De Kromkommer bietensoep, bomvol bietjes, is sinds zijn lancering in mei een voltreffer onder de echte bietenliefhebbers. En vanaf deze maand zijn niet alleen de bietjes van onze gekke bieten teler Krispijn te vinden in deze winterse kost, maar ook die van onze nieuwe bietenteler Piet van Andel. In december sloot Piet zich aan bij onze Krommunity en daardoor redden wij nu samen nóg meer gekke bieten.

Enkele weken geleden bracht ik met Chantal en Lisanne een bezoekje aan het biologische akkerbouwbedrijf van Piet en zijn vrouw Maart in Zeewolde. Het warme welkom van het stel deed de winterse kou gelukkig snel vergeten. Vol enthousiasme gaf Piet ons een tour over zijn bedrijf. Waar niet alleen bieten, maar ook pompoenen, aardappelen, uien en sjalot worden geteeld. Allemaal super lekker natuurlijk, maar die dag kwamen wij speciaal voor de bieten. In een gigantische loods stond een reusachtige machine waarmee duizenden bietjes gesorteerd en gewassen werden. Groot, klein en soms een beetje gek… daar gingen onze krommie-harten sneller van kloppen.


Piet liet ons zien dat de maat van zijn bieten varieert van een biet nauwelijks groter dan een pruim tot joekels die niet onder doen voor een flinke bolcourgette. Deze werden allemaal netjes op maat gesorteerd. De bieten met de “juiste” looks worden gekookt en vacuüm verpakt of gaan rechtstreeks naar de supermarkt. Maar er blijven ook veel bieten liggen. De kleintjes, de grote en de gekke misvormde bietjes. Daar kunnen wij natuurlijk wel wat mee!

Duurzaamheid is erg belangrijk voor Piet. En dat blijkt niet alleen uit de manier waarop hij zijn producten teelt. Sinds een jaar of drie heeft Piet bijvoorbeeld ook het dak van zijn loods bedekt met zonnepanelen én heeft hij samen met een aantal andere ondernemers uit de buurt geïnvesteerd in het op één na grootste windmolenpark van Nederland met 36 molens die maar liefst 166.000 huishoudens van energie kunnen voorzien! NIMBY (not in my back yard) is zeker geen uitspraak voor Piet. Hij vindt het prachtig dat er ook windmolens op zijn terrein staan en dat hij kan meehelpen aan het opwekken van duurzame energie. Hoe tof!

Wij zijn super blij dat deze teler met passie voor zijn vak en zorg voor de omgeving zich heeft aangesloten bij onze Krommunity. Wil jij de bietjes van Piet en Maart ook proeven? Dat kan! Ze zijn vanaf nu te vinden in de heerlijke Kromkommer bietensoep. Dat wordt smullen deze winter!

Groetjes Lisa