In het leven gaat het zo: je doet je werk, in ruil daarvoor krijg je geld en met dat geld kan je dingen doen waar je blij van wordt. Bijvoorbeeld leuke mensen ontmoeten, lekker eten en je laten inspireren door een mooie film of bijzondere lezing. Heel logisch, want zo doen we het al een eeuwigheid.

Ongeveer m’n halve leven geleden leerde ik bij Duits (ja zowaar, er is toch iets blijven hangen!!) de wijze les dat het ook anders kan. We lazen namelijk het alom bekende verhaal van de visser. Elke morgen vangt hij een paar vissen. De rest van de dag zit hij heerlijk in het zonnetje, drinkt een biertje met vrienden en speelt met z’n kinderen. Een zakenman op vakantie spiegelt hem voor dat als hij nou eens meer uren gaat vissen, hij die extra vis kan verkopen en zo kan sparen voor een grotere boot. Dan kan hij vervolgens nóg meer vissen vangen en een mannetje inhuren die de vis voor hem vangt. Het is wel 20 jaar investeren, maar daarna verkoop je de hele toko en kun je lekker de hele dag genieten van de zon, je familie en biertjes drinken met je vrienden…..

De moraal van het verhaal: waarom niet gewoon gaan voor de snellere weg van meteen doen waar je blij van word in plaats van altijd te werken aan een soort toekomstig ideaal leven? Duh!! Iets soortgelijks (ok, dit is mijn interpretatie van het verhaal) staat aan de basis van Good For Nothing. Good For Nothing organiseert gigs met allerlei experts die binnen 24 uur social ventures op weg gaan helpen. For nothing en gewoon omdat het cool is om samen te werken met allerlei andere jonge, enthousiaste mensen, omdat je kleine wereldverbeteraars zo een beetje op weg kan helpen en omdat zij jou in ruil daarvoor weer (proberen te) inspireren. Zonder middleman ‘geld’ dus direct van ‘doen’ naar ‘blijheid’. En daar gaat het toch uiteindelijk om?

En wat wil het toeval: Good For Nothing komt naar Nederland en vindt 29 en 30 november plaats in Rotterdam. Veertig websitefixers, PR-helden, creatievelingen, filmmakers, logistieke wonderen en andere experts gaan 24 uur lang (en ja, je mag tussendoor gewoon slapen) samen aan de slag om drie initiatieven (waaronder Kromkommer, yeaahhh!) een sprong verder te helpen. Met andere woorden: leuke mensen ontmoeten, lekker eten en je laten inspireren….

Dus als je iets kunt (ja!) en op zoek bent naar instant happiness, kom dan naar Rotterdam, help wereldverbeteraars en have fun :)

Jente en Lisanne
Eten: op het moment even alleen maar vloeibaar voedsel ivm getrokken verstandskiezen
Werken: aan een top-secret plannetje dat binnenkort aan het licht zal komen
Zijn: genomineerd voor de VIVA-400, dus stem voor 10 nov. nog even op ons via deze link viva.nl/stem-wedstrijd-onderdeel/lisanne-van-zwol-en-jente-vries
Gaan: de lerares Duits emailen dat er zelfs na 13 jaar nog iets is blijven hangen