momentje. Wij schreven Intermarché een brief over deze campagne. Jammer genoeg hebben we tot op heden hebben wij nooit een antwoord ontvangen. Pourquoi?

1 augustus 2014 – Being straight is overrated
Op deze dag maakten wij de Gaypride onveilig met één van onze leukste campagnes ooit: being straight is overrated. Vele kromkommers werden die dag uitgedeeld aan enthousiaste bezoekers. Deze foto’s zeggen alles.

5 september 2014 – De eerste kennismaking met de uitdagingen van ons gekke-groente-soep-maak-proces
Gekke groente soep maken is niet makkelijk. Dat wisten we al. Dat werd nog eens concreet duidelijk toen er opeens geen gele snoeptomaatjes werden weggegooid (dat is een mijlpaal op zich)– een belangrijk ingrediënt van onze Tomatensoep. Voor ons zat er maar 1 ding op; soep maken met rode snoeptomaatjes waarvan nog wel veel werd verspild. We pasten daarom de verpakking aan. Want wij werken ALLEEN met groente die anders weggegooid worden. Nu kun je dus alle kleuren tomaatjes in je soep vinden. Het ligt er maar net aan wat er over is.

23 september 2014 – Kromkommer bij Eénvandaag
Op tv komen blijft toch wel een beetje bijzonder. Daarom krijgt ons item bij Eénvandaag ook een plekje in deze lijst.

15 oktober 2014 – Kromkommer bij Koffietijd
Ok, nog een tv-momentje dan. Ons item bij Koffietijd was ook super leuk!

20 oktober 2014 – Start crowdfunding Bijna Waste Geweest Feest
Alsof 1 crowdfunding campagne in een jaar niet genoeg is, doen we er gewoon nog eentje. Dit keer voor ons Bijna Waste Geweest feest, waar we 5000 kg groente en fruit gaan redden met no waste feestbeesten. De 5000 kg was binnen no-time uitgekocht. Het feest kan beginnen! (en de groente gered worden).

5 november 2014 – 10.000 Facebook fans
De Krommunity is ons fundament. Gelukkig blijft deze groeien en groeien. 5 november is voor ons dan ook een enorme mijlpaal; we hebben 10.000 Facebook fans! Wat een getal. We vieren dit op het Bijna Waste Geweest Feest met gekke wortel taart. Yum!

8 november 2014 – Bijna Waste Geweest Feest
Gekke groente niet populair? Het Bijna Waste Geweest Feest bewijst het tegendeel! Ruim 600 no waste feestbeesten redden samen maar liefst 6300 kg gekke groente en fruit van de verspilling op een super mooi feest in de Fenix Food Factory. Een deel van de geredde groente en fruit gaat naar de Rotterdamse Voedselbank en andere initiatieven. Zelfs het Jeugdjournaal komt nog even een kijkje nemen. Lees het verslag hier terug.

16 december 2014 – AH introduceert “Buitenbeentjes”
Op de valreep van dit jaar zorgt AH voor een enorme mijlpaal: gekke groente zijn voor het eerst verkrijgbaar via een Nederlandse supermarkt. Weliswaar enkel online, maar toch. Op 17 december kwam AH bij ons op kantoor een pakketje brengen en ons bedanken voor de inspiratie. Dat deden we uiteraard graag ;-)

17 december 2014 – De laatste dag van Jente
De drie musketiers, Charlies’s Angels of hoe we ook genoemd werden…. Ons clubje van drie is niet meer. Jente besluit haar leven om te gooien en opzoek te gaan naar een nieuwe uitdaging. Een verdrietig moment, maar een ook een moment dat hoort bij de groei van onze organisatie. Lisanne & Chantal gaan samen verder, met de hulp van de rest van het Krommies team. Een nieuw tijdperk!

22 December 2014 – Kromkommer soepjes bij de Smoothie Company
Tot nu toe kon je onze soepjes slechts op 1 plek buiten de deur eten (bij WAAR Arnhem). Daar is sinds dezedag verandering in gekomen! De Smoothie Company heeft 4 vestigingen door het land en staat bekend om hun gezonde smoothies en sapjes. Je kunt er nu ook een kopje warme tomatensoep eten en zijn de Kromkommer soepen in zak er te koop voor thuis. Woohoo!

23 December 2014 – De ups en downs van gekke groente redden: Bietensoep
Dat gekke groente redden niet altijd een eitje is, blijkt in de week voor kerst. Doordat er in de laatste productie veel kleine bietjes en bieten met een dikke schil zijn gebruikt, smaakt de soep anders dan normaal. En daar balen we van, want wij willen de lekkerste soepjes maken. We delen dit met de Krommunity in deze blog.

Pfieeeeew…. dat was een lijstje! Als je het zo allemaal achter elkaar leest dan is het echt zó bijzonder. Dat we dit allemaal in 1 jaar voor elkaar kregen dit jaar is fantastisch. Dank je wel voor jouw hulp. Hoe groot of hoe klein ook, zonder jou hadden we dit nooit kunnen doen.

Een heel gelukkig, gezond en super Krom 2015!

Liefs,

Lisanne & Chantal